Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Αγορές ομολόγων από Ε.Κ.Τ.

Οπως διαβάζουμε:

" Τίτλους περιφερειακών χωρών αγόρασε η ΕΚΤ

Σε αγορές ομολόγων περιφερειακών χωρών, αξίας 711 εκατ. ευρώ, προχώρησε κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, βάζοντας έτσι τέλος σε μια περίοδο τριών εβδομάδων, κατά την οποία απείχε από τις συγκεκριμένες αγορές. Οι αναλυτές υποθέτουν ότι αγόρασε ιρλανδικά, πορτογαλικά και ελληνικά ομόλογα, τα spreads των οποίων είχαν εκτοξευθεί την προηγούμενη εβδομάδα. Οι φήμες, πάντως, ήθελαν τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ να είναι πολύ υψηλότερες, στα 2 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, που ξεκίνησε από τον Μάιο η ΕΚΤ, υπολογίζεται μετά και τις αγορές της τελευταίας εβδομάδας στα 64 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε παρέμβει τελευταία φορά στην αγορά ομολόγων στις αρχές Οκτωβρίου, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 9 εκατ. ευρώ, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα είχε προχωρήσει σε αγορές ύψους 1,384 δισ. ευρώ.

Οπως εκτιμά ο οικονομολόγος της KBC Πιερ Λάμενς, «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χαμηλό ποσό, το οποίο δεν αναμένεται να αλλάξει τίποτα στα spreads. Εάν θέλουν να παίξουν σωστά τον ρόλο τους θα πρέπει να επενδύσουν μεγαλύτερα ποσά. Η ΕΚΤ πιθανότατα αντιμετωπίζει δυσκολίες από τις διφορούμενες απόψεις που επικρατούν στο διοικητικό συμβούλιό της», συμπληρώνει ο κ. Λάμενς, προσθέτοντας ότι «απαιτούνται αγορές ομολόγων τουλάχιστον 3 ή 4 δισ. δολ.».