Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Διαρροή χρήματος

Οπως διαβάζουμε:

"Ινδία: Μόλις άνοιξε την αγορά, πέταξαν τα κεφάλαια

Μπάμπης Μιχαήλ

Περίπου μισό τρισεκατομμύριο δολάρια έχασε η Ινδία από τη μέρα της ανεξαρτησίας της έως σήμερα λόγω της παράνομης μετανάστευσης κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Οι παράνομες εκροές οδήγησαν σε διεύρυνση της φτώχειας και της ανισότητας στην πολυάνθρωπη χώρα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Global Financial Integrity, από το 1948, ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, ώς το 2008 η ασιατική χώρα υπέστη παράνομες εκροές κεφαλαίων ύψους 462 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο του εξωτερικού χρέους της Ινδίας και περίπου ίσο με το 16,6% του ΑΕΠ.

Προς υπεράκτιες

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μεγάλη φυγή των κεφαλαίων σημειώθηκε μετά το 1991, όταν δηλαδή η χώρα άνοιξε την οικονομία της στην ελεύθερη αγορά. Το 68% των συνολικών κεφαλαίων έφυγε τότε.

Βασικοί υπεύθυνοι της μεταφοράς των κεφαλαίων ήταν οι πλούσιοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που επωφελήθηκαν της απελευθέρωσης των αγορών και μετέφεραν τα χρήματά τους σε «υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους».

Τα κεφάλαια αυτά ισοδυναμούν με το 75% του συνολικού προϊόντος που παράγει η μαύρη οικονομία που επικρατεί στην αγορά. Το μέγεθος της τελευταίας υπολογίζεται στο 50% του ΑΕΠ, που το 2008 ήταν 640 δισεκατομμύρια δολάρια".