Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Μείωση καταθέσεων

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Μειώθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών
Παρουσίασαν πτώση κατά 970 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο

Της Ευγενιας Τζωρτζη

Νέα μικρή υποχώρηση κατέγραψαν οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο κατά 970 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο, και διαμορφώθηκαν στα 176,5 δισ. ευρώ.

Η μείωση στις καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών είναι αποτέλεσμα της μείωσης περίπου κατά 1,6 δισ. ευρώ των υπολοίπων στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, οδηγώντας το σύνολο των τοποθετήσεων στο ταμιευτήριο στα 67,8 δισ. ευρώ από 69,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), ένα μέρος αυτών των χρημάτων κατευθύνθηκε σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσεις σε καταθέσεις προθεσμίας να αυξηθούν κατά 446 εκατ. ευρώ και τα συνολικά υπόλοιπα να ανέλθουν στα 99 δισ. ευρώ από 98,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Τα υπόλοιπα των καταθέσεων που δεν κατευθύνθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς αποτέλεσαν εκροές των ελληνικών νοικοκυριών, που θυσιάστηκαν στον βωμό της κάλυψης των καθημερινών αναγκών, αποτυπώνοντας τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Να σημειωθεί άλλωστε ότι από την αρχή του χρόνου οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 20,3 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση των τοποθετήσεων τον Σεπτέμβριο κατά 775 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις από τις επιχειρήσεις ανήλθαν στα 36,3 δισ. ευρώ έναντι 35,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, χωρίς, ωστόσο, αυτό να συνιστά σημαντική διαφορά για τη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που έχει μειωθεί άλλωστε κατά 4,8 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Συνολικά οι καταθέσεις των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εμφανίζουν οριακή μείωση κατά 195 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 212,8 δισ. ευρώ έναντι 213 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την ανακοπή του κλίματος πανικού και τη σταθεροποίηση του κλίματος εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Αν στο ποσό αυτό αθροιστούν και οι καταθέσεις των υπολοίπων κατοίκων της Ευρωζώνης, καθώς και αυτών εκτός Ευρωζώνης, οι συνολικές καταθέσεις (χωρίς τις τιτλοποιήσεις δανείων και τις καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης), διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 235,7 δισ. ευρώ έναντι 237,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, καταγράφοντας μια πτώση της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ.

Επιτόκια

Σταθεροποιητικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, κινήθηκαν τα επιτόκια στις βασικές κατηγορίες χορηγήσεων τον Σεπτέμβριο. Εξαίρεση αποτελεί το βασικό επιτόκιο για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, που εκτινάχθηκε κατά 77 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,28%. Το μέσο επιτόκιο για δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ σταθεροποιήθηκε στο 5,86%, ενώ το επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε οριακά στο 6,45% από 6,48%. Αντίστοιχη εξέλιξη είχε το μέσο επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι ατομικές επιχειρήσεις, που υποχώρησε οριακά στο 9,21%. Πτωτικά κινήθηκε και το μέσο επιτόκιο για τις προθεσμιακές καταθέσεις που υποχώρησε στο 3,61% από 3,66% τον Αύγουστο".