Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Οικονομίες Γερμανίας - Γαλλίας και δείκτης PMI

Οπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Γαλλία: Επιτάχυνση της ανάπτυξης στον ιδιωτικό τομέα

Επιτάχυνση της ανάπτυξης σημειώθηκε το Νοέμβριο στον ιδιωτικό τομέα της Γαλλίας, μετά την επιβράδυνση που είχε καταγραφεί για τρεις συνεχείς μήνες.

Ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 56,8 μονάδες από 54,9 του Οκτωβρίου. Στον κλάδο των υπηρεσιών, ο δείκτης έφθασε σε υψηλά δύο μηνών, στις 55,7 μονάδες από 54,8 που ήταν τον Οκτώβριο.

Τέλος, στη μεταποίηση, ο PMI εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Σεπτέμβριο του 2000 κι έφθασε στις 57,5 μονάδες από 55,2 του Οκτωβρίου".

Οσον αφορά στην Γερμανία, όπως διαβάζουμε στο "Κέρδος":

"Γερμανία: Ανοιξε «βήμα» ο ιδιωτικός τομέας

Ανοιξε το «βήμα» του το Νοέμβριο ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία με τη νέα επιχειρηματικότητα να ενισχύεται, παρέχοντας ένδειξη πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ίσως να παρουσιάσει μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2011 σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών αυξήθηκε στις 58,6 μονάδες από 56 που ήταν τον Οκτώβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2007.

Στον κλάδο της μεταποίησης ο PMI έφθασε στις 58,9 μονάδες από 56,6 που είναι και το υψηλότερο σημείο που αγγίζει από τον περασμένο Ιούλιο".

Για το ίδιο θέμα, διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":


"Εξαγωγές και επενδύσεις ο μοχλός της γερμανικής ανάπτυξης το γ' 3μηνο

Οι εξαγωγές και οι επενδύσεις οδηγούν την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας αφού στο γ' τρίμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν 2,3% και οι επενδύσεις εξοπλισμού 3,7% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση του ΑΕΠ ήταν 0,7% έναντι 2,3% στο β' τρίμηνο. Μολονότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω της εξασθένισης των εξαγωγών, η κυβέρνηση εκτιμά πως για το 2010 συνολικά η αύξηση του ΑΕΠ θα ανέλθει σε 3,7% αποδίδοντας την ταχύτερη ανάπτυξη από το 1991.

"Η ανάκαμψη διευρύνεται" δήλωσε ο Andreas Rees, επικεφαλής Γερμανός οικονομολόγος της UniCredit MIB στο Μόναχο. "Η οικονομική ανάπτυξη δεν οδηγείται μόνον από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις αλλά και από την κατανάλωση".

Η καταναλωτική δαπάνη το γ' τρίμηνο αυξήθηκε 0,4%. Η κατασκευαστική δαπάνη μειώθηκε 0,4% μετά την άνοδο κατά 6,9% στο β' τρίμηνο. Το εμπορικό πλεόνασμα και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το γ΄τρίμηνο, ενώ οι επενδύσεις εξοπλισμού συνέβαλαν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Θυμίζουμε πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε σε 0,4% το γ' τρίμηνο από1% στο β' τρίμηνο".

Επί του θέματος των διαφορετικών ταχυτήτων ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, το ακόλουθο άρθρο της "Ημερησίας":

"PMI Markit: Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων στην ευρωζώνη

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, καθώς η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στη Γερμανία και τη Γαλλία αντιστάθμισε τη στασιμότητα σε άλλα κράτη μέλη της περιφέρειας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη.

Ο δείκτης ΡΜΙ της Markit, που βασίζεται σε έρευνα 2.000 επιχειρήσεων, από τράπεζες μέχρι και ξενοδοχεία, ανέκαμψε στις 55,2 μονάδες τον Νοέμβριο από 53,3 τον Οκτώβριο.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει υποχώρηση του δείκτη στις 53,1 μονάδες. «(Τα στοιχεία) αιφνιδίασαν θετικά κυρίως λόγω της ανάκαμψης στην καρδιά της ευρωζώνης, ιδίως στη Γερμανία», είπε ο Ken Wattret της BNP Paribas. «Αν και αναπόφευκτα αντιμετωπίζουμε την ευρωζώνη ως ένα ενιαίο σύνολο, νομίζω ότι παρατηρείται μια μόνιμη απόκλιση μεταξύ των βασικών χωρών και εκείνων της περιφέρειας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί», πρόσθεσε".


Θυμίζω ότι ο δείκτης PMI (Purchasing Managers Index -Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών) αποτελεί πρόδρομο οικονομικό δείκτη (leading indicator), που δημιουργήθηκε από την εταιρία Markit, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατεύθυνση μιας οικονομίας . Ο δείκτης PMI προκύπτει από τους επιμέρους δείκτες οι οποίοι καταγράφουν μεταβολές στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες, τα επίπεδα απασχόλησης, το χρόνο παράδοσης προμηθειών και το ύψος των αποθεμάτων (συντελεστής βαρύτητας του κάθε επιμέρους δείκτη: Νέες Παραγγελίες -0.3, Παραγωγή -0.25, Απασχόληση -0.25, Χρόνος Παράδοσης Προμηθειών -0.15, Αποθέματα Προμηθειών -0.1. Ο δείκτης του Χρόνου Παράδοσης Προμηθειών είναι ανεστραμμένος ώστε να κινείται σε συγκρινόμενη κατεύθυνση).

Οταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής 50.0, η βιομηχανική δραστηριότητα αναπτύσσεται. Όταν ο δείκτης βρίσκεται κάτω από το 50.0 υποδεικνύει κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας ενώ όταν ο δείκτης βρίσκεται στο σταθερό σημείο 50.0 σημαίνει πως δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.

Λόγω της πανομοιότυπης μεθοδολογίας της έρευνας για κάθε χώρα ξεχωριστά ο PMI και οι σχετικά ανάλογοι δείκτες είναι συγκρινόμενοι με τους αντίστοιχους Δείκτες Yπευθύνων Προμηθειών των άλλων χώρων.