Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Προστατευτισμός πρώτων υλών

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Μάχες για τον έλεγχο των πρώτων υλών

Ενα από το πολυτιμότερα αγαθά τους, τις πρώτες ύλες, προσπαθούν να διαφυλάξουν τα ισχυρά κράτη ανά τον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Καναδά: η κυβέρνηση της χώρας σόκαρε τις αγορές, όταν μέσω του υπουργού Βιομηχανίας Τόνι Κλέμεντ διεμήνυσε ότι η ύψους 38,6 δισ. δολαρίων προσφορά του αγγλο-αυστραλέζικου μεταλλευτικού κολοσσού ΒΗΡ Billiton για την εξαγορά της εταιρείας λιπασμάτων Potash δεν θα είναι καλή για τη χώρα της Β. Αμερικής.

Η κίνηση εξέπληξε, αφού ο Καναδάς ήταν μέχρι πρόσφατα ηχηρός πολέμιος του προστατευτισμού και ανοικτός στις επενδύσεις των ξένων επιχειρήσεων. Με μεγάλη ευκολία η καναδική κυβέρνηση είχε δώσει τη συγκατάθεσή της τα τελευταία χρόνια για τις εξαγορές των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής νικελίου, χαλκού και αλουμινίου της χώρας από ξένες επιχειρήσεις.

Η αλλαγή πλεύσης στην περίπτωση της Potash, η οποία ελέγχει σήμερα περίπου το 20% των παγκόσμιων κοιτασμάτων ποτάσας, συνάδει με την προσπάθεια των κρατών να μη χάσουν τον έλεγχο των πρώτων υλών. Τα τελευταία χρόνια, αρκετές χώρες εκδίωξαν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις από τις περιοχές εξαγωγής των πρώτων υλών τους, επέβαλαν μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία των εξορρυσσόμενων μετάλλων και επαναδιαπραγματεύτηκαν παλαιά συμβόλαια εκμετάλλευσης.

Οι κινήσεις αυτές δεν ήταν άμοιρες της μεγάλης ζήτησης για πρώτες ύλες από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες και της ραγδαίας ανόδου των τιμών. Και φυσικά της αναζήτησης πόρων από τις χώρες παραγωγής για τη μείωση των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων".