Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ad Verecundiam (*)

Διαβάζουμε στην "Ναυτεμπορική":

«Πωλητές γνώμης»

Διπλό το χθεσινό χτύπημα από αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που ασχολούνται με το προσφιλές τους θέμα των τελευταίων μηνών, την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, την πιθανή πτώχευση της Ελλάδας -και όχι μόνο πλέον-, τη διάλυση της Ευρωζώνης και άλλα καταστροφικά σενάρια, πολύ προσφιλή ιδιαίτερα σε όσους έχουν ενδεχομένως ποντάρει σε αυτήν την προοπτική.

H ING σε ανάλυσή της θεωρεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποχωρήσει οπωσδήποτε από τη Ζώνη του Ευρώ αποτελώντας παράδειγμα προς αποφυγή και εκφοβισμό για τους άλλους δημοσιονομικά άτακτους. Οι αναλυτές της μάλιστα εκτιμούν ότι η «νέα δραχμή» θα πρέπει να υποτιμηθεί -ούτε λίγο ούτε πολύ- κατά 80% έναντι του ευρώ.

Από ένα άλλο μέτωπο, διαχειριστής κεφαλαίων της Schroeder's μιλώντας προς τη Wall Street Journal και για να σιγουρέψει την εκτίμησή του περί «μεσοπρόθεσμης κατάρρευσης του ευρώ», προβάλλει ένα πρωτότυπο σενάριο υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκαταλείψουν το νόμισμα με τη σημερινή του μορφή και να φτιάξουν ένα καινούργιο αφήνοντας μέσα στο «παλιό ευρώ» τις προβληματικές οικονομίες - Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία.

Δεν υπάρχει θέμα «εθνικής υπερηφάνειας» το οποίο μας ωθεί να αντιδρούμε έντονα όταν «οι άλλοι μας υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνει για το καλό μας». Ούτε αγνοούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την τεράστια προσπάθεια που πρέπει ακόμη να γίνει σε όλα τα πεδία για να ξεπεράσουμε την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία βρισκόμαστε.

Ομως η καλόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένη επιστημονική κριτική που μπορεί να αποδειχθεί εποικοδομητική δεν έχει καμία σχέση με ευκαιριακές προσεγγίσεις που θεωρούνται «μοδάτες» μεταξύ αναλυτών και διαχειριστών κεφαλαίων και σαφώς σοβαρά ελεγχόμενες ως προς τις προθέσεις τους. Αλλωστε αυτό που προτείνουν δεν θέλει και πολλές αναλυτικές ικανότητες ή επιστημονικές γνώσεις για να διατυπωθεί.

Η προσέγγισή τους, με όσες περίτεχνες μεγαλοστομίες και αν ενισχυθεί, λέει ουσιαστικά το εξής απλοϊκό: «Πρέπει να φτωχύνετε απελπιστικά ώστε να έχετε στη συνέχεια περιθώρια να πλουτίσετε». Οι αγορές έχουν πολλά θετικά στοιχεία αλλά ένα από τα αρνητικά τους είναι ότι αφήνουν χώρο για κάποιους που δεν είναι τίποτε άλλο από απλοί «πωλητές γνώμης» και μάλιστα εμφανώς προβληματικής ποιότητας".

(*): Το Ad Verecundiam αποτελεί το σφάλμα λογικής "επίκλησης αυθεντίας". Για όποιον/όποια ενδιαφέρετε περισσότερο επί των σφαλμάτων λογικής, αναμένω ερωτήσεις.