Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Καμπύλη ζήτησης

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Η κρίση μειώνει την κατανάλωση ρεύματος

Ανδρέας Χριστοδουλάκης

Για πρώτη φορά μετά από μήνες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας σημείωσε πτώση, Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος είχε μείωση 1,69% φθάνοντας τα 4.034 εκατομμύρια Μεγαβατώρες.(MWg).

Σύμφωνα με στοιχεία, στα νοικοκυριά η μείωση φθάνει το 3%, ενώ στη βιομηχανία η μείωση είναι της τάξεως του 5,3%. Μικρότερη είναι η μείωση στην εμπορική κατανάλωση".


Στην προκειμένη περίπτωση, η μείωση είναι αποτέλεσμα τόσο της ελαστικότητας ζήτησης ως προς την τιμή (να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΗ αύξησε την τιμή KW) και της εισοδηματικής ελαστικότητας -όπως γίνεται αντιληπτό στην μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών-, όσο και της μείωσης των εκροών από τις βιομηχανίες, με ταυτόχρονη μειωμένη επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Βεβαίως, όπως έχουμε αναφέρει εντός του Τμήματος, προκειμένου να έχουμε συνολική και τεκμηριωμένη αντίληψη, θα πρέπει να υπολογίσουμε το πόσο μειώθηκαν τα εισοδήματα επί τοις εκατό και πόσο αυξήθηκε η τιμή της κιλοβατώρας επί τοις εκατό.