Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πώς να διαβάζουμε αριθμούς (και τί συμβαίνει όταν το Νεϋτωνιανό μήλο δεν πέφτει κάτω απ' τη μηλιά)...

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Ανατιμήσεις παντού, αλλά έπεσε στο 5,2% ο πληθωρισμός!

Στο 5,2% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο από 5,6% τον Σεπτέμβριο, παρ΄ ότι καταγράφηκαν ανατιμήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε αγαθά και υπηρεσίες που επηρεάστηκαν ευθέως ή εμμέσως από την αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, όπως είναι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, τα καπνικά και αλκοολούχα προϊόντα, η βενζίνη, οι μεταφορές και η κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, υπήρξαν ανατιμήσεις λόγω της λήξης των θερινών εκπτώσεων, κυρίως στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Οκτώβριο εφέτος προς τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2009 προκύπτει αύξηση 5,2% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2009 προς το 2008. Από την ανάλυση των τιμοληψιών από την ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η αύξηση του πληθωρισμού προήλθε από τις ακόλουθες αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 18,2% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

β) Κατά 18,2% της ομάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας - διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.

γ) Κατά 5,7% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

δ) Κατά 3,1% της ομάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα).

ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Ενδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.




Θα ήθελα να σημειώσω ότι, εκ των παραπάνω, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ουδεμία απορία για το ότι ο Δ.Τ.Κ. κατέγραψε άνοδο κατά 5,2%. Απορώ, ειλικρινά, για το ότι υπάρχει η διατύπωση που μας ενημερώνει ότι: "υπάρχουν ανατιμήσεις παντού, αλλά ο πληθωρισμός έπεσε". Φταίνε και πάλι τα greek statistics; Πρόκειται για συνομωσία; Να το ξαναπούμε: αν διαβάσουμε την ανακοίνωση της Ελ.Στατ. θα δούμε ότι ΔΕΝ έπεσαν οι τιμές των αγαθών. Αυτό που κοντεύει να "πέσει" είναι ο απειροστικός λογισμός (πολλώ δε μάλλον, ο διαφορικός λογισμός) και η παραγώγιση. Και μάλιστα, χωρίς το μήλο (καϋμένε Νεύτωνα)...