Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Και πάλι για την νομισματική πολιτική

Οπως διαβάζουμε στο "Bloomberg":

" Κλιμακώνεται ο πόλεμος των νομισμάτων
Ετοιμες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες να «απαντήσουν» στη σημερινή απόφαση της Fed

Εν αναμονή του επόμενου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης από πλευράς της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, επικρατεί ανησυχία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών για περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου και ενίσχυση των δικών τους νομισμάτων.

Ενώ στις αγορές δίνουν και παίρνουν οι εκτιμήσεις περί του ύψους των αγορών ομολόγων στις οποίες θα προβεί η αμερικανική Federal Reserve, Ινδία και Αυστραλία αύξησαν χθες τα επιτόκιά τους στο 6,25% και 4,75% αντιστοίχως, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό που στην Ινδία, ιδιαίτερα, καλπάζει. Αποτέλεσμα της κίνησης της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας ήταν το δολάριο Αυστραλίας να ενισχυθεί, φθάνοντας στην ισοτιμία 1:1 με το δολάριο ΗΠΑ.

Επικρατέστερη, μεταξύ των οικονομολόγων, είναι η εκτίμηση πως η Fed θα ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους τουλάχιστον 500 δισ. δολ., σε πρώτη φάση. Ετσι οι σύνοδοι Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Τράπεζας της Αγγλίας και Τράπεζας της Ιαπωνίας θα πραγματοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα εν μέσω γενικευμένης ανησυχίας για ενδεχόμενη περαιτέρω διολίσθηση του δολαρίου. Οι τρεις τράπεζες αναμένεται, πάντως, να δράσουν διαφορετικά. Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας για τα σχέδια της Fed και βρίσκεται σε θέση μάχης, έτοιμη να αντιδράσει σε περίπτωση περαιτέρω διολίσθησης του δολαρίου. Με το ιαπωνικό νόμισμα να έχει ενισχυθεί τόσο ώστε το δολάριο να κυμαίνεται χθες στα 80,77 γιεν και την ιαπωνική οικονομία να καθηλώνεται σε στασιμότητα, πολλοί οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως οι ιαπωνικές αρχές θα παρέμβουν άμεσα πουλώντας γιεν και αγοράζοντας δολάρια αν το αμερικανικό νόμισμα διολισθήσει σε επίπεδα κάτω των 80 γιεν, για πρώτη φορά από το 1995. Η έντονη ανησυχία της Ιαπωνίας οφείλεται στα υψηλά επίπεδα στα οποία παραμένει το ιαπωνικό νόμισμα –τη Δευτέρα σημείωσε νέο ρεκόρ, με το δολάριο να ισοδυναμεί με 80,25 γιεν– παρά την παρέμβαση που πραγματοποίησαν οι ιαπωνικές αρχές τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, επικρατούσε η πεποίθηση πως η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας. Μεσολάβησε, όμως, η είδηση πως η βρετανική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 0,8% το γ΄ τρίμηνο και προς το παρόν τουλάχιστον απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο νέας χαλάρωσης.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία επίσης βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενίσχυση του ευρώ, που κυμαινόταν χθες στα 1,4038 δολ., δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση. Ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, έχει εκφράσει την ανησυχία της τράπεζας για την αποδυνάμωση του δολαρίου αλλά η ΕΚΤ δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσεταιρισθεί την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αναμένεται, αντιθέτως, πως στη συνάντηση της Πέμπτης θα προϊδεάσει τις αγορές ότι δεν σκοπεύει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της Fed. Τον περασμένο μήνα, ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε σε επικείμενη μείωση των απαιτήσεων ρευστότητας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί πως ίσως η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ανακαλέσει μεγαλύτερο μέρος των μέτρων στήριξης της ρευστότητας και των προγραμμάτων δανεισμού προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ έχει γενικότερα τηρήσει δική της τακτική στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, καθώς προσέφερε μεν απεριόριστη ρευστότητα στις ευρωπαϊκές τράπεζες από την αρχή της κρίσης, αλλά δεν έχει εφαρμόσει μέτρα για την επέκταση της προσφοράς χρήματος. Παράλληλα, έχει μειώσει τα επιτόκια του ευρώ μέχρι το 1%, ενώ η Fed και η Τράπεζα της Ιαπωνίας τα έχουν σχεδόν μηδενίσει".