Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":
"Η Μέρκελ καταδικάζει τον προστατευτισμό των... άλλων
Τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη σύνοδο κορυφής του G20 στη Σεούλ περιέγραψε με αδρές γραμμές η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσίευσε χθες η βρετανική οικονομική εφημερίδα «Financial Τimes». Η σιδηρά κυρία της ΕΕ εξήγησε συγκεκριμένα τις θέσεις της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ δεν δίστασε να κάνει επίδειξη κοινοτικού πνεύματος για να αντικρούσει τις κατηγορίες (από το εσωτερικό της ΕΕ) ότι η χώρα της κακώς συσσωρεύει μεγάλα πλεονάσματα. Η Μέρκελ είπε συγκεκριμένα ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας, που έφθασε τον Σεπτέμβριο στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας (15,6 δισ. ευρώ), δεν πρέπει να λογίζεται χωριστά, αλλά να συνυπολογίζεται με το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ.
«Σε μια ενιαία αγορά, όπως είναι αυτή της ΕΕ, δεν έχει νόημα να θεωρεί κανείς τέτοια μεγέθη σε εθνική βάση» είπε συγκεκριμένα η γερμανίδα καγκελάριος, η οποία καταδίκασε τον προστατευτισμό των... άλλων. Βεβαίως δεν ρωτήθηκε από την έγκυρη εφημερίδα γιατί υπολογίζει σε πανευρωπαϊκή βάση τα πλεονάσματα και σε εθνική τα... ελλείμματα. Και γιατί, εφόσον είναι τόσο ευρωπαΐστρια, δέχθηκε την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον μόνιμο μηχανισμό αποτροπής των κρίσεων. Σε ό,τι αφορά την Κίνα η Μέρκελ είπε ότι αν ένα νόμισμα αντανακλά την ευρωστία μιας οικονομίας, τότε είναι «δίκαιο» να ανατιμηθεί περαιτέρω το γουάν.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, χαρακτήρισε «στενόμυαλη» τη θέση της Ουάσιγκτον να καθοριστούν ανώτατα όρια διακύμανσης των ισοζυγίων πληρωμών. Τέλος, προειδοποίησε ότι απαιτείται μεγαλύτερη ρύθμιση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και κυρίως των τραπεζών εκείνων που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν». Πρόκειται για ένα ζήτημα που μένει για να ρυθμιστεί το 2011, είπε η καγκελάριος".