Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Τα νομίσματα στα χαρακώματα

Πολλές οι ειδήσεις που αφορούν στον συνεχιζόμενο πόλεμο νομισμάτων και της χαρασσόμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Εαν συνδέσουμε όλα τα παρακάτω δημοσιεύματα, θα καταλήξουμε και στο συμπέρασμα. Διαβάζουμε την σειρά των άρθρων:

" Αυξάνονται τα υποχρεωτικά τραπεζικά αποθεματικά στην Κίνα

Εντολή προς τις τράπεζες της χώρας για αύξηση των αποθεματικών της εξέδωσε η Κίνα, σε μια κίνηση που έχει στόχο να περιορίσει τον δανεισμό εν μέσω ανησυχιών για άνοδο του πληθωρισμού.

Η οδηγία αυτή από την κεντρική τράπεζα έρχεται σε περίοδο που το οικονομικό επιτελείο στο Πεκίνο καταβάλλει προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο τις αυξανόμενες τραπεζικές χορηγήσεις που έχουν οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των τιμών των ακινήτων.

Οι τράπεζες, έτσι, θα πρέπει να αυξήσουν τα αποθεματικά που τηρούν στην κεντρική τράπεζα κατά 0,5%.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός, που θα ανακοινωθεί την τρέχουσα εβδομάδα, θα αυξηθεί στο 3,6%, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι στο 3%".


" Υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ, από την κινεζική Dagong

Η κινεζική εταιρία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global Credit Rating προχώρησε στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ στο Α- από ΑΑ, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση του αξιόχρεου του αμερικανικού Δημοσίου. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι η κίνησή της αντανακλά την «επιδεινούμενη ικανότητα αποπληρωμής του χρέους των ΗΠΑ και τη δραστική μείωση της πρόθεσης της Κυβέρνησής της να αποπληρώσει το χρέος της».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της, με την οποία εξηγεί την απόφασή της, η εταιρία αναφέρει: «Τα σοβαρά μειονεκτήματα στο αμερικανικό μοντέλο ανάπτυξης και διοίκησης θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ, περιορίζοντας ριζικά τη φερεγγυότητά της».

Κατά την άποψη της Dagong, η απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να προχωρήσει σε αύξηση της ρευστότητας κατά 600 δις. δολάρια έως τον Ιούνιο του 2011, θα οδηγήσει σε όξυνση της πιστωτικής κρίσης της χώρας. «Η κίνηση αυτή βλάπτει τα συμφέροντα των πιστωτών, υποδηλώνοντας την αποδυνάμωση της πρόθεσης της αμερικανικής Κυβέρνησης να αποπληρώσει το χρέος της», αναφέρει η εταιρία.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ, ο αναλυτής της εταιρίας FX Solutions στο New Jersey κ. Τζόζεφ Τρεβιζάνι είπε ότι η κίνηση της Dagong είχε πολιτικά κίνητρα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G 20 αύριο και μεθαύριο στη Σεούλ. «Η κινεζική Κυβέρνηση έχει συμφέρον να υπάρχουν απόψεις σε τέτοια θέματα που εκφράζονται από φαινομενικά ιδιωτικά ιδρύματα», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η άποψη αυτή δεν έχει τουλάχιστον εν μέρει την έγκριση της κινεζικής Κυβέρνησης».

Ο ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα κ. Χέρμπερτ Κάουφμαν είπε ότι ορισμένα σημεία της ανάλυσης της Dagong είναι αληθή, καθώς δεν είναι σαφές ότι τα μέσα πολιτικής που χρησιμοποιούνται στην Αμερική θα είναι επαρκή για να αναθερμάνουν την οικονομία τους. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη την ιστορική ικανότητα και υπευθυνότητα των ΗΠΑ να αποπληρώνουν τα χρέη τους. «Είτε δεν το αξιολογούν είτε δεν θέλουν να το αξιολογήσουν», είπε.

Οι τρεις μεγαλύτερες διεθνείς εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης - η Moody's, η Fitch και η S&P - δίνουν την υψηλότερη βαθμολογία τους στις ΗΠΑ. Η Αμερική κατηγορεί την Κίνα ότι κρατά τεχνητά υποτιμημένο το γουάν για να ενισχύει τις εξαγωγές της εις βάρος των εμπορικών εταίρων της και έχει ζητήσει να προχωρήσει σε ουσιαστική ανατίμηση του νομίσματός της.

Από την πλευρά της, η κινεζική Κυβέρνηση κατηγορεί την Αμερική ότι «γεμίζει» με ρευστότητα την οικονομία της, με συνέπεια να υποτιμά το νόμισμά της και να δημιουργεί ροές κεφαλαίων προς τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης των οικονομιών τους".


" Κίνα: Υπέρ της επιτήρησης των αγορών, κατά του προστατευτισμού

Εμπορικό πλεόνασμα 27,5 δισ. δολ. ανακοίνωσε σήμερα το Πεκίνο.


Μια «μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος» και «αυστηρότερη επιτήρηση» των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι απαραίτητες για την τόνωση της ανάκαμψης σε παγκόσμιο επίπεδο, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο σήμερα, παραμονή της έναρξης της συνόδου κορυφής της G20 στη Σεούλ.

«Τα θεμέλια της ανάκαμψης δεν είναι αρκετά στέρεα και τα βήματα προόδου δεν είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου έχουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρότατα στοιχήματα», δήλωσε ο Χου Ζιντάο σε συνέντευξή του στην κορεατική εφημερίδα Chosunilbo, της οποίας η γαλλική έκδοση εκδίδεται από τη γαλλική εφημερίδα La Tribune.

«Είναι απαραίτητη μια μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία θα περιλαμβάνει και αυστηρότερη επιτήρηση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών», συνέχισε ο Κινέζος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει «να έχουν ισχυρότερη φωνή στους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς».

Ο Χου τάχθηκε επίσης εναντίον οποιασδήποτε μορφής εμπορικού προστατευτισμού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για την ολοκλήρωση του Κύκλου της Ντόχα.

«Τα έθνη της G20 πρέπει για τον λόγο αυτό να απεμπολίσουν όλες τις μορφές προστατευτισμού και τις άλλες πολιτικές που παρεμβαίνουν στο ελεύθερο εμπόριο και τις επενδύσεις, και να προωθήσουν μία νέα μορφή ανάπτυξης», επέμεινε ο Κινέζος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον Χου Ζιντάο, είναι απαραίτητο να «παγιωθεί μια συνεργασία που θα είναι αποδοτική για όλα τα μέλη της G20», αλλά είναι επίσης απαραίτητο «να γίνουν σεβαστά τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας και συγχρόνως να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα κάθε μίας ξεχωριστά».

Τέλος, ο Κινέζος πρόεδρος κατέληξε ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης διαφέρουν μεταξύ των μελών της G20».

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 δεν κατάφεραν χθες, Τρίτη, στη Σεούλ κατά τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις να καταλήξουν σε ένα σχέδιο τελικού ανακοινωθέντος και σήμερα αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες, έγινε γνωστό από Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο.

Ιδιαίτερα η Κίνα και η Γερμανία αρνήθηκαν την επιβολή αριθμητικού στόχου για τον περιορισμό των πλεονασμάτων τους, κάτι που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, παράλληλα με την ταχύτερη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, το οποίο θεωρούν υποτιμημένο κατά 20%-40% σε σχέση με το δολάριο.

Σήμερα μάλιστα η Κίνα ανακοίνωσε μια σημαντικότατη αύξηση του εμπορικού της πλεονάσματος κατά τον μήνα Οκτώβριο, κάτι που αναμένεται να εντείνει περαιτέρω τις πιέσεις για ανατίμηση του γουάν.

Σύμφωνα με τις κινεζικές τελωνειακές αρχές, το εμπορικό πλεόνασμα ανέρχεται σε 27,15 δισεκατομμύρια δολάρια (αύξηση κατά περίπου 10 δισ. δολ. σε μηνιαία βάση). Οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 22,9% σε ετήσια βάση, στα 135,98 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 25,3% και άγγιξαν τα 108,83 δισεκατομμύρια δολάρια".

" Κίνα: Προειδοποιεί για αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας

Εξαιτίας του νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης που προωθούν οι ΗΠΑ.


Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του νέου κύκλου νομισματικής χαλάρωσης που προωθούν οι ΗΠΑ, έκρουσε η Κίνα ενόψει της Συνόδου του G-20 κάνοντας λόγο για νέες «φούσκες», μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Η κριτική του Πεκίνου αφορά στο νέο πρόγραμμα τροφοδότησης της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας με ρευστότητα, μέσω της αγοράς ομολόγων αξίας έως και 600 δισ. δολάρια από την (κεντρική) Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), πράξη που ίσως δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αναζωογόνησης της αμερικανικής οικονομίας αλλά ενδέχεται να οδηγήσει σε μια νέα «φούσκα» στοιχείων ενεργητικού.

Ο υποδιοικητής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Κίνας, Μα Ντελούν, δήλωσε ότι ανησυχεί πώς η παροχή ρευστότητας αφειδώς στην οικονομία θα ανατρέψει τις ισορροπίες της διεθνούς ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ «ενδέχεται να προσθέσει κινδύνους με αποτέλεσμα την ύπαρξη ανισομερούς ανάπτυξης, να πιέσει τις αναδυόμενες οικονομίες να προχωρήσουν σε κινήσεις αναδιάταξης του εμπορικού τους ισοζυγίου και να δημιουργήσει νέες «φούσκες» ενεργητικού. Όλα αυτά τα στοιχεία απαιτούν την προσοχή μας», είπε ο Κινέζος τραπεζίτης, μιλώντας στο Πεκίνο.

Εκπρόσωποι της Ομάδας των 20 πλουσιοτέρων και ταχύτερα αναδυομένων οικονομιών (G-20) συναντώνται στη Σεούλ την Πέμπτη και την Παρασκευή και εμφανίζονται πρόθυμοι να καταδείξουν ότι δεν έχουν χάσει το πνεύμα συνεργασίας που διαμόρφωσαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του 2008, μεταδίδει το Ρόιτερ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι οι τάσεις προστατευτισμού που εκδηλώθηκαν στην παγκόσμια οικονομία και ο λεγόμενος «νομισματικός πόλεμος», που έχει οδηγήσει σε νέα ένταση τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ και ώθησε πρόσφατα τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ να κάνει λόγο για την ανάγκη επιστροφής στον «κανόνα χρυσού», ή κάποιο σύγχρονο αντίστοιχο της συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς".


" Η αντεπίθεση της Κίνας

Τον καθορισμό ορίων διακύμανσης του δολαρίου προτείνει ο επικεφαλής των συνταξιοδοτικών ταμείων της Κίνας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Ντάι Ξιανγκλόνγκ, επικαλούμενος τον διεθνή ρόλο του αμερικανικού νομίσματος. Οπως εκτιμά, με αυτόν τον τρόπο «θα καθησυχάσουν οι πάντες». Εχοντας αντικρούσει τις πιέσεις των ΗΠΑ για ανατίμηση του δικού της νομίσματος, η Κίνα ανησυχεί πλέον για την υποχώρηση του δολαρίου και τις επιπτώσεις του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης της Fed. Ενόψει της συνόδου G20, επιστρέφει την πίεση, επιχειρώντας να επηρεάσει τη συναλλαγματική πολιτική των ΗΠΑ".


" Επίθεση στην πολιτική των ΗΠΑ

Η Κίνα προτείνει όρια στη διακύμανση του δολαρίου ώστε «να καθησυχαστούν οι πάντες»


Reuters, Bloomberg, AP

Δύο μόλις ημέρες πριν από τη συνάντηση του G20 στη Σεούλ, συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των ΗΠΑ εξαιτίας του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης που αποφάσισε η Fed. Κινέζος αξιωματούχος πρότεινε χθες να καθοριστούν όρια διακύμανσης του δολαρίου λόγω του διεθνούς του ρόλου, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Ταϊβάν λαμβάνουν μέτρα για να ελέγξουν τις εισροές κεφαλαίων στις αγορές τους. Μάλιστα, η Παγκόσμια Τράπεζα «τις επιβραβεύει», προειδοποιώντας πως οι ασιατικές οικονομίες ίσως χρειαστούν ελέγχους στις εισροές κεφαλαίων, καθώς η ποσοτική χαλάρωση της Fed μπορεί να προκαλέσει φούσκες στις αγορές τους.

Τελευταία, στη σειρά από τις επικρίσεις για την πολιτική των ΗΠΑ ήταν χθες εκείνη του Μα Ντελούν, αντιπροέδρου της Τράπεζας της Κίνας, που εξέφρασε ανησυχία πως οι αγορές ομολόγων της Fed ενδέχεται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για σταθεροποίηση της διεθνούς οικονομίας. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, Xinhua, κατηγόρησε, άλλωστε, τη Fed πως «θέτει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας ακολουθώντας τον δικό της δρόμο».

Ενδεικτική ήταν η απόφαση της Κίνας να αυξήσει αιφνιδιαστικά τις αποδόσεις των ομολόγων σε δημοπρασία της κεντρικής τράπεζας και της Ταϊβάν, που έθεσε ανώτατο όριο στις τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε ομόλογά της.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των συνταξιοδοτικών ταμείων της Κίνας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Κίνας, Ντάι Ξιανγκλόνγκ, πρότεινε να θεσπιστούν όρια διακύμανσης του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος αναφοράς ώστε «να καθησυχαστούν οι πάντες».

Την αντίθεσή της στην αμερικανική πρόταση για θέσπιση στόχων για τα πλεονάσματα και ελλείμματα συναλλαγών εξέφρασε, άλλωστε, χθες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ. Σε συνέντευξή της στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η κ. Μέρκελ απορρίπτει την εν λόγω πρόταση ως «πολύ ρηχή σύλληψη», ενώ απηχώντας παρεμφερή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζει πως τα πλεονάσματα «δεν εξαρτώνται μόνον από τις ισοτιμίες αλλά και από την ανταγωνιστικότητα» των προϊόντων μιας χώρας. Αναφέρει, άλλωστε, την επιστροφή στον προστατευτισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο που απειλεί σήμερα την παγκόσμια οικονομία και εκφράζει ανησυχία για τις περιπτώσεις νέων φραγμών που θέτουν στο εμπόριο ορισμένες χώρες-μέλη του G20 συμπεριλαμβανομένης και της νέας νομοθεσίας που ψήφισε προσφάτως το αμερικανικό Κογκρέσο. Σε ό,τι αφορά το ακανθώδες θέμα της ισοτιμίας του γουάν, η κ. Μέρκελ εκφράζει την άποψη πως η Κίνα μπορεί να πεισθεί να επιτρέψει στο γουάν να ανατιμηθεί, φθάνοντας μια «θεμιτή συναλλαγματική ισοτιμία» αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με «δεδομένα και δείκτες».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, που έτσι κι αλλιώς έχει ανακαλέσει από την περασμένη εβδομάδα το αίτημα των ΗΠΑ για θέσπιση συγκεκριμένων στόχων για τα πλεονάσματα και τα ελλείμματα, χαρακτήρισε μάλλον απίθανο να καταλήξει η συνάντηση του G20 σε αριθμητικούς στόχους. Προσέθεσε, ωστόσο, πως «μάλλον θα συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση στο θέμα, τις λεπτομέρειες της οποίας θα εξετάσουν αργότερα οι υπουργοί Οικονομικών» με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού προειδοποίησης για τις εμπορικές ανισορροπίες".


" Επιμένει η κ. Μέρκελ για νομική πρόβλεψη «αν απειλείται το ευρώ»

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμμένει στις απαιτήσεις της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στις αδύναμες χώρες

Reuters

Σταθερή στην άποψή της σχετικά με την ανάγκη «νομικής πρόβλεψης για την περίπτωση που απειλείται η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του», εμφανίζεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο χθεσινό φύλλο των Financial Times. Λίγο πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής του G20 στη Σεούλ, που αρχίζει αύριο, Πέμπτη, εμμένει στις απαιτήσεις της για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στις αδύναμες χώρες, Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, ως απαραίτητη για τη σταθερότητα του νομίσματος και τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη. Εξακολουθεί, δε, να υπεραμύνεται της πρότασής της για πολιτικές κυρώσεις όπως η στέρηση του δικαιώματος ψήφου για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη, παρά το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί από αυτή τη θέση κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του περασμένου μήνα.

Η κ. Μέρκελ τονίζει στη συνέντευξη ότι το «δρακόντειο» θέμα της στέρησης δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που επανειλημμένως αποτυγχάνουν να μειώσουν το χρέος τους «παραμένει στην ατζέντα για το μέλλον». Υπερασπίζεται, δε, την επιμονή της για την ανάγκη μεταρρύθμισης της συνθήκης, υποστηρίζοντας ότι, «αν αντιμετωπίσουμε και άλλη περίπτωση όπως της Ελλάδας μετά το 2013 -κάτι που ελπίζω πως δεν θα συμβεί- δεν πρέπει να βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Η καγκελάριος τονίζει μάλιστα ότι η επιμονή της για μεταρρυθμίσεις στη συνθήκη προκειμένου να δημιουργηθεί διαρκής μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων δεν οφειλόταν σε φόβο για τις αντιδράσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας. Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, «αν καταρρεύσει το ευρώ, καταρρέει και η Ευρώπη». Ετσι, έστω και αν το θέμα του δικαιώματος ψήφου παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, η κ. Μέρκελ κατόρθωσε να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις υπόλοιπες θέσεις της.

Στη Γαλλία

Αν η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται αποφασισμένη να επιβάλει στην Ευρώπη τις θέσεις της περί δραστικών κυρώσεων προς τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, ο Νικολά Σαρκοζί επιτυγχάνει προς το παρόν μια τόνωση του κύρους του στη Γαλλία, 18 μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Χθες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, κρίνοντας απολύτως συνταγματική την αύξηση του κατώτατου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Παρά τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών, απεφάνθη ότι το νομοσχέδιο δεν παραβιάζει τους συνταγματικούς κανόνες. Αίρεται έτσι το τελευταίο εμπόδιο για την εφαρμογή μιας μεταρρύθμισης, η οποία έχει στόχο να συρρικνώσει το τεράστιο έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

Με τη δημοτικότητά του στο ναδίρ, και λόγω της σφοδρής λαϊκής αντίδρασης στα μέτρα λιτότητας, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται με την απόφαση του δικαστηρίου να κερδίζει σε τομείς όπου άλλες κυβερνήσεις ενδίδουν στα συνδικάτα.

Η μεταρρύθμιση αφορά τη σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη για τη μειωμένη και από τα 65 στα 67 έτη για την πλήρη σύνταξη. Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στις 27 Οκτωβρίου, όμως η αντιπολίτευση ζήτησε την ακύρωση της απόφασης από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το μέτρο αναμένεται να λάβει την τελική υπογραφή του Γάλλου προέδρου μέσα στις επόμενες ημέρες".


" Κίνδυνος αδιεξόδου στην Ιρλανδία, αυστηρή η Μέρκελ

Για δημοσιονομική πειθαρχία


Ενεργές παραμένουν οι εστίες δημοσιονομικής κρίσης σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ η κ. Μέρκελ επανήλθε με αυστηρούς τόνους στην ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας των αδύναμων εταίρων.

Μέλη της αντιπολίτευσης στην Ιρλανδία απέρριψαν έκκληση της Κομισιόν για πολιτική συναίνεση σε ένα νέο γύρο σκληρών μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας ότι η ανασφάλεια των επενδυτών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κήρυξη εκλογών. Ο κίνδυνος να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτικό αδιέξοδο λίγο πριν από την παρουσίαση του σκληρότερου προϋπολογισμού που έχει υιοθετήσει το Δουβλίνο, οδήγησε το spread των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων μέχρι το ρεκόρ των 574 μονάδων βάσης".


"Στη φημολογία της πτώχευσης οι ξένοι «ξεπουλούν» τα ομόλογα

ZEZA ZHKOY

Η ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, που αναζωπυρώθηκε από τη διεθνή φημολογία, προκάλεσε νέα εκτίναξη των ελληνικών spreads στα ύψη των 920 μονάδων βάσης. Υπαρκτό» κίνδυνο πτώχευσης θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα όταν θα εκπνεύσει το πρόγραμμα στήριξης, προειδοποιούν οι έγκυρες ξένες πένες, αγνοώντας σε επίπεδο ταπείνωσης τις διαβεβαιώσεις –για πολλοστή φορά– του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο. Πέρα από υπαρκτούς κινδύνους πτώχευσης της Ελλάδας και πέρα από υπαρκτές σκοπιμότητες αναζωπύρωσης της σχετικής φημολογίας, το γεγονός είναι ότι η έντονη επαναφορά του θέματος στην επικαιρότητα ανακυκλώνει τη συζήτηση.

Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα των Financial Times, αρκετοί στις αγορές θεωρούν όλο και πιο πιθανή μια αναδιάρθρωση του χρέους ή χρεοκοπία της Ελλάδας. Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, η κατάσταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να περιορίσει τη χρηματοδότησή της προς τις τράπεζές τους, την οποία χρειάζονται λόγω της δυσχέρειας πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά.

Βεβαίως, εξαναγκάζει τους δανειστές της χώρας και δη τους Ευρωπαίους που έχουν συμφέρον να εξαλειφθούν οι φήμες περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας κράτους–μέλους του ευρώ –προοπτική που ισοδυναμεί βεβαίως με πλήρη χρεοκοπία της ΟΝΕ– να διαψεύδουν και αυτοί συνεχώς τη δραματική φημολογία.

Ενώ με «τσουχτερό» επιτόκιο 4,82% δανείστηκε χθες το Δημόσιο 390 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο αυξήθηκε στο 4,82%, αν και ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε μικρότερο ποσό σε σύγκριση με την αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία του Οκτωβρίου. Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, τον Οκτώβριο, το επιτόκιο είχε μειωθεί στο 4,54%, ενώ τον Σεπτέμβριο είχε φτάσει το 4,82% και τον Ιούλιο το 4,65%. Η έκδοση για την κάλυψη των γραμματίων που έληγαν υπερκαλύφθηκε κατά 5,15 φορές, έναντι υπερκάλυψης 4,22 στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επικοινωνιακά η ΕΚΤ μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά ουσιαστικά βοηθά αποτελεσματικά τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικά, ιρλανδικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα. Ομως, χθες οι Financial Times αποκάλυψαν με στοιχεία ότι το δεύτερο τρίμηνο οι ξένοι επενδυτές μείωσαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα των τεσσάρων υπερχρεωμένων κρατών. Με συνέπεια οι εγχώριες τράπεζες των τεσσάρων χωρών να εξαναγκαστούν να τα αγοράσουν.

Την ίδια στιγμή, πάντως, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι πιέσεις στα κρατικά ομόλογα και του συνόλου των ευάλωτων περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, τα επιτόκια των οποίων κινούνται καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων από το 2013. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 8%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της Πορτογαλίας πλησίασε το 7%.

Στις αγορές θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα αναγκαστούν να προσφύγουν για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –που συστήθηκε τον περασμένο Ιούνιο και «προικοδοτήθηκε» με 750 δισ. ευρώ– για να αποφύγουν την υπερβολική έκθεσή τους σε υψηλότοκο δανεισμό. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα χρειαστούν τελικά βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs, Ερικ Νίλσεν, προσθέτοντας ότι «το κόστος χρηματοδότησής τους τώρα είναι σαφώς μη διατηρήσιμο».

Την ίδια άποψη έχουν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και ορισμένοι αναλυτές στο Δουβλίνο, οι οποίοι θεωρούν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την ένταξή της στο Ταμείο, παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται να χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές για αρκετούς μήνες, λόγω των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων που έχει.

Η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έγινε πολύ δύσκολη μετά την απόφαση των «27» να εγκρίνουν τη γερμανική πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν από το 2013 προβλήματα χρηματοδότησης, στο κόστος της οποίας θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες".


" Εύσημα του ΔΝΤ στην οικονομική πολιτική του Ντ. Κάμερον

Το ΔΝΤ συνεχάρη σήμερα με την ετήσια έκθεσή του τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέηβιντ Κάμερον, «για την οικονομική πολιτική που αποφάσισε και θα εκτελέσει», τονίζοντας ότι «στα χρόνια που έρχονται, η πολιτική αυτή θα εξασφαλίσει ανάπτυξη με μέτριο ρυθμό».

Συγκεκριμένα, «φέτος» το ΔΝΤ «προβλέπει βρετανική ανάπτυξη 1,7% για όλο το έτος, που για όλο το '11 θα γίνει 2%» - υπό την αίρεση όμως «των οικονομικών αβεβαιοτήτων, που δεν πλανώνται μόνον πάνω από τη Βρετανία, αλλά και υπεράνω της υφηλίου. Από το '12, και μετά, εξασφαλίζουν τα μέτρα ετήσια ανάπτυξη 2,5%».

«Χαιρετίζεται» στην ίδια έκθεση «η αποφασιστική δημοσιονομική πολιτική» που χάραξε ο Βρετανός πρωθυπουργός, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα σε 60 περίπου ημέρες.

Πράγματι, τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των Τόρις εξήγγειλε περιστολή των δημοσίων δαπανών συνολικού ύψους 81 δισ. στερλινών, δηλαδή περίπου 92 δισ. ευρώ, με κατάργηση θέσεων 500 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων- «αξιόπιστη και σθεναρή πολιτική».

Του χρόνου το Λονδίνο θα έχει ετήσιο δημόσιο έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, από 9,9% του ΑΕΠ φέτος.

«Θα προκύψει ήπια ανάπτυξη» συνοψίζει για τα βρετανικά οικονομικά μέτρα το ΔΝΤ, αφορίζοντας τις «Κασσάνδρες», που προλέγουν πως «τα μέτρα, μόνον πολυετή ύφεση θα φέρουν»...


" Ασφαλέστερη από την Ελλάδα η Αργεντινή, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας

Σύμφωνα με στοιχεία για τα CDS.


Ασφαλέστερη χώρα έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας εμφανίζεται η Αργεντινή από ό,τι η Ελλάδα, βάσει στοιχείων ασφαλίστρων κινδύνου, (credit default swaps ή CDS) που τηρεί η εταιρία CMA και δημοσιοποίησε σήμερα η οικονομική υπηρεσία του Bloomberg.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η οικονομική ανάπτυξη της Αργεντινής τη βοηθά να εξυπηρετεί και να αποπληρώνει το χρέος της ενώ η Ελλάδα στηρίζεται στους πόρους του μνημονίου για να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Το κόστος ασφάλισης χρέους της Αργεντινής για 5 έτη, έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της χώρας αυτής, διαμορφωνόταν στις 5 Νοεμβρίου στις 600 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο σημείο του από τον Ιούνιο του 2008 και 266 μονάδες βάσης χαμηλότερα από ότι το αντίστοιχο ελληνικό, σύμφωνα με στοιχεία της CMA.

Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας εταιρίας και του Bloomberg, η Αργεντινή καταλαμβάνει την τρίτη κατά σειρά θέση από πλευράς ύψους κόστους ασφάλισης χρέους, μετά την Ελλάδα και τη Βενεζουέλα. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού προς τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Νοτίου Αμερικής αυξάνεται καθώς τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ και η κεντρική της τράπεζα εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της φθάνει το 9%, ήτοι αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2005.

Η Ελλάδα εκτιμά, μεταδίδει το Bloomberg, ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί κατά 4% εφέτος και κατά 2,6% το 2011, καθώς προωθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με μειώσεις μισθών και συντάξεων ως αντάλλαγμα για την εξασφάλιση δανείου 110 δισ. ευρώ από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

«Η Αργεντινή διαθέτει ένα μαξιλάρι, τόσο από δημοσιονομικής πλευράς όσο και μέσω της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές για να αποτρέψει μια κρίση, σήμερα», δηλώνει ο Αριάμ Βάσκεζ, οικονομολόγος της Wells Fargo & Co. Στη Νέα Υόρκη. «Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για την Ελλάδα. Οι Έλληνες βρίσκονται σε «μηχανική υποστήριξη» από το ΔΝΤ και την ΕΕ», συμπληρώνει ο ίδιος.

Μολονότι τα CDS για χρέος της Αργεντινής υποχώρησαν κατά 93 μονάδες βάσης τον προηγούμενο μήνα, τα ελληνικά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 153 στη διάρκεια της ιδίας περιόδου, σύμφωνα με τη CMA. Το Φεβρουάριο, το κόστος ασφάλισης έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας κόστιζε 821 μονάδες βάσης περισσότερο για την Αργεντινή από ό,τι για την Ελλάδα.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής ανέρχονταν στις 4 Νοεμβρίου στο ποσόν των 52,3 δισ. δολάρια, υποβοηθούμενα από ένα ρεκόρ στην παραγωγή σπόρων σόγιας και αυξημένες πωλήσεις αυτοκινήτων προς τη γειτονική Βραζιλία. Η πρόεδρος Χριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρτσνερ απέσπασε ποσό ύψους 5,9 δισ. δολάρια. εκ των αποθεμάτων εφέτος για την αποπληρωμή χρέους της χώρας και προτίθεται να χρησιμοποιήσει ποσόν 7,5 δισ. δολάρια το 2011 για τον ίδιο λόγο.

Η Ελλάδα, η οποία αναγκάστηκε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης μετά την εκτόξευση του κόστους δανεισμού και τον ουσιαστικό αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές προσπαθεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 13,6% του ΑΕΠ της.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας.

«Η Αργεντινή έχει ορισμένα θετικά στοιχεία υπέρ της, αλλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να τα καταφέρει», υποστηρίζει ο Τζίμ Κρέιγκ, ο οποίος συμμετέχει στη διαχείριση κεφαλαίων ύψους 19 δισ. δολάρια σε αναδυόμενες αγορές για λογαριασμό της Stone Harbor Investment Partners, στη Νέα Υόρκη. «Θα χρειαστεί (η Ελλάδα) να αναδιαρθρώσει το χρέος της. Το ερώτημα είναι πότε. Εξαρτώνται απόλυτα από τη στήριξη της ΕΕ», σημειώνει ο ίδιος.

Η επιτοκιακή ψαλίδα του χρέους της Αργεντινής (σπρεντ) έναντι των αντίστοιχων αμερικανικών ομολόγων διερύνθηκε κατά 3 μονάδες βάσης την Τρίτη στις 515 μονάδες βάσης, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Τα CDS επί χρέους της Αργεντινής αυξήθηκαν 8 μονάδες βάσης στις 616 μονάδες βάσης. Η Αργεντινή αναδιάρθρωσε τον περασμένο Ιούνιο χρέος ύψους 12,2 δισ. δολάρια που απέμενε από την ύψους 95 δισ. δολάρια χρεοκοπία της χώρας το 2001".


Το συμπέρασμα αποδίδεται πιστεύω, καλύτερα, με τα λόγια του αποβιώσαντος χθες (9/11/2010) ποιητή Εκτωρα Κακναβάτου: "ο πλανήτης έτριζε από αιμοφιλία".


Υ.Γ.: ..κι όταν διαβάζουμε περί Κίνας, ας θυμόμαστε την εξαίρετη συγγραφέα Κάτια Αντωνοπούλου, η οποία αγάπησε τόσο πολύ αυτούς τους τόπους. Νιχάο.