"Μέσω... repo η απεξάρτηση από την ΕΚΤ
Δημήτρης Κοντογιάννης
Η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεχίστηκε τον Οκτώβριο, καθώς άντλησαν 92,4 δισ. ευρώ με εγγύηση χρεόγραφα και άλλους τίτλους έναντι 94,3 δισ. τον προηγούμενο μήνα.
Η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει προ πολλού στις τράπεζες της ευρωζώνης να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από την ίδια και να βασιστούν σε άλλες πηγές χρηματοδότησης. Αυτό επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, αν σκεφθεί κανείς ότι η πλεονάζουσα ρευστότητα του συστήματος υπολογιζόταν σε 30 δισ. ευρώ γύρω στις 20 Οκτωβρίου έναντι 80 δισ. ευρώ και πλέον τον Ιούνιο. Παρ' όλα αυτά, τράπεζες από χώρες που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα, όπως η Ιρλανδία, και δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές έχουν αυξήσει τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ.
Οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ, εκμεταλλευόμενες αφενός το μικρό άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς repo (συμφωνίες επαναγοράς) και αφετέρου τα περιθώρια που έχουν από τις καταθέσεις και άλλες πηγές. Μερικές, αν όχι όλες, δανείζονται συνήθως μεγαλύτερα ποσά απ' ό,τι χρειάζονται για προληπτικούς λόγους και θα μπορούσαν να τα μειώσουν, αν θεωρούσαν ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί.
Η Εθνική ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει εγκεκριμένες πιστωτικές γραμμές 4,7 δισ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες για συμφωνίες ανταλλαγής (repo) μέχρι 12 μήνες, με ενέχυρο ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επίσης, η Eurobank ανακοίνωσε ότι έχει αναξιοποίητη πιστωτική γραμμή ύψους 1 δισ. ευρώ. Αλλες τράπεζες ανέφεραν ότι δανείζονται μέσω της διατραπεζικής αγοράς από διεθνείς τράπεζες, με εγγύηση ελληνικά και άλλα ομόλογα για διαστήματα λίγων εβδομάδων, χωρίς να προσδιορίζουν ποσά.
Πάντως, πρέπει να τονιστεί ότι ο δανεισμός από τη διατραπεζική αγορά γίνεται με χειρότερους όρους σε σχέση με την ΕΚΤ για δύο λόγους:
* Πρώτον, η τελευταία χρεώνει λίγο πάνω από 1%, ενώ το κόστος της διατραπεζικής αγοράς είναι συνήθως ίσο με το επιτόκιο Euribor συν 200 μονάδες βάσης. Δεύτερον, γιατί οι τράπεζες δανείζονται λιγότερα χρήματα από τη διατραπεζική για το ίδιο ενέχυρο σε σχέση με την ΕΚΤ.
* Για ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας 100 ευρώ, που διαπραγματεύεται στο 80% στη δευτερογενή αγορά, η ΕΚΤ θα προσφέρει ρευστότητα ίση με το 70% περίπου ανάλογα με τη λήξη των ομολόγων. Οι διεθνείς τράπεζες προσφέρουν λιγότερη ρευστότητα που ίσως φθάνει στο 40% ή το 50% της αξίας των ομολόγων".
Για το ίδιο θέμα, όπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":
" Μειωμένη στα 92,4 δισ. ευρώ η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ
Στα 92,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Οκτωβρίου, υποχωρώντας 2% σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα δάνεια σε ευρώ προς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα ζώνης ευρώ που αφορούν πράξεις νομισματικής πολιτικής διαμορφώθηκαν στα 92,4 δις ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου από 94,3 δις ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία".