Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

...οταν ο διασωθείς ναυαγός θεωρείται ως ικανότερος του καπετάνιου στην πλοήγηση του πλοίου...

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

" Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δανείζονται φθηνότερα από τις κυβερνήσεις

Η κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει οδηγήσει στο φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις με καλά οικονομικά στοιχεία να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια από τις κυβερνήσεις των χωρών τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Έως τώρα, τα επιτόκια των κυβερνητικών ομολόγων ήταν χαμηλότερα από των εταιρικών ομολόγων», δήλωσε ο Γκρεγκ Βενιζέλος, υπεύθυνος στρατηγικής για τις πιστώσεις στην τράπεζα BNP Paribas στο Λονδίνο, προσθέτοντας «ότι υπήρξε μία επανατιμολόγηση (σ.σ. του κινδύνου) και οι εταιρίες θεωρούνται τώρα ότι έχουν υψηλότερη πιστωτική φερεγγυότητα από τις χώρες της Περιφέρειας».

Τριάντα τρεις εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων έξι στην Ιρλανδία και έξι στην Ισπανία, έχουν μικρότερο πιστωτικό κίνδυνο από τις Κυβερνήσεις τους, με βάση ένα δείκτη με τις τιμές των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps, cds). Ο δείκτης που μετρά το κόστος των ομολόγων 125 ευρωπαϊκών εταιριών μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο που είναι χαμηλότερο κατά 76 μονάδες βάσης (0,76 της εκατοστιαίας μονάδας) από το επίπεδο του αντίστοιχου δείκτη για τα ομόλογα χωρών από τη Γερμανία έως την Ελλάδα.

Οι εταιρίες με διαφοροποιημένα ή σταθερά έσοδα και ισχυρούς ισολογισμούς έγιναν τα νέα καταφύγια, εν μέσω των ανησυχιών ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής Περιφέρειας θα χρειασθούν διάσωση, αναφέρει το Bloomberg.

Ο δείκτης Markit iTraxx για το κόστος των swaps ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση, διαμορφώθηκε στις 105 μονάδες βάσης, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης για τα swaps 15 Κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης της ιταλικής και της ισπανικής, αυξήθηκε στις 150 μονάδες βάσης".