Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Προσέλκυση επενδύσεων

Οπως διαβάζουμε στην "Ελευθεροτυπία":

"Η πόλη που διώχνει επενδύσεις

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Στη βάση της λίστας με τις πιο ελκυστικές πόλεις της Ευρώπης για επιχειρήσεις βρίσκεται η Αθήνα, ενώ την πρώτη πεντάδα απαρτίζουν Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Βαρκελώνη.

Στην ετήσια πανευρωπαϊκή έρευνα εταιρείας συμβούλων ακινήτων, στελέχη εταιρειών καλούνται να ψηφίσουν λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες που θεωρούνται σημαντικοί για τις επιχειρήσεις και οι οποίοι φυσικά αναλύονται πριν από οποιαδήποτε επιχειρηματική κίνηση, πολλώ δε μάλλον πριν από οποιαδήποτε επένδυση.

Η έρευνα της εταιρείας «Cushman & Wakefield» πραγματοποιήθηκε φέτος στις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης, στελέχη των οποίων κλήθηκαν να ψηφίσουν τις πιο δυναμικές επιχειρηματικά πόλεις. Από το 1990, η έρευνα αυτή σκιαγραφεί μέσω των αποτελεσμάτων της την εικόνα που έχουν τα στελέχη για τις διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, τη σχετική υπεροχή κάποιων εξ αυτών και βέβαια το πώς μεταβάλλονται οι απόψεις.

«Μακράν», Λονδίνο - Παρίσι

Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη είναι σταθερά η πρώτη τριάδα. Οι δύο πρώτες έχουν σημαντική απόσταση από τους αμέσως επόμενους διεκδικητές υψηλών επιδόσεων, ενώ η Φρανκφούρτη δείχνει σημαντική τάση βελτίωσης. Οι Βρυξέλλες επέστρεψαν στην τέταρτη θέση μπροστά από τη Βαρκελώνη, με δυνατές επιδόσεις. Η Βιέννη έκανε το μεγαλύτερο άλμα φέτος, ανεβαίνοντας έξι θέσεις μέχρι την 22η. Το Ντίσελντορφ μπήκε στην πρώτη δεκάδα μετακινούμενο ανοδικά πέντε θέσεις. Ετσι, τέσσερις από τις δέκα πρώτες θέσεις καταλαμβάνονται από γερμανικές πόλεις. Η Κωνσταντινούπολη μετακινήθηκε μόλις μία θέση ανεβαίνοντας στην 27η της λίστας.

Ποιοι οι παράγοντες

Παράγοντες που συνεκτιμώνται είναι μεταξύ άλλων η ποιότητα των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, το επενδυτικό κλίμα, η ευκολία πρόσβασης στις αγορές, η διαθεσιμότητα και η ποιότητα προσωπικού, η διαθεσιμότητα εργασιακών χώρων κ.λπ.

Το Λονδίνο είναι πρώτο σε επτά από τις δώδεκα επιμέρους κατηγορίες. Η Βαρσοβία έρχεται πρώτη στη λίστα που αφορά το κόστος του προσωπικού, ενώ Βαρκελώνη και Βερολίνο βρίσκονται στην κορυφή όσον αφορά την ποιότητα ζωής και η Στοκχόλμη αναδεικνύεται η πιο καθαρή.

Η Αθήνα στη γενική κατάταξη είναι τελευταία (36η θέση), ενώ τα πηγαίνει λίγο καλύτερα όσον αφορά την αναγνωρισιμότητά της από τα στελέχη (16%) και μπαίνει στην πρώτη δεκάδα (8η) με τις καλύτερες πόλεις όσον αφορά το κόστος του προσωπικού".


Ολόκληρη την έκθεση μπορούμε να δούμε πατώντας εδώ (αρχείο .pdf, "ανοίγει" με Acrobat Reader). Η έκθεση είναι στην Αγγλική γλώσσα.


Να σημειώσω ότι το ζήτημα είναι σημαντικότατο. Οι όποιες εξελίξεις επί του ελλείμματος, του χρέους, της ανεργίας, του ρυθμού ανάπτυξης, εξαρτώνται ευθέως από τον παράγοντα της ανταγωνιστικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, εδώ και κάποια χρόνια, στα διεθνή fora και σε μελέτες για την ανάπτυξη, δεν αναφερόμαστε τόσο σε "πλούσιες πόλεις", όσο σε "έξυπνες πόλεις". Εκεί, άλλωστε, θα κριθεί και το ζήτημα της Ελληνικής οικονομίας. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην εν λόγω έκθεση.