Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Και πάλι για το γουάν

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"«Οχι» από το Πεκίνο στην ΕΕ για ταχύτερη ανατίμηση του γουάν
Το κινεζικό νόμισμα από τις 19 Ιουνίου έχει υποτιμηθεί έναντι του ευρώ γύρω στο 9,4%

Μαρίτα Ζήκου

Η άρνηση του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων για ταχύτατη ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, δέσποσε στη χθεσινή έναρξη της διήμερης συνόδου Ευρωπαϊκής Ενωσης- Ασίας. Το μόνο που δήλωσε ο κ. Γουέν στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν 48 χώρες, ήταν ότι «θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να... διατηρήσουμε σταθερές τις συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων στα διαθέσιμά μας». Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι το γουάν είναι πλήρως υποτιμημένο». Επισημαίνεται ότι είναι ραγδαία η υποτίμηση του γουάν έναντι του ευρώ από τις 19 Ιουνίου που το Πεκίνο αναγκάστηκε να χαλαρώσει την ισοτιμία γουάν- δολαρίου. Το κινεζικό νόμισμα έχει εξασθενήσει έναντι του ευρώ γύρω στο 9,4%, ενώ έναντι του δολαρίου έχει ισχυροποιηθεί κατά 2,15%. Οι αγορές αναμένοντας τα αποτελέσματα από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που θα έχει ο κινέζος πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΖανΚλοντ Τρισέ και τον επίτροπο για τις Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν άσκησαν πτωτικές πιέσεις στο ευρώ. Το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου υποχώρησε στα 1,3684 δολάρια από τα 1,3807 δολάρια, επίπεδα που ήταν τα υψηλότερα των τελευταίων εξίμισι μηνών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι διατηρώντας ένα τεχνητά υποτιμημένο νόμισμα, προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγές της, έχει υποσκάψει την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους και έχει οδηγήσει στο χάσιμο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Ωστόσο λέγεται ότι στο ανακοινωθέν που θα εκδοθεί σήμερα με τη λήξη των εργασιών της συνόδου θα καταδικάζονται όλα τα είδη του προστατευτισμού, χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά στη συναλλαγματική πολιτική του Πεκίνου. Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος που δημοσιοποίησε το Reuters, οι ηγέτες των 48 χωρών θα συμφωνήσουν στην τόνωση της εσωτερικής ζήτησης και των επενδύσεων μέσω της σταδιακής φιλελευθεροποίησης των εγχώριων και διεθνών αγορών.

Πάντως ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ έχει ανακοινώσει ότι θα φέρει το θέμα της συναλλαγματικής πολιτικής του Πεκίνου στη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των 20 (G20), η οποία πραγματοποιείται στις 11-12 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Κορέας, τη Σεούλ. Ηδη οι αμερικανοί νομοθέτες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να κατηγορηθεί επισήμως η Κίνα ότι διατηρεί το νόμισμά της υποτιμημένο ώστε να τονώσει τις εξαγωγές και να καταστήσει περισσότερο ακριβά για τους κινέζους καταναλωτές τα προϊόντα που έχουν παραχθεί στο εξωτερικό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε έναν νόμο την περασμένη Τετάρτη ο οποίος στοχοποιεί την Κίνα ότι χειραγωγεί το γουάν, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους αμερικανούς επιχειρηματίες να ισχυρίζονται ότι η συναλλαγματική πολιτική του Πεκίνου αποτελεί αθέμιτη επιδότηση στα κινεζικά εξαγωγικά προϊόντα.

Για να ηρεμήσει τους ευρωπαίους ηγέτες ο κινέζος πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι δεν θα μειωθεί το χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων της ΕΕ. Σημειωτέον ότι στην κορύφωση της κρίσης χρέους στη χώρα μας και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ζώνης του ευρώ το Πεκίνο είχε αρχίσει να δυσφορεί και να κάνει κάποιες αντίθετες κινήσεις. Τότε και παρά τη διαβεβαίωση των Κινέζων ότι η Ευρώπη παραμένει μία από τις αγορές«κλειδιά» για τις επενδύσεις των κολοσσιαίων συναλλαγματικών τους διαθεσίμων, ύψους σχεδόν 2,5 τρισ. δολαρίων- αποτελούν τα μεγαλύτερα στον κόσμο-, οι ανησυχίες δεν είχαν υποχωρήσει. Και τούτο διότι η Ευρώπη είναι πλέον ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας".

Περί του ιδιου θέματος και το άρθρο της "Καθημερινής":

"
Οι μαρξιστές του Πεκίνου, οι πλέον επιθετικοί καπιταλιστές

ZEZA ZHKOY

Οι μαρξιστές του Πεκίνου αποδείχτηκαν οι πλέον επιθετικοί καπιταλιστές του κόσμου. Μέχρι σημείου που εύλογα αναρωτιέται κανείς για το μετά... Προφανώς, το φλερτ της κινεζικής κυβέρνησης με την Αθήνα έχει ενδιαφέρον τόσο για τα ελληνικά ομόλογα όσο και για επενδύσεις στη διαλυμένη οικονομία. Ωστόσο, επειδή η χώρα υστερεί επικίνδυνα –και πριν και ειδικότερα τώρα– στην οικονομική διπλωματία, οι ανησυχίες είναι έντονες.

Οντως, η Κίνα αποτελεί μια κολοσσιαία δύναμη στις χρηματοοικονομικές αγορές όλου του κόσμου, ακόμα και αν τα περισσότερα κεφάλαιά της είναι επενδυμένα σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. Προφανώς, η Κίνα δεν είναι η μοναδική μυστηριώδης χώρα που αναζητεί καλύτερη απόδοση για μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, γι’ αυτό δημιούργησε τη SAFE με στόχο να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της κεντρικής τράπεζας από τα αμερικανικά ομόλογα.

Οι κινεζικές Αρχές επιχειρούν να περιορίσουν τη φρενίτιδα του δανεισμού, το ΔΝΤ συνιστά να τεθεί έλεγχος στη ροή των κεφαλαίων και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για την εμφάνιση νέων «φουσκών» από μια κερδοσκοπία που εξελίσσεται σε παρανοϊκή στην Κίνα. Πράγματι, κερδοσκοπικές φούσκες σχηματίζονται πάλι τώρα σε όλον τον κόσμο, όπως δείχνει η συμπεριφορά των κτηνοτρόφων στην Κίνα, που βάλθηκαν να αγοράζουν χαλκό από τα τέλη του 2009, σύμφωνα με το βρετανικό «Μetal Βulletin».

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Κίνα διατηρεί προς το παρόν εξωπραγματικές προσδοκίες και αυτό είναι πρόβλημα όχι απλώς μόνο για την ίδια, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Το αστείο περί «απατηλών» αμερικανικών προτύπων είναι αρκούντως τολμηρό έως θρασύ! Αλλωστε, το είχαν πει και οι Ιάπωνες και οι Ευρωπαίοι...

Η ώρα για να κλωτσήσεις ένα πτώμα είναι μόλις έχει πέσει κάτω και προτού αρχίσει να βρωμάει, λένε οι Αμερικανοί. Και οι Κινέζοι δεν έχουν λόγο να διαφωνήσουν μαζί τους. Κρατούν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρέους. Εν τω μεταξύ, ο ζήλος της Κίνας να μετασχηματίσει το γουάν σε παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγματικών διαθεσίμων, αναθερμαίνεται. Εχει κάνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα, μια δέσμη περιορισμών, που απέτρεπαν τις ελεύθερες ροές του γουάν στο Χονγκ Κονγκ, ήρθησαν, επιτρέποντας μεγαλύτερη ευελιξία του κινεζικού νομίσματος.

Να επισημανθεί ότι το Xονγκ Kονγκ έχει το δικό του νόμισμα. Να θυμίσω ότι το Xονγκ Kονγκ συνέδεσε το νόμισμά του –το δολάριο Xονγκ Kονγκ– με το αμερικανικό δολάριο το 1983 στην ισοτιμία 7,8 δολάρια Xονγκ Kονγκ ανά δολάριο HΠA.

Η στρατηγική της αλλαγής από το Πεκίνο επανέφερε στην επικαιρότητα το πολύ ευαίσθητο –από πολιτική άποψη– θέμα και της διαφοροποίησης από τις κεντρικές τράπεζες των συναλλαγματικών τους διαθεσίμων. Πάγια τακτική του Πεκίνου είναι να καλλιεργεί σε κάθε ευκαιρία το ταπεινωτικό για την Aμερική «σύνδρομο» απαξίωσης του δολαρίου ως το κυρίαρχο νόμισμα στα συναλλαγματικά διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών. Εντάξει...

Ομως, οι πάντες πιέζουν έντονα την Κίνα να ανατιμήσει το γουάν έναντι του δολαρίου. Χθες ήταν η σειρά των Ευρωπαίων να τα πουν στον Γουέν Τζιαμπάο. Γιατί τόση σπουδή; Φαίνεται πως υπερισχύουν τα συμφέροντα των εξαγωγέων, καθώς οι εξαγωγές μπορούν να τονώσουν την ανάκαμψη. Αρκετά χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν για τους κινδύνους των ανισορροπιών, όπως τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα εξαγωγικών χωρών, σαν της Κίνας, λόγου χάριν, και τα αντίστοιχα μεγάλα ελλείμματα των ΗΠΑ και άλλων, υπογραμμίζει πλέον και το ΔΝΤ.

Η σκοτεινή πλευρά των κινεζικών πλεονασμάτων αντικατοπτρίζεται στα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών δυτικών χωρών, κυρίως της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Οι καταναλωτές αγοράζουν φτηνά κινεζικά προϊόντα, ο πληθωρισμός διατηρήθηκε χαμηλός, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και η Τράπεζα της Αγγλίας κράτησαν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα τα επιτόκια.

Ομως, η Κίνα κάθεται πάνω σε ωρολογιακή βόμβα, προειδοποιούν αρκετοί, και εάν δεν βάλει νερό στο κρασί της, η Δύση θα επιβάλει μέτρα προστατευτισμού, αφήνοντάς τη να προσπαθεί εν μέσω δεινής οικονομικής και πολιτικής κρίσης".