Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η σήμερον ως αύριον και ως χθες (*)

Οπως διαβάζουμε στην "Ημερησία":

"«Περικοπές» επιδομάτων πρόνοιας στη Βρετανία

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Εντονες αντιδράσεις, ακόμη και στον κυβερνητικό συνασπισμό των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, προκάλεσε η περικοπή του επιδόματος τέκνων στα υψηλότερα εισοδήματα, που εξήγγειλε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση του βρετανικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να προχωρήσει στην περικοπή ενός από τα πιο δημοφιλή κρατικά βοηθήματα που λαμβάνουν οι βρετανικές οικογένειες, παρέχοντας πλήρη στήριξη στον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής του, Τζορτζ Οσμπορν. Σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε για να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις, επισήμανε ότι γνωρίζει καλά ότι το μέτρο θα έχει πολιτικό κόστος, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Η περικοπή του επιδόματος θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2013 και αφορά όσους κερδίζουν πάνω από 44.000 στερλίνες ετησίως, ήτοι όσους ανήκουν στα «υψηλότερα» εισοδηματικά κλιμάκια σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές της χώρας, συνολικά περισσότερες από 1,2 εκατ. οικογένειες. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εξοικονομήσει με την εφαρμογή του μέτρου περί το 1 δισ. στερλίνες ετησίως, ποσό μικρό σε σχέση με τις ανάγκες δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης, που μόνο για φέτος εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 150 δισ. στερλίνες.

Μέχρι 16 ετών
Το επίδομα τέκνων καταβάλλεται σε όλους τους Βρετανούς που έχουν παιδιά μέχρι 16 ετών, ή και μεγαλύτερα για όσο διάστημα σπουδάζουν. Το «τσεκούρεμα» του επιδόματος μεταφράζεται στην πράξη σε απώλεια 1.055 στερλινών ετησίως για όσους έχουν ένα παιδί και σχεδόν 2.500 στερλινών για τις οικογένειες με τρία παιδιά. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε το μέτρο «σκληρό αλλά δίκαιο», ενώ οι επικριτές του στο ενδοκυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι βάλλει κυρίως κατά της μεσαίας τάξης, που αποτέλεσε και την κύρια πηγή προέλευσης των ψηφοφόρων για τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τονίζοντας ότι περιέχει αρκετές ατέλειες που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Tην εφαρμογή ενός προγράμματος δημιουργίας επιχειρήσεων για... ανέργους, που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία «10.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως τον επόμενο χρόνο», υποσχέθηκε ο υπουργός Eργασίας και Συντάξεων, Iαν Nτάγκαν-Σμιθ.

Περικοπές επιδομάτων

Επίδομα τέκνων
Κατάργηση για τις οικογένειες που ο ένας έστω γονέας έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 44.000 στερλινών από το 2013, με στόχο την εξοικονόμηση 1 δισ. στερλινών ετησίως. Το μέτρο αναμένεται να επηρεάσει το 15% των βρετανικών νοικοκυριών.

«Πάγωμα» στα επιδόματα των ανέργων
Από το 2013, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν περισσότερα κρατικά επιδόματα πρόνοιας από όσους εργάζονται, με στόχο να δοθούν κίνητρα στους ανέργους να αναζητήσουν εργασία.

Συγχώνευση επιδομάτων
Ωστε να μην υπερβαίνουν τις 26.000 στερλίνες ετησίως, ή τις 500 στερλίνες ανά εβδομάδα. Αναμένεται να εξαιρεθούν βοηθήματα που δεν καταβάλλονται σε χρηματική μορφή, όπως τα δωρεάν γεύματα στα σχολεία.

Σχέδιο για φορολογικές ελαφρύνσεις στα παντρεμένα ζευγάρια
Εκτιμάται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, μαζί με άλλες διευκολύνσεις, πριν από τις εκλογές του 2015, ως «αντίβαρο» στα νέα μέτρα".


Μια παρατήρηση:

Τα μέτρα ανακοινώθηκαν χθες, 5 Οκτωβρίου 2010. Στις 5 Οκτωβρίου του 1936 ξεκίνησε η πορεία των ανέργων, από το Jarrow της Ουαλίας στο Λονδίνο (απόσταση 480 χιλιομέτρων) που έμεινε γνωστή ως "Jarrow March" ή "Jarrow Crusade". Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειώσουμε ότι τα νέα μέτρα και οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες δεν είναι ανάλογες της τότε εποχής. Σαφώς και είναι απαραίτητος ένας εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Παρ' όλα ταύτα, θα πρέπει να λαμβάνονται και όλα τα δημοσιονομικά μέτρα, ούτως ώστε να μην ξεκινήσουν νέες πορείες πεινασμένων όπως αυτή του Jarrow ή την πορεία της Εθνικής Πείνας ("National Hunger March" το 1932).


(*): Τίτλος ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Εμπειρίκου.