"Κάθε κράτος της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζει κρίση χρέους ή που δεν μπορεί να προσαρμοστεί στη νομισματική πολιτική που καθορίζεται από τους ρυθμούς των βόρειων κρατών, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα, θα έρχεται αντιμέτωπο με την «ελεγχόμενη πτώχευση» επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.
Στο άρθρο της η εφημερίδα επικαλείται την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η οποία τάχθηκε υπέρ της παρέμβασης των ιδιωτών επενδυτών για μια μελλοντική διάσωση.
Στο άρθρο της η εφημερίδα επισημαίνει ότι μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία» με τον τρόπο που καθορίζει συνήθως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ) είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και πως η περαιτέρω ώθηση της χώρας στο φαύλο κύκλο του χρέους με την αύξηση του δημόσιου χρέους από το 115% του ΑΕΠ κατά την έναρξη της διάσωσης, στο 150% στο τέλος της δοκιμασίας, δεν έχει νόημα.
Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι τα ελληνικά μέτρα επιτρέπουν στις τράπεζες και τα ταμεία να μετατοπίσουν περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ των υποχρεώσεών τους στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή στο ΔΝΤ.
Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι οι Έλληνες πολίτες θα έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή λιτότητα, χωρίς να υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για μια διάσωση των επενδυτών".
Για το ίδιο θέμα, το άρθρο της CityPress:
Το μνημόνιο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αναδιάρθρωση του χρέους του ελληνικού Δημοσίου και στη συνέχεια θα πάμε στη λεγόμενη ελεγχόμενη πτώχευση.
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις για να καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα, αρκεί μια ματιά στα βασικά οικονομικά δεδομένα.
Τα 110 δισ. του δανείου που συνοδεύει το μνημόνιο είναι πρακτικά αδύνατο να αποπληρωθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Το ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με υποχρεώσεις της τάξης των 60 δισ. το 2013 και άνω των 70 δισ. το 2014, ποσά που είναι απαγορευτικά για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα κι αν εφαρμόζαμε με επιτυχία την πολιτική του μνημονίου, θα χρειαζόμασταν αναδιάρθρωση του χρέους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, το ΔΝΤ προωθεί ήδη την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από 3 σε 8 χρόνια, με αύξηση του επιτοκίου κατά 0,4% έως 0,7%. Πρόκειται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για την επεξεργασία της αρχικής πρότασης του διοικητή του ΔΝΤ κ. Στρος-Καν, ο οποίος πρώτος επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους του ελληνικού Δημοσίου. Βέβαια, τα περισσότερα χρήματα τα έχουμε δανειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
Ακόμη κι αν μετακινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για παράταση της αποπληρωμής, η Ελληνική οικονομία θα εξασφαλίσει μία χρηματοδοτική ανάσα για το 2013-2015, δύσκολα, όμως, θα αποφύγει την ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Εάν κρίνουμε από τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η Γερμανία με τη διακριτική υποστήριξη της Γαλλίας θέλουν να εξαφανίσουν την ελληνική εκκρεμότητα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της Ευρωζώνης. Όπως πολύ σωστά επισήμανε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ, οι αποφάσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί υπέρ της συμμετοχής των ιδιωτικών τραπεζών και των ασφαλιστικών οργανισμών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης προβληματικών οικονομιών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνουν το επιχειρηματικό ρίσκο της αγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την έξοδό μας στις αγορές προκειμένου να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε την έκπληξη και να αποφύγουμε την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και στη συνέχεια την ελεγχόμενη χρεοκοπία εάν είχαμε μία δυναμικά αναπτυσσόμενη οικονομία, εντυπωσιακά εξωστρεφή και με σοβαρό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επειδή τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουμε από το μνημόνιο στην αναδιαπραγμάτευση του χρέους του Δημοσίου και στη συνέχεια στην ελεγχόμενη χρεοκοπία, η μορφή της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα.
Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών άνοιξε ο δρόμος για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μία πολιτικά περιθωριοποιημένη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση της κ. Μέρκελ είναι να αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου από τις χώρες-μέλη με σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα και υπερβολικό δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, και η αντιπρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η πολιτική μας τιμωρία σε ζητήματα που αφορούν στη δημοσιονομική και την οικονομική διαχείριση. Ουσιαστικά δηλαδή δεχόμαστε την παραίτηση από τα πολιτικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα για το 90% των θεμάτων που συζητούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό ότι στη διαρκή κοινοτική διαπραγμάτευση δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στα δημοσιονομικά, νομισματικά, οικονομικά θέματα, εφόσον δεν υπάρχει κοινή πολιτική άμυνας και κοινή εξωτερική πολιτική.
Θα έχουμε μία συνεχή υποχώρηση του πραγματικού εισοδήματος και του βιοτικού μας επιπέδου χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η μετατροπή των μεγάλων θυσιών σε θετικό δημοσιονομικό και οικονομικό αποτέλεσμα. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι η πολιτική του μνημονίου θα έχει ανεβάσει μέχρι τα τέλη του 2012 το δημόσιο χρέος στο 150% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικά αδύνατη η διαχείρισή του.
Το μείγμα της μετατροπής της Ελλάδας σε πολιτικό παρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του περιορισμού ή και της κατάργησης βασικών πολιτικών δικαιωμάτων μας και της συνεχούς πτώσης του πραγματικού εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου μας μπορεί να δώσει εκρηκτικά αποτελέσματα σε κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό επίπεδο. Δεν υπάρχουν λαοί που μπορούν να δεχθούν ένα συνδυασμό πολιτικού εξευτελισμού και οικονομικής στέρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός θα αποτελέσει την εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα".