Σχετικά με το θέμα, διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
" Νέα «ένεση» 600 δισ. δολαρίων από τη Fed
Ανακοίνωσε χθες πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών κρατικών ομολόγων έως τα μέσα του 2011
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε να αγοράσει κρατικά ομόλογα 600 δισ. δολαρίων, με στόχο να στηρίξει την οικονομία και να αναχαιτίσει την ανεργία. Οπως ανέφεραν αναλυτές, πρόκειται για μια τολμηρή και ανορθόδοξη νέα πολιτική, η οποία μεταφράζεται σε αγορά κρατικών ομολόγων διαρκείας 2,5–10 ετών, πέραν των ήδη προγραμματισμένων αγορών τίτλων από τη Fed. Η απόφαση προκάλεσε την πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ, που προσωρινά άγγιξε χθες τα χαμηλότερα επίπεδα εννεαμήνου. Το τελευταίο δίμηνο, εν αναμονή της ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, οι επενδύσεις των Αμερικανών σε ευρωπαϊκές μετοχές είχαν υψηλότερη απόδοση εν συγκρίσει με τις εγχώριες.
Η κίνηση της Fed, η οποία θα υλοποιηθεί έως τα μέσα του 2011 σε δόσεις σχεδόν 75 δισ. δολαρίων μηνιαίως, αποσκοπεί στο να μειώσει το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές, που ακόμα πλήττονται από τα επίχειρα της ύφεσης.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα εξετάζει σε τακτά διαστήματα τον ρυθμό και την κλίμακα των αγορών της σε ομόλογα, ώστε να τις προσαρμόζει ανάλογα με την πορεία της ανάκαμψης. Επίσης, η Fed χαρακτήρισε την οικονομική ανάπτυξη «βραδεία», προσθέτοντας ότι οι εργοδότες είναι απρόθυμοι να κάνουν προσλήψεις, ενώ ο πληθωρισμός καταγράφεται χαμηλός.
Δεν είναι λίγοι, όμως, όσοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για το εάν τα μέτρα της Fed αποδώσουν καρπούς ή για τον κίνδυνο να αναθερμάνουν τον πληθωρισμό και αποδυναμώσουν περαιτέρω το δολάριο. Ακόμη και αξιωματούχοι της Fed, όπως ο πρόεδρος της Fed Κάνσας Σίτι, φοβούνται ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επιφέρουν περισσότερη ζημία παρά όφελος. Οπως σημείωναν αναλυτές, η απόφαση της Fed ελήφθη μόλις μερικές ώρες μετά την εκπεφρασμένη στις ενδιάμεσες εκλογές αντίθεση των ψηφοφόρων στα κρατικά κονδύλια στήριξης της οικονομίας. Παρά ταύτα, ο πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, θα προχωρήσει σε μια επανάληψη της μεγάλης κλίμακας αγοράς μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, όπως αυτή των 1,5 τρισ. δολαρίων του 2009. Το φετινό πρόγραμμα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο, ενώ οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για την εξέλιξη. Πάντως, η Fed έχει πάντα τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος.
Οπως υπολογίζει η Moody’s Αnalytics, για κάθε 1 τρισ. δολαρίων σε αγορές τίτλων από τη Fed ενισχύεται κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας το ΑΕΠ και η ανεργία μειώνεται κατά 0,4 της μονάδας".
Για το ίδιο θέμα, η "Εξπρές":
"Χρηματοδοτική... στήριξη 600 δισ. δολ. από τη Fed
Σε καθεστώς πολιτικής «ομηρίας» τελεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη σαρωτική επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας αναλαμβάνει πλέον η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία υιοθέτησε χθες πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας 600 δισ. ευρώ έως την 30ή Ιουνίου του 2011. Η Fed διαπίστωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αργή, με την ανεργία να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Με το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας 75 δισ. δολαρίων μηνιαίως, η Fed παρέχει ακόμα φθηνότερο δανεισμό σε επιχειρήσεις και καταναλωτές, μια απόφαση «γενναία αλλά αμφιλεγόμενη», καθώς αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά της. Aμεσες θα είναι οι επιπτώσεις στο υποτιμημένο κατά 8% μετά τον Σεπτέμβριο δολάριο.
Το «φθηνότερο» αμερικανικό νόμισμα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ένταση του «πολέμου» των συναλλαγματικών ισοτιμιών".
Συνέχεια επί του θέματος και στα "Νέα":
"Στήριξη 600 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ
Νέα, τολµηρά µέτρα χαλάρωσης της νοµισµατικής πολιτικής ανακοίνωσε χθες η FΕD προκειµένου να δώσει το φιλί της ζωής στην αµερικανική οικονοµία που παρουσιάζει αργό ρυθµό ανάπτυξης και να τονώσει την απασχόληση που βρίσκεται στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας.
Ο πρόεδρος της Οµοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, που δεν µπορεί να µειώσει άλλο τα επιτόκια του δολαρίου αφού βρίσκονται σε µηδενικά επίπεδα, αποφάσισε να «τραβήξει τη σκανδάλη» και να προχωρήσει σε νέες αγορές οµολόγων διαθέτοντας επιπλέον πακέτο 600 δισ. δολαρίων. Οι αγορές αυτές θα πραγµατοποιούνται µε ρυθµό 75 δισ. δολαρίων τον µήνα και θα ολοκληρωθούν µέχρι τον επόµενο Ιούνιο.
Μεγάλο το ρίσκο
Η απόφαση θεωρείται µια από τις σπουδαιότερες, τις πιο τολµηρές αλλά και τις πιο αµφιλεγόµενες που έχει λάβει η FΕD τις τελευταίες δεκαετίες. Το νέο πακέτο που θα διαθέσει για αγορές κρατικών οµολόγων είναι διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ελλάδας!
Οι επικριτές αυτής της πολιτικής υποστηρίζουν ότι ο Μπερνάνκι ρισκάρει µε µια στρατηγική που µπορεί να αποτύχει ή να προκαλέσει έκρηξη πληθωρισµού και φούσκες στις αγορές. Ηδη ηFΕD έχει ρίξει στις αγορές 1,7 τρισ. δολάρια για να βοηθήσει την οικονοµία µε αγορές οµολόγων και άλλα αντισυµβατικά µέτρα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να µειώσει την ανεργία.
Η νέα χαλάρωση της νοµισµατικής πολιτικής των ΗΠΑ οδήγησε σε πτώση το αµερικανικό νόµισµα αφού το ευρώ σκαρφάλωσε ξανά πάνω από 1,40 δολάρια και ήλθε λίγες ώρες µετά τη δραµατική προειδοποίηση του ΟΟΣΑ ότι ο ρυθµός της παγκόσµιας ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί φέτος πολύ περισσότερο από ό,τι αρχικά αναµενόταν. Συγκεκριµένα ο ΟΟΣΑ προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,5% - 3% σε παγκόσµια βάση και στις ΗΠΑ καθώς και 1,5% - 2% στην ευρωζώνη. Εκφράζει επίσης µεγάλη ανησυχία για το υψηλό χρέος και τα δηµόσια ελλείµµατα.
Με την πολιτική της η FΕD επιδιώκει να πιέσει σε ακόµη χαµηλότερα επίπεδα τα επιτόκια και να τονώσει µε ρευστότητα την οικονοµία. Η πολιτική αυτή εξάλλου θεωρείται ακόµη ένας τρόπος για να καταπολεµηθεί η συνεχιζόµενη υποχώρηση στη ζήτηση. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το τρίτο τρίµηνο σε ετήσια βάση ήταν µόλις 2%, ενώ η ανεργία µε βάση τα στοιχεία του Σεπτεµβρίου έχει εκτοξευτεί στο 9,6%.
Το βασικό επιτόκιο δανεισµού της FΕD σε δολάρια ανέρχεται σε 0% - 0,25% και η ένεση ρευστότητας που αποφάσισε χθες ο Μπερνάνκι εκτιµάται ότι ισοδυναµεί ουσιαστικά µε µείωση των επιτοκίων κατά 0,50% - 0,75%.
Ευνοεί την Ελλάδα
Πρέπει να σηµειωθεί ότι η ακόµη πιο χαλαρή νοµισµατική πολιτική της FΕD θεωρείται από διεθνείς αναλυτές πως ευνοεί – θεωρητικά τουλάχιστον – τις αγορές κρατικών οµολόγων από χώρες της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα αφού προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στους επενδυτές.
Ενεση ανάπτυξης στις ΗΠΑ
Με την κίνησή της αυτή η FΕD θα επιδιώξει να τονώσει την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και να αυξήσει την απασχόληση, σύµφωνα µε ξένους αναλυτές που επικαλούνται τα κορυφαία ειδησεογραφικά πρακτορεία.Αυτή η νέα χαλάρωση της νοµισµατικής πολιτικής από την Οµοσπονδιακή Τράπεζα που θα ρίξει άφθονο ζεστό χρήµα στην αγορά κρατικών τίτλων, εκτιµάται από τους ίδιους παράγοντες της αγοράς ότι θα αποβεί θετική για τα οµόλογα χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Το διοικητικό συµβούλιο της τράπεζας ήδη έχει λάβει δραστικά µέτρα για να αντιµετωπίσει την επιβράδυνση της αµερικανικής οικονοµίας και την υψηλή ανεργία. Εχει µειώσει σε σχεδόν µηδενικά επίπεδα τα επιτόκια δανεισµού σε δολάρια, ενώ για να αποφύγει τον κίνδυνο να µπει η αµερικανική οικονοµία σε νέες περιπέτειες αλλά και για να µειώσει τις στρατιές των ανέργων (η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 26 ετών) έχει προβεί σε αγορές οµολόγων αξίας 1,7 τρισ. δολαρίων.
Στροφή στα ευρωπαϊκά
Σύµφωνα µε 53 από 56 οικονοµολόγους τους οποίους επικαλείται το Μπλούµπεργκ, λόγω της νέας χαλάρωσης της νοµισµατικής πολιτικής στις ΗΠΑ οι επενδυτές αναµένεται ότι θα στραφούν σε αγορές ευρωπαϊκών κρατικών οµολόγων οικονοµιών όπως η Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Σηµειώνεται ότι οι αποδόσεις των ελληνικών οµολόγων αλλά και των οµολόγων της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας παρουσίασαν χθες νέα άνοδο".
Επί του θέματος, και το άρθρο των New York Times:
" Συνταγή για διπλή ύφεση
Στα τέλη αυτής της εβδομάδας, οι ΗΠΑ θα έχουν μια κυβέρνηση ανίκανη να δράσει για να βοηθήσει την οικονομία και μια κεντρική τράπεζα ανίκανη να σταματήσει να τη στηρίζει. Το χρηματιστήριο μπορεί κάλλιστα να ανέβει χάρις σε αυτόν τον δυσλειτουργικό συνδυασμό, μόνο για να αποδείξει ότι οικονομία και αγορά είναι εκ βάθρων αποσυνδεδεμένες. Και, αντί να χτίζουν γέφυρες, τα κόμματα θα περάσουν την ερχόμενη διετία παζαρεύοντας φορολογικούς νόμους και διεξάγοντας εμπορικούς και νομισματικούς πολέμους.
Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι οι εκλογές θα επιφέρουν πάγωμα των πακέτων στήριξης, που αποτελούν σπατάλη και είναι αντιδημοφιλή. Ισως, όμως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά υποτονική. Σε πρώτη ανάγνωση, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου δείχνει την οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα, αναπτυσσόμενη κατά 2%. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στην αποκατάσταση των αποθεμάτων, διαδικασία που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδυνθεί. Η πραγματική αύξηση των τελικών πωλήσεων ήταν ένα αναιμικό 0,6%, η χαμηλότερη από την έναρξη της ανάκαμψης. Αναλυτές εκτιμούν ότι μια επιβράδυνση 20% στον ρυθμό αποκατάστασης των αποθεμάτων κατά το τρέχον τρίμηνο θα επιφέρει συρρίκνωση της οικονομίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι μειωμένες δαπάνες της κυβέρνησης το 2011, με την απόσυρση της στήριξης, θα αφαιρέσουν 1,5 ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ΑΕΠ, αυτή είναι η συνταγή για μια διπλή ύφεση.
Εδώ, δυστυχώς, είναι που θα παρέμβει η Fed. Παρά τον κίνδυνο που ενέχει αυτό για την ανεξαρτησία της, η τράπεζα θα αντιδράσει ξεκινώντας άλλον ένα γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, στην ουσία δημιουργώντας χρήμα για να αγοράσει ενεργητικό και να αυξήσει τη ρευστότητα.
Η Fed θα αγοράζει εσαεί κυβερνητικά ομόλογα, ίσως φθάνοντας να χρηματοδοτεί τελικά όλες τις ανάγκες δανεισμού της κυβέρνησης. Ουσιαστικά θα μειώσει τα επιτόκια για να επωμισθεί η ίδια όλο το ρίσκο, να τονώσει τις επενδύσεις, να αυξήσει τις τιμές του ενεργητικού και να μειώσει την αξία του δολαρίου, παρέχοντας κάθε στήριξη για να βοηθήσει την οικονομία να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και να επανέλθει στην ακμαία ανάπτυξη που δημιουργεί θέσεις εργασίας.
Θα δημιουργήσει, ωστόσο, πολλά προβλήματα. Παρεμβαίνοντας την ώρα που δεν υπάρχει συναίνεση για την παροχή στήριξης μέσω της δημοσιονομικής διαδικασίας, η Fed μένει ευάλωτη σε πολιτικές παρεμβάσεις, ιδίως αν χρηματοδοτήσει το κρατικό χρέος. Εκτός αυτού, όμως, υπάρχει και το ιστορικό της αδράνειάς της σε περιόδους φούσκας. Η τελευταία δεκαετία έδειξε ότι η παγκοσμιοποίηση έφερνε εκ βάθρων αλλαγές στην αμερικανική οικονομία, αυξάνοντας τον φυσιολογικό δείκτη ανεργίας όσο οι θέσεις εργασίας και οι βιομηχανίες μεταφέρονταν στο εξωτερικό προς εύρεση φθηνότερων σημείων παραγωγής. Αντί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να δράσουν αναπτύσσοντας νέες στρατηγικές και βιομηχανίες, η Fed μείωσε τα επιτόκια. Αυτό δημιούργησε μια φούσκα ακινήτων, η οποία απορρόφησε χέρια και κεφάλαια.
Σήμερα, οι κλάδοι ακινήτων και οικοδομών των ΗΠΑ κατακλύζονται από ανθρώπους των οποίων οι δεξιότητες είναι πλέον περιττές. Και το χειρότερο, έχει χαθεί η ευκαιρία να εκμεταλλευθεί η χώρα την ευκαιρία να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των εξαγωγικών βιομηχανιών. Τη «χαμένη δεκαετία» επιχειρεί τώρα να παρατείνει η Fed, ενώ οι πολιτικοί μοιάζουν ανίκανοι να της δώσουν ένα τέλος".
Καταλαβαίνετε ότι η εν λόγω απόφαση τυγχάνει τόσο θετικής, όσο και αρνητικής αντιμετώπισης. Παρατηρώ, ωστόσο, ότι οι περισσότερες αναλύσεις, ενώ υιοθετούν στάση "υπέρ" ή "κατά", δεν υπεισέρχονται στο κυριότερο ζητούμενο: ότι η αποτελεσματικότητα του μέτρου θα κριθεί στην χρήση των χρημάτων από τον ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό και χρηματοοικονομικό ιδωτικό τομέα. Και ως προς αυτό, δεν αναμένω ό,τι θετικότερο (ειδικά τώρα)...
Θα ήθελα να διαβάσετε αναλυτικά τα άρθρα. Ελπίζω να προκύψουν παρατηρήσεις και απορίες επί διαφόρων θεμάτων (π.χ., για την σύνδεση της ρευστότητας με τα επιτόκια, για τα Ελληνικά ομόλογα, για την ανεργία, κ.ο.κ.). Για την ακρίβεια, όσες περισσότερες παρατηρήσεις και απορίες προκύψουν, τόσο περισσότερο θα είμαστε σίγουροι ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.