Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κατευθύνσεις νέας συμφωνίας με την Τρόϊκα

Οπως διαβάζουμε στη "Ναυτεμπορική":

"Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για τη χώρα, στο πλαίσιο, όπως είπε, της τεράστιας δανειακής σύμβασης και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 7 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις την περίοδο 2011-2013. «Καταρχάς στα νέα κείμενα ο στόχος από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία, με τουλάχιστον 1 δισ. το 2011», ανέφερε ο υπουργός.

Εθεσε ακόμη ως προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου την αντιμετώπιση της σπατάλης και της κακοδαιμονίας στο Δημόσιο Τομέα, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιδιώξεων της κυβέρνησης το 2011.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ένας εξορθολογισμός του Δημοσίου τομέα. Ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι μετατάξεις που θα αφορούν μετακινήσεις υπαλλήλων στο στενό Δημόσιο τομέα, δε θα λογίζονται ως νέες προσλήψεις.

Προανήγγειλε ακόμη «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο (με εξαίρεση τους ευαίσθητους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας), ενώ όσον αφορά στο καθεστώς που θα ισχύσει, εξήγησε ότι ο γενικός κανόνας θα είναι μία νέα πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το κάθε υπουργείο, συνέχισε, θα συντάσσει ένα πρόγραμμα προσλήψεων, το οποίο και θα πρέπει να είναι συμβατό με τον κανόνα αυτό. Για το 2010, συμπλήρωσε, θα υπάρξουν 40.000 συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που θα ανοίξει 8.000 νέες θέσεις για το 2011.

Αναφορικά εξάλλου με το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων έκανε λόγο για αναμόρφωση του σχετικού πλαισίου, «σε συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους», επισημαίνοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, υπό την αίρεση, ωστόσο, κάποιων περιορισμών.

Για το θέμα η υπουργός Εργασίας διευκρίνισε πως το νέο κείμενο δίνει τη δυνατότητα στη Βουλή να θεσπίσει τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η απόκλιση των επιχειρησιακών κάτω από τα όρια των συλλογικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας, αν και όπως είπε, η χώρα έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όσα λίγοι πίστευαν ότι θα κατορθώσει, έχοντας επιτύχει ήδη τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος που έχει γίνει ποτέ σε χώρα της ΕΕ.

Υπογράμμισε ακόμη τη σημασία των τεράστιων διαρθωτικών αλλαγών που όπως είπε πρέπει να υλοποιηθούν για να έχουμε ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας και τόνισε ότι γίνεται από όλους αντιληπτό ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Πέρα από τα ποσοτικά κριτήρια, εξήγησε, υπάρχουν και διαρθρωτικά κριτήρια, που αποτελούν της άγκυρες του προγράμματος, και από την ικανοποίηση των οποίων, όπως είπε, εξαρτάται και η εκταμίευση της επομενης δόσης.

Μέσα από τις αλλαγές αυτές, πρόσθεσε, η χώρα θα περάσει στη δεύτερη φάση προσαρμογής, «που θα μας εγγυάται ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το έλλειμμα τα επομενα χρόνια».

Δίνοντας το περίγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών που θα προωθήσει η κυβέρνηση τα επομενα χρόνια, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε τις δέκα μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, οι οποίες είναι:

1. Η διαχειριση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών

2. Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

3. Η μείωση του ελλείμματος των δημόσιων οργανισμών

4. Η μεταρρύθμιση του δημοσίου τομέα

5. Η αντιμετώπιση της σπατάλης στην υγεία

6. Η αναθεώρηση των εργασιακών σχέσεων

7. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων

8. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος

9. Η ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα

10. Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προώθηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ακόμη ότι τα spreads των ομολόγων των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης σε σχέση με τα γερμανικά θα συνεχίσουν να εμφανίζουν διακυμάνσεις.

«Είμαστε σε ένα ρευστό περιβάλλον και θα συνεχίσει να είναι ρευστό. Τα spread, θα συνεχίσουμε να έχουμε επάνοδο προς τα πάνω και επάνοδο προς τα κάτω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ικανοποίηση Βρυξελλών για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Την ικανοποίηση των Βρυξελλών για την πορεία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα, μετά και την ολοκλήρωση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Αθήνα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν.

Κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο Αμαντέο Αλταφάζ είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε γενικές γραμμές στο σωστό δρόμο, τονίζοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ποσοτικοί στόχοι που είχαν τεθεί έχουν εκπληρωθεί.

Ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου σημείωσε ακόμη ότι η μείωση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος του 2010, από 15,4% του ΑΕΠ σε 9,4%, είναι υψηλότερη από το στόχο που είχε αρχικά τεθεί.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Αλταφάζ επισήμανε ότι -όπως και για τις προηγούμενες δόσεις των δανείων των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα- και σε αυτή την περίπτωση η Κομισιόν θα υιοθετήσει συστάσεις με βάση την έκθεση που θα εκπονήσουν οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι 14 χώρες-μέλη του ευρώ για την εκταμίευση της τρίτης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 9 δισ. ευρώ".


Για το ίδιο θέμα, η "Ελευθεροτυπία":

"Αποκαλύπτονται τα «κρυφά» μέτρα του μνημονίου
Θα ανέλθουν στα 13 δισ. ευρώ και θα αφορούν στην περίοδο 2012-2014 - Τον Δεκέμβριο κατατίθεται το νομοσχέδιο για την αποδόμιση των εργασιακών σχέσεων

Μέτρα, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δισ. ευρώ και δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί αν και περιλαμβάνονται από τον περασμένο Μάιο στο Μνημόνιο, θα ενσωματώνει το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο 2012-2014. Το κείμενο που θα συνταχθεί από κοινού με την τρόικα θα γίνει νόμος του κράτους στο τέλος Απριλίου του 2011. Το χρονοδιάγραμμα για την αποκάλυψη των »κρυφών" μέτρων του μνημονίου ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώ σχετική αναφορά έκαναν και οι εκπρόσωποι της τρόικας οι οποίοι έκαναν λόγο για λήψη μέτρων που θα αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τρεις ώρες μετά τις ανακοινώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, ο υπουργός έκανε αναφορά στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στρατηγικό πλαίσιο. Διευκρίνισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα αναλύει τα μη προσδιοριζόμενα μέτρα του μνημονίου, με τα οποία στόχος θα είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014.
Για τις εργασιακές σχέσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως δεν θα γίνουν μειώσεις αποδοχών κάτω από το κατώτατο όριο που ορίζει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Το τελικό νομοσχέδιο που θα προβλέπει επίσης πως υπό προϋποθέσεις οι επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν των κλαδικών, θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο, αφού έχει εξασφαλιστεί πρώτα η σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Αναφερόμενος στη στελέχωση του Δημοσίου και στην εφαρμογή του κανόνα "1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις", διευκρίνισε πως το 2010 αποχώρησαν 40.000 υπάλληλοι. Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα για 8.000 προσλήψεις (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι μετατάξεις) εντός του 2011. Ο υπουργός σημείωσε πως οι μεγαλύτερες ανάγκες για προσλήψεις εντοπίζονται στην Υγεία, την εκπαίδευση, τη Δικαιοσύνη και τα σώματα ασφαλείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις με μια ενδεχόμενη παράταση στους χρόνους αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από την τρόικα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε να βλέπει θετικά τη σχετική πρόταση του ΔΝΤ. Πρόσθεσε, πάντως, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2011, αναγνωρίζοντας επίσης πως το πρόγραμμα δανεισμού εμφανίζει δυσκολίες για την περίοδο 2013-2015. Σημειώνεται πως για αυτή την τριετία η Ελλάδα καλείται να δανειστεί περισσότερα από 120 δισ. ευρώ.

Για "δέκα προκλήσεις" έκανε λόγο στη συνέντευξή Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης μετά και τη δεύτερη "επιθεώρηση" από την τρόικα. Ξεχωρίζουν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η αναδιοργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι συγχωνεύσεις Εφοριών και οι εσωτερικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Δημόσιες δαπάνες

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προφανές και αυτονόητο ότι "η πιστή υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2011 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ο,τιδήποτε άλλο". Στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, πρόσθεσε, υπάρχει μεταξύ άλλων δέσμευση για την τοποθέτηση οικονομικών επιθεωρητών στους σημαντικότερους φορείς της κυβέρνησης. Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός "μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου", που όπως διευκρίνισε ο υπουργός "δεν θα απαριθμεί κάθε μέτρο και υπομέτρο αλλά τις βασικές κατευθύνσεις" για το πώς θα περιοριστούν οι δαπάνες, πώς θα αυξηθούν τα έσοδα και πώς θα επιστρέψει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Το σχέδιο θα συζητηθεί κατά την επόμενη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας, το Φεβρουάριο, προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση από τη Βουλή το ερχόμενο καλοκαίρι.

Φοροδιαφυγή

Κατατίθενται εντός του Δεκεμβρίου δύο νομοσχέδια για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στη φοροδιαφυγή. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει συγχωνεύσεις ΔΟΥ, ενώ για τις αρχές του 2011 προσδιορίζεται η αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομικών.

ΔΕΚΟ

Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένα μητρώο με όλες τις ΔΕΚΟ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε οριζόντιες παρεμβάσεις σε όλες τις ΔΕΚΟ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2011 η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων

Μεταρρύθμιση Δημοσίου

Ο υπουργός επανέλαβε πως από το 2011 θα ισχύει "χωρίς εξαιρέσεις" ο κανόνας με τον οποίο 1 πρόσληψη θα αντιστοιχεί σε 5 αποχωρήσεις στο Δημόσιο. Στον κανόνα εντάσσονται και οι μετατάξεις, ενώ κάθε υπουργείο θα πρέπει να εκπονήσει πρόγραμμα προσλήψεων. Στο πρώτο μισό του ερχόμενου έτους θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί το ενιαίο μισθολόγιο για το Δημόσιο, ενώ μέχρι το τέλος του 2011 θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες.

Υγεία

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε μέτρα όπως η λίστα φαρμάκων και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση που ήδη εφαρμόζεται σε ένα ταμείο και σταδιακά θα επεκταθεί η χρήση της, η τοποθέτηση εσωτερικών ελεγκτών στα νοσοκομεία, ο έλεγχος των δαπανών Υγείας κ.λ.π.

Εργασιακές σχέσεις

Ο υπουργός εξήγγειλε αναμόρφωση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα "σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους". Παράλληλα, αλλάζει το πλαίσιο για τη διαιτησία, ενώ οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών υπό προϋποθέσεις και περιορισμούς. Παράλληλα εξαγγέλλονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της "μαύρης" εργασίας και την ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Κλειστά επαγγέλματα

Ως το τέλος του έτους ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση σειράς κλειστών επαγγελμάτων.

Επιχειρηματικό περιβάλλον

Περιλαμβάνονται μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδότησης των νέων επιχειρήσεων, καθώς και για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε επίσης αναφορές για νέο πλαίσιο για τον τουρισμό και το εμπόριο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επιτάχυνση δημοσίων έργων και επενδύσεων, μέτρα ενίσχυσης των εξαγωγών και επιτάχυνση στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Προχωρά η αναδιάρθρωση της Αγροτικής Τράπεζας σε συμφωνία με την τρόικα και, κυρίως, τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ταυτόχρονα προχωρά ο λειτουργικός διαχωρισμός στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στα μέτρα για τη διάθεση επιπλέον εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις

Η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα ενός δισ. ευρώ εντός του 2011 και θα παρουσιάσει σχετικό πρόγραμμα ως το τέλος του έτους. Παράλληλα θα προχωρήσει η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας που, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2011. Συνολικά η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για έσοδα 7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου".