Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Ευρωζώνη

Οπως διαβάζουμε:

" Ρομπέι: «Αντιμετωπίζουμε κρίση επιβίωσης»
Γαλλία: «Δεν είναι υπό διάλυση η ευρωζώνη».

Η ζώνη του ευρώ και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί της «δεν θα επιβιώσουν», εάν δεν επιλυθούν τα σημερινά δημοσιονομικά προβλήματα ορισμένων χωρών, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι. «Αντιμετωπίζουμε μία κρίση επιβίωσης. Οφείλουμε να εργασθούμε συντονισμένα για να επιτρέψουμε στην ευρωζώνη να επιβιώσει. Διότι, εάν δεν επιβιώσει η ευρωζώνη, δεν θα επιβιώσει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω όμως ότι θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ ενώπιον του European Policy Center των Βρυξελλών.

«Ο πρώτος χρόνος της συνθήκης της Λισσαβώνας», η οποία ετέθη σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2009, «σημαδεύθηκε από την κρίση της ζώνης του ευρώ, ήταν μία περίοδος επιβίωσης και δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Οι υπουργοί Οικονομικών των δεκαέξι χωρών της ευρωζώνης συναντώνται από το απόγευμα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας. Ειδικά το Δουβλίνο, τελεί υπό την πίεση ορισμένων από τους εταίρους του, και κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δεχθεί εξωτερική οικονομική βοήθεια για τη χρηματοδότηση των τραπεζών του, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών και να αποφευχθεί ένα φαινόμενο επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η ευρωζώνη έχει ήδη περάσει μία πολύ δύσκολη περίοδο την περασμένη άνοιξη εξαιτίας της κρίσης της Ελλάδας και των συνεπειών της για το σύνολο της ζώνης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε την αποφασιστικότητά της και «μπορεί να πρέπει να την δείξει και πάλι», είπε ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στη δημιουργία ταμείου υποστήριξης, εν ανάγκη, και άλλων χωρών της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΕΕ είναι αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση, αφού η διαχείριση της σημερινής κρίσης έχει προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα σε ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα ταχύ σχέδιο δράσης, ανησυχώντας για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αγορά κρατικών ομολόγων. Υποστηρίζεται από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, που θέλουν να αποφύγουν να παρασυρθούν από την καταιγίδα. Άλλες χώρες όμως διαφωνούν με την άσκηση αυτών των πιέσεων, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Επίσης, άλλες χώρες λύνουν ανοικτά τους λογαριασμούς τους, σχολιάζει το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε χθες το Βερολίνο ότι ευθύνεται για την θεαματική άνοδο την περασμένη εβδομάδα των σπρεντ της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μετά τις δηλώσεις της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την ανάληψη μέρους του κόστους διάσωσης κρατών μελών της ευρωζώνης από τον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη δημιουργία μόνιμου ταμείου στήριξης της ευρωζώνης.

Γαλλία: «Δεν είναι υπό διάλυση η ευρωζώνη»

«Δεν βρίσκεται στα όρια της διάλυσης η ευρωζώνη, αυτά είναι παράλογα πράγματα», εκτιμήθηκε σήμερα από τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ, που παρενέβη στον τωρινό διάλογο για την ευρωζώνη «με αντίστιξη» ως προς την επισήμανση από τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, που νωρίτερα τόνισε ότι, «ο σημερινός αγώνας στην ευρωζώνη, είναι ένας αγώνας για την επιβίωσή της».

«Δεν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε», υπογράμμισε επίσης ο Γάλλος αξιωματούχος. «Σήμερα, η κατάσταση είναι πολύ πιο ικανοποιητική, σε σχέση με την άνοιξη φέτος, επειδή διαθέτουμε πλέον μηχανισμούς (...) και λύσεις εν ανάγκη», διασαφήνισε. Φυσικά, αναφερόταν στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης» με προϋπολογισμό 750 δισ.ευρώ, για τα κράτη μέλη με δημοσιονομικές δυσχέρειες.

Η ιρλανδική κρίση

Στο μεταξύ, τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας διαμορφώθηκαν σήμερα σε ένα νέο ανοδικό ιστορικό ρεκόρ για την ιστορία της ευρωζώνης.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε ανώνυμα από μία πηγή της Επιτροπής των Βρυξελλών ότι «ΔΝΤ και ΕΚΤ συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις, για τη διάσωση ιρλανδικών τραπεζών, που πλήττονται από τη 'φούσκα' της αγοράς των ακινήτων».

Επιβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα ότι «δεν υφίσταται δανειακή κρίση προς το παρόν για το Δουβλίνο», που ως εκ τούτου δεν χρειάζεται - προς το παρόν - τον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης».

Επίσης, διαβάζουμε:


" Μπαρόζο: Χωρίς «ευρωπαϊκό πνεύμα» η συζήτηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε τη λύπη του σχετικά με την απουσία «ευρωπαϊκού πνεύματος» εκ μέρους ενός «μικρού αριθμού» κρατών μελών κατά τις διαπραγματεύσεις επί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, οι οποίες υπήρξαν ατελέσφορες χθες το βράδυ.

«Λυπούμαι, που ένας μικρός αριθμός κρατών, δεν ήταν προετοιμασμένος να διαπραγματευθεί εντός ενός ευρωπαϊκού πνεύματος.

Πράγματι, δεδομένου του προχωρημένου σταδίου των διαπραγματεύσεων και της προόδου, μια λύση θα ήταν δυνατή χθες το βράδυ», είπε.

Σύμφωνα με διάφορες ευρωπαϊκές πηγές, τρία κράτη - η Βρετανία, η Σουηδία και η Ολλανδία - ήσαν τα πλέον αδιάλλακτα τη Δευτέρα το βράδυ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2011.

«Αυτοί που νομίζουν ότι έχουν κερδίσει μια νίκη κατά των Βρυξελλών αυτοπυροβολήθηκαν στο πόδι», υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο. «Αυτοί είναι οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (πολίτες, επιχειρήσεις, πόλεις, δήμοι, περιφέρειες και αγροτικές κοινότητες), οι οποίοι θα αισθανθούν τον αντίκτυπο αυτής της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας.»

Εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος, ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε σε ένα «ευρωπαϊκό πνεύμα συμβιβασμού», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πία Αχρενκίλντε Χάνσεν.

Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζει νέο σχέδιο προϋπολογισμού προκειμένου να βρεθεί γρήγορα μια λύση, είπε.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία κατά την προσεχή Σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών το Δεκέμβριο, ο προϋπολογισμός του 2011 θα μπορούσε να εγκριθεί ακόμη και πριν από το τέλος του έτους".



Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Ευρωζώνη, θυμήθηκα και το παρακάτω απόσπασμα, γραμμένο σε σκοτεινές εποχές της Ιστορίας:

" ὅ τε τοῖς ἄλλοις μάλιστα εὔνοια πίστιν βεβαιοῖ, ἡμῖν τοῦτο ὁ φόβος ἐχυρὸν παρεῖχε, δέει τε τὸ πλέον ἢ φιλίᾳ κατεχόμενοι ξύμμαχοι ἦμεν".

(«την εμπιστοσύνη που στους άλλους εξασφαλίζει κυρίως η πραγματική φιλία, σ’ εμάς εξασφάλιζε ο φόβος και ήταν ο φόβος, και όχι η φιλία, που μας έκανε να μένουμε στην Συμμαχία.»). Θουκιδίδου, "Ιστορίαι", Βιβλίο Γ', 12.