Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Τράπεζες και νομισματική πολιτική

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" ΔΝΤ: Άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση προς τις τράπεζες

Η κρίση των κρατικών χρεών στην ευρωζώνη «διαχύθηκε» στην πορεία προς τις ιδιωτικές τράπεζες και ετεροχρόνισε την ανάκαμψη στον πιστωτικό της τομέα, που από τα τέλη του 2008 είχε παρουσιάσει δείγματα κατάρρευσης, όπως επισημάνθηκε από το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του, σήμερα.

Αναφορικά με τον «εξασθενημένο» τραπεζικό τομέα, το ΔΝΤ επισήμανε ακόμα ότι είναι ένα κομμάτι, που λείπει, στο «παζλ» της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, μετά τη διεθνή κρίση του τέλους του 2008 και των αρχών του 2009.

Το ΔΝΤ τονίζει στην έκθεση ότι, «προκειμένου να αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη προς αυτές, αρκετές τράπεζες θα πρέπει - άμεσα - να ενισχυθούν κεφαλαιακά».

Η «αχίλλειος πτέρνα»

«Όλο το πιστωτικό σύστημα βρίσκεται, ακόμα σήμερα, σε φάση αβεβαιοτήτων», προσθέτει το ΔΝΤ, «όντας πλέον η 'αχίλλειος πτέρνα' της διεθνούς οικονομίας». Ενώ πολλές κυβερνήσεις 'σταθεροποιούν' τις αγορές μέσω δεσμών οικονομικών μέτρων που υιοθετούν - μετά την υπερχρέωση του κράτους, «αναδύεται τώρα και το πρόβλημα των τραπεζικών ισολογισμών, που και αυτό προϋποθέτει κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών».

Το «γκρι» σενάριο είναι να συναντήσει πολύ μεγάλες δυσχέρειες ο πιστωτικός τομέας, πολύ περισσότερο που 'πάσχει' ο τομέας των ιδιωτικών τραπεζών, που παρουσιάζονται ανισόρροποι ισολογισμοί και επιβραδύνεται εν γένει η ανάπτυξη, «δυσχεραίνοντας και την πρόσβαση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στον δανεισμό» από τις τράπεζες.

«Θα χρειαστούν συνεχή και δραστικά μέτρα, για να κρατηθεί ο τραπεζικός τομέας σταθερός», προϊδέασε το ΔΝΤ, «παραδείγματος χάρη να επιμηκυνθεί ο δανεισμός των εμπορικών από την Κεντρική τους τράπεζα».

Η κεφαλαιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται μεγαλύτερη στην Ευρώπη, παρά στις ΗΠΑ, όπου η Κεντρική τράπεζα, η Fed, εγκαίρως διοχέτευσε στις εμπορικές τράπεζες ρευστότητα, γνωματεύει το ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αναδυόμενες οικονομίες, όπως παραδείγματος χάρη η κινεζική, ή η ινδική, έχουν μεγάλες εισροές κεφαλαίων, με τις αγορές να τις πιστώνουν ήδη ως ασφαλέστερους επενδυτικούς προορισμούς, συγκριτικά με ΗΠΑ και ΕΕ...

Άρα, συμπεραίνει εν τέλει το ΔΝΤ, κράτη όπως η Ινδία κι η Κίνα «θα πρέπει να σταθούν ικανά και στο μέλλον να διαχειριστούν αυτές τις συγκριτικές επιτυχίες τους», επειδή μία ροή κεφαλαίων που δεν τιθασεύεται εγκαίρως, απλά καθίσταται 'φούσκα' - με όλες τις γνωστές επιπτώσεις για τον βιομηχανικό κόσμο".


Επί του ιδίου θέματος, διαβάζουμε:


" Ορατές οι συνέπειες της αστάθειας στις αγορές χρέους

Ζ. Ζολωτα

Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να κατευνάσουν τις ανησυχίες των αγορών για τη δημοσιονομική τους κατάσταση δυσχεραίνονται από την αβεβαιότητα που σκιάζει τις προοπτικές ανάπτυξης, επισημαίνεται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η έκθεση του ΔΝΤ κάνει λόγο για σταδιακή άρση των κινδύνων για την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τονίζει, όμως, ότι από τον Απρίλιο είναι ορατές οι συνέπειες από τις έντονες διακυμάνσεις στην αγορά κρατικού χρέους, ενώ προσθέτει ότι και το τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο σε σοκ χρηματοδότησης.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Οπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην εξαμηνιαία «Εκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα», οι οικονομικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα κράτη παραμένουν ενισχυμένοι, καθώς οι αγορές συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο υψηλό κρατικό χρέος, τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και τις διασυνδέσεις της δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών με το τραπεζικό σύστημα. Από τη μια πλευρά, οι επιπτώσεις από τις απότομες διακυμάνσεις στις αγορές κρατικού χρέους μετριάστηκαν χάρη στην εφαρμογή προγραμμάτων στήριξης και την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων εκ μέρους χωρών με τις μεγαλύτερες δυσκολίες χρηματοδότησης. Η αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων, εκτιμά ο διεθνής οργανισμός, βοήθησε στη διευκόλυνση της χρηματοδότησης στις αγορές χρέους και στον έλεγχο των κινδύνων. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών και η ισχύς των τραπεζικών ισολογισμών είναι αλληλένδετες περιπλέκει την αποκατάσταση της σταθερότητας στο σύστημα. Ειδικότερα, οι αμφιβολίες για την ικανότητα των χωρών να εξυπηρετήσουν το μεσοπρόθεσμο χρέος τους δημιουργεί δυσκολίες στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Μείωση των προβλέψεων

Στην έκθεση του ΔΝΤ προβάλλονται εκτιμήσεις για συνολικές διαγραφές και προβλέψεις επισφαλών δανείων από την κρίση, της τάξεως των 2,2 τρισ. δολαρίων την τριετία 2007-2010 έναντι των 2,3 τρισ. δολαρίων που είχαν εκτιμηθεί έξι μήνες πριν, δηλαδή τον Απρίλιο. Οι τράπεζες έχουν ήδη καταφέρει να απορροφήσουν στους ισολογισμούς τους τα δύο τρίτα των προαναφερόμενων εκτιμήσεων, με τον μέσο όρο του δείκτη κεφαλαίων Tier 1 να έχει ξεπεράσει το 10% έως τα τέλη του 2009. Τα κεφάλαια Tier 1 ή πρώτης διαβάθμισης αντανακλούν την ισχύ μιας τράπεζας, δηλαδή κατά πόσο είναι εκτεθειμένη σε δάνεια και θωρακισμένη σε περιόδους κρίσεων. Από το 2008, ο δείκτης κεφαλαίων Tier 1, ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από κοινές μετοχές, σημείωσε μεγάλες απώλειες λόγω της συσσώρευσης επισφαλών δανείων αλλά και της πτώσης της κεφαλαιοποίησής τους. Από το 2009, ωστόσο, το ράλι των αγορών ωφέλησε τις τράπεζες".

Για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, διαβάζουμε στο παρακάτω άρθρο:


" Η ΕΚΤ δεκαπλασίασε την απορρόφηση ρευστότητας

AFP

Δεκαπλασιάσθηκαν οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αντανακλά τις δυσκολίες στις οποίες βρέθηκαν τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα. Σε μια ένδειξη ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης ανησυχεί για τις επιπτώσεις της ποσοτικής χαλάρωσης στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ δεκαπλασίασε, αντίστοιχα, την απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας. Η ΕΚΤ δέχθηκε 1,4 δισ. ευρώ σε εβδομαδιαίες καταθέσεις από το διατραπεζικό σύστημα, ώστε να αντισταθμίσει την προσφορά ρευστότητας στην οποία προχώρησε κατά την ίδια περίοδο, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα από τράπεζες της Ευρωζώνης. Η αγορά ομολόγων ανήλθε στα 1,384 δισ. ευρώ, επίπεδο δέκα φορές υψηλότερο από την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα - και το υψηλότερο από τον περασμένο Ιούλιο. Σύμφωνα με αναλυτές της UniCredit, η κεντρική τράπεζα αγόρασε ιρλανδικά ομόλογα αξίας 2,2 δισ. ευρώ από τις αρχές Αυγούστου μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Συνολικά, η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 63,5 δισ. ευρώ από τον Μάιο, ενώ το εβδομαδιαίο ρεκόρ αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι τα 16,5 δισ. ευρώ".