" Ο χρυσός, αντίδοτο στον πόλεμο νομισμάτων
Επιστροφή στον κανόνα του πολύτιμου μετάλλου προτείνει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας
Bloomberg, Reuters, AFP
Την ιδέα της επιστροφής στον κανόνα του χρυσού έριξε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ως μέσον για να επανέλθει ισορροπία στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα. Κι ενώ εξακολουθούν να μαίνονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να εκδώσει πληθωριστικό χρήμα οδηγώντας σε υποτίμηση το δολάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνεται της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης.
Εν όψει της συνάντησης του G20 στα τέλη της εβδομάδας, ο κ. Ζέλικ τονίζει σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, πως ο κόσμος χρειάζεται νέο καθεστώς, ικανό να αντικαταστήσει το σύστημα διακύμανσης των συναλλαγματικών ισοτιμιών «Μπρέτον Γουντς 2» που ισχύει από το 1971. «Πρέπει να εξετασθεί η συμμετοχή του χρυσού ως διεθνούς σημείου αναφοράς για τις προσδοκίες της αγοράς περί του πληθωρισμού, του αποπληθωρισμού και των εξελίξεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», τονίζει και υπογραμμίζει πως το νέο σύστημα θα μπορούσε να συνδέσει το δολάριο, το ευρώ, το γιεν, τη στερλίνα και το γουάν. Αν και η πρόταση βρήκε υποστηρικτές, ο επικεφαλής του αμερικανικού Peterson Institute for International Economics Φρεντ Μπέργκστεν εκτίμησε ότι ο χρυσός δεν πρέπει να αποτελεί μέρος του νέου συστήματος, διότι έχει μεγάλη διακύμανση.
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιμένει πως κανένας διοικητής κεντρικής τράπεζας δεν επιδιώκει την αποδυνάμωση του νομίσματός του. Στο περιθώριο συνάντησης των διοικητών κεντρικών τραπεζών στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο κ. Τρισέ δήλωσε πως διαμορφώνεται συναίνεση μεταξύ των ομολόγων του για στροφή σε πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προσέθεσε, μάλιστα, πως πρόθεση της Fed ήταν να αυξήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό κι όχι να αποδυναμώσει το δολάριο.
Εξακολουθεί, πάντως, να μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων και αντιδράσεων στον νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης που εγκαινίασε η Fed την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε για ασυνέπεια την αμερικανική κυβέρνηση επειδή επικρίνει την Κίνα για τη χειραγώγηση του γουάν ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί τεχνητή υποχώρηση του δολαρίου. Υπεραμύνθηκε, άλλωστε, της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, τονίζοντας πως η επιτυχία των γερμανικών εξαγωγών δεν βασίζεται σε «κόλπα με την ισοτιμία» αλλά στην ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων. Σύμφωνα δε με πληροφορίες των Financial Times, η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται να θέσει το θέμα στη σύνοδο του G20. Την ίδια πρόθεση εξέφρασε και ο Ρώσος πρόεδρος διά στόματος του διαπραγματευτή της χώρας στο G20, Αρκάντι Ντβορκόβιτς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αντέκρουσε την κριτική που δέχεται η αμερικανική πολιτική τονίζοντας πως «αποστολή της Fed και του προέδρου των ΗΠΑ είναι να διασφαλίσουν την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και αυτό είναι καλό όχι μόνον για τις ΗΠΑ αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο». Οπως εκτίμησε, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια οικονομία θα ήταν «να καθηλωθεί χωρίς ανάπτυξη ή με πολύ περιορισμένη ανάπτυξη». Την ίδια στιγμή, ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Τζου Γκουανγκιάο κατηγορούσε τις ΗΠΑ πως «δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους για τη σταθεροποίηση των διεθνών αγορών και δεν ενδιαφέρονται για τον αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρει η πλεονασματική ρευστότητα στις αναδυόμενες αγορές». Εχει, πάντως, προηγηθεί η προσπάθεια των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της έντασης με το Πεκίνο, καθώς στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ανακάλεσε το αμερικανικό αίτημα για θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για τα εμπορικά ελλείμματα και πλεονάσματα".