Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ενίσχυση ρευστότητας στην αγορά

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"Πλαφόν άντλησης κεφαλαίων από ΕΚΤ

Της Ελένης Κομίνη

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, στη χθεσινή συνάντησή του με τους τραπεζίτες, συζήτησε τις δυσμενείς επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από το πλαφόν άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, συστήνοντάς τους παράλληλα, να βρουν άλλες πηγές χρηματοδότησης «ακόμα και εάν αυτές είναι πιο ακριβές», θέλοντας -όπως είναι προφανές- να προλάβει τις εξελίξεις.

Ο κ. Προβόπουλος συζήτησε επίσης με τους τραπεζίτες το υπέρογκο κόστος που δημιουργούν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, χωρίς ωστόσο να εξευρεθεί ή να ειπωθεί κάποια ενδεχόμενη λύση, καθώς η φυγή των καταθέσεων επιβάλλει την πολιτική αυτή στις τράπεζες. Η ενίσχυση ρευστότητας της αγοράς μέσω της χορήγησης των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, αλλά και τα σενάρια προσομοίωσης των stress tests που επίκεινται ήταν δύο ακόμη καυτά θέματα της ίδιας συνάντησης.

Ομόλογα
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπήρξε παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εξήγησε στους τραπεζίτες ενδελεχώς το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους όλες οι κατηγορίες των επενδυτών, 40 δισ. ευρώ, εκ των οποίων κατέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η απόφαση του πώς θα λειτουργήσει η επιμήκυνση του χρέους, είναι σε άμεση συνάρτηση του πώς θα δοθεί η 4η δόση, καθώς αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών - μελών της ευρωζώνης. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να δείξει μεγάλη πρόοδο η Ελλάδα, καθώς τα κριτήρια για τη χορήγηση θα είναι πιο αυστηρά από εκείνα των τριών προηγούμενων δόσεων.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση στον Ευρωπαϊκό Νότο, και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια έναντι των χωρών αυτών, ενδέχεται να «αγοράσουν» λίγο ακόμα χρόνο στην Ελλάδα, αλλά η αντίστροφη μέτρηση για τη χώρα μας έχει αρχίσει, λένε αναλυτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους τραπεζίτες τι σημαίνει έμπρακτα το «collective action clause» (συμμετοχή ιδιωτών στο χρέος).

Ο υπουργός εξήγησε στους τραπεζίτες, ότι το «collective action clause» προβλέπει ότι η συμφωνία για επιμήκυνση ή haircut, κ.λπ., ενός κράτους - μέλους που έχει πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της, με το 75% των κατόχων των κρατικών της ομολόγων, συνεπάγεται, τη συμμόρφωση και ακολουθία και του υπόλοιπου 25% των κατόχων των ομολόγων με τα συμφωνηθέντα. Η τρόικα θα κρίνει, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αν η χώρα έχει πρόβλημα «ρευστότητας», περίπτωση κατά την οποία θα ζητηθεί διακράτηση των ομολόγων, ή «επάρκειας», περίπτωση κατά την οποία θα αποφασιστεί haircut, επιμήκυνση, κ.λπ.

Stress Test
Οι αντοχές των έξι μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων, θα αποτυπωθούν στα εγχώρια stress test που θα διενεργηθούν το Δεκέμβριο από την ΤτΕ και την τρόικα, αλλά και τα ευρωπαϊκά που θα γίνουν την ερχόμενη άνοιξη και θα είναι πιο απαιτητικά από τα προηγούμενα (εστιασμένα στη ρευστότητα).

Τα συμπεράσματα των εγχώριων τεστ κοπώσεως δεν θα δημοσιοποιηθούν είπε ο κ. Προβόπουλος, κατά την ίδια λογική που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί και μία σειρά stress test που έχει κάνει η ΤτΕ, περίπου ανά δίμηνο, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης στη συνάντηση.

Επεξήγηση
Στη συνάντηση υπήρξε παρέμβαση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εξήγησε στους τραπεζίτες ενδελεχώς το θέμα της επιμήκυνσης του χρέους και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους όλες οι κατηγορίες των επενδυτών, 40 δισ. ευρώ εκ των οποίων κατέχουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε στους τραπεζίτες τι σημαίνει έμπρακτα το «collective action clause» (συμμετοχή ιδιωτών στο χρέος).

Το «collective action clause» προβλέπει ότι η συμφωνία για επιμήκυνση ή haircut, κ.λπ., ενός κράτους - μέλους που έχει πρόβλημα με την αποπληρωμή χρέους, με το 75% των κατόχων των κρατικών της ομολόγων, συνεπάγεται, τη συμμόρφωση και ακολουθία και του υπόλοιπου 25% των κατόχων των ομολόγων με τα συμφωνηθέντα".


Ταυτόχρονα, όπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Διπλασίασε τις αγορές ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σχεδόν διπλασίασε την περασμένη εβδομάδα τις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίση με το ιρλανδικό χρέος. Παράλληλα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και αυτήν την εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε ομόλογα αξίας 1,348 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τις συνολικές τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα στα 67 δισ. ευρώ από την αρχή του σχετικού προγράμματος, τον Μάιο.

Το πρόγραμμα αγορά κρατικών ομολόγων είχε τεθεί σε λειτουργία με αφορμή την ελληνική κρίση, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αγορών ομολόγων.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ είχαν επιβραδυνθεί μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα ενώ εντείνονταν οι συζητήσεις εντός της Τράπεζας περί απόσυρσης των έκτακτων μέτρων , αλλά επανενεργοποιήθηκε λόγω των ανησυχιών που προκάλεσε η κρίση στην Ιρλανδία και την αλυσιδωτή αντίδραση στο κόστος δανεισμού των χωρών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα".