Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Το ΔΝΤ εδώ και εκεί

Δύο άρθρα στα "Νέα" σχετικά με τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα και την Ουγγαρία.

"ΕΕ-ΔΝΤ «παγώνουν» τη βοήθεια προς την Ουγγαρία

Πιο σκληρά μέτρα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από τη Ουγγαρία, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος και να λάβει το δάνειο των 25 δισ. δολαρίων για να διασωθεί η χώρα από την οικονομική κατάρρευση.

Η αναστολή των συζητήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ με την Ουγγαρία σημαίνει ότι η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση στα υπόλοιπα κονδύλια που προβλέπονται στο πλαίσιο του πακέτου των 25,1 δισ. δολαρίων, που χρησιμοποιούνται ως «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της οικονομίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι όταν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα, το ουγγρικό νόμισμα θα δεχθεί σημαντικές πιέσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για την κατάσταση στην Ουγγαρία, η οποία πάντως από το 2009 έχει βγει στις αγορές και καταφέρνει να εξασφαλίζει δάνεια για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

«Σε ένα περιβάλλον όπου οι αγορές παρακολουθούν στενά τα κυβερνητικά ελλείμματα και τα επίπεδα του χρέους, οι στόχοι για το χρέος που είχαν ανακοινωθεί (3,8% του ΑΕΠ το 2010 και κάτω από το 3%, το 2011) παραμένουν το κατάλληλο "αγκυροβόλιο" για την απαραίτηση διαδικασία σύγκλισης και ελέγχου του χρέους και θα πρέπει να υπάρχει προσήλωση σε αυτούς, αλλά θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

«Η βιώσιμη σύγκλιση προϋποθέτει σκληρά και σταθερά μέτρα, τα οποία οι αρχές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναπτύξουν», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Η Ουγγαρία έχει επιστρέψει σε θετικό δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και τώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ελλείμματα επί του προϋπολογισμού στην ΕΕ. Καλωσορίζω τη δέσμευση των αρχών στον στόχο για το έλλειμμα του 2010. Ωστόσο, η διόρθωση του σημαντικού χρέους μέχρι τον επόμενο χρόνο προϋποθέτει σκληρές αποφάσεις, κυρίως ως προς τις δαπάνες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν.

«Η κυβέρνηση, φυσικά, θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του ΔΝΤ και της ΕΕ», ανακοίνωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών, Γκιόργκι Ματόλτσι.

Η Ουγγαρία χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας του ΔΝΤ και της ΕΕ για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών από τους οποίους δανείζεται. Αλλά η χώρα παραμένει ευάλωτη εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους, το οποίο ανέρχεται στο 80% του ΑΕΠ και την ισχυρή εξάρτησή της από την εξωτερική χρηματοδότηση.

«Εάν δεν έχουμε το δίχτυ ασφαλείας των διεθνών δανειστών, αυτό μας χτυπά εκεί που πονάμε περισσότερο», σχολίασε ο αναλυτής της τράπεζας ΜΚΒ, Ζλοτ Κόντρατ.

Ο Κριστόφ Ρόζεμπεργκ, που είναι επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ στην Ουγγαρία, σε δηλώσεις του στο Reuters, επισήμανε ότι η Βουδαπέστη δεν θα μπορεί να εκταμιεύει ποσά από το πακέτο στήριξης μέχρι να γίνει αναθεώρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας καλείται να λάβει μέτρα για να καλύψει το 0,3% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό. «Αυτό το κενό θα πρέπει πραγματικά να γίνει η ευκαιρία για να αρχίσει η υλοποίηση μέτρων που θα είναι αναγκαία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ.

«Όταν θα επιστρέψουμε την επόμενη φορά, εκτός αν έρθουμε την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάνει πρόοδο στο θέμα του προϋπολογισμού του 2011 και αυτός θα είναι ένας πολύ σημαντικός προϋπολογισμός», πρόσθεσε.

Ο απεσταλμένος του ΔΝΤ δήλωσε ότι το Ταμείο δεν έχει συζητήσει την πιθανότητα μίας νέας συμφωνίας για τη στήριξη της Ουγγαρίας το 2011 και το 2012.

«Γνωρίζουμε τι λέγεται, αλλά στις συναντήσεις μας δεν φθάσαμε σε αυτό το σημείο, διότι, προφανώς, χρειάζεται να επιλύσουμε πολιτικά θέματα και αυτά δεν έχουν λυθεί», είπε.

«Θα γίνουν οι αλλαγές»

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν ΔΝΤ και ΕΕ, έπειτα από μία σειρά διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους τους από τις 6 έως τις 17 Ιουλίου.

«Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα συνεχίσει την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών στους τομείς που οι εταίροι μας θεωρούν σημαντικούς, όπως το χρηματοοικονομικό σύστημα, η δημόσια υγεία και τα μέσα μαζικής μεταφορας», δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Οικονομίας, Γκέργκι Ματόλτσι, σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η Ουγγαρία το συντομότερο δυνατό μία από τις πιο ανταγωνιστικές και σταθερές χώρες της κεντρικής Ευρώπης», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ θα συνεχισθούν".

Οσον αφορά στην Ελλάδα, διαβάζουμε τα εξής:

"Οι 4 εντολές του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση- Τί αναφέρει η ενδιάμεση έκθεσή του

Τέσσερις εντολές για άμεση εξυγίανση των συγκοινωνιών και του ΟΣΕ, διαφάνεια και περικοπή δαπανών σε ΟΤΑ και νοσοκομεία, άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος περιέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η ενδιάμεση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης ενόψει της άφιξης της τρόικας στις 26 Ιουλίου.

Η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την τελική αξιολόγηση, μετά την επίσκεψη της τρόικας, η οποία θα φέρει τα επόμενα 9 δισ. ευρώ του δανείου στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το ΔΝΤ θα είναι και σε αυτήν την έκθεσή του- όπως ήταν και στη συνέντευξη Τύπου της τρόικας- ήπιο προς την κυβέρνηση και τη χώρα. Θα απονείμει τα εύσημα για τη μέχρι τώρα πορεία εφαρμογής του μνημονίου και δεν θα θελήσει να προκαλέσει αναταραχές επισημαίνοντας με έντονο τρόπο αδυναμίες ή κινδύνους. Θα κάνει όμως τις υποδείξεις του και ο νοών νοείτω. Το πώς θα εξελιχθούν αυτές είναι άλλη ιστορία.

Οι επισημάνσεις της έκθεσης
Οι κυριότερες επισημάνσεις των δανειστών μας είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εξής:

1. Ζημιογόνες ΔΕΚΟ και ειδικότερα ΟΣΕ, αλλά και ΕΘΕΛ και αστικές συγκοινωνίες. Για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναφέρεται ευθέως στις συγκοινωνίες, τις συνδέει με το πρόβλημα του ΟΣΕ καθώς έχει διαπιστώσει ότι οι ζημιές τους είναι συγκρίσιμες και κοντεύουν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ και ζητεί να ληφθούν μέτρα. Μάλιστα, εκ μέρους τους είχε τεθεί και θέμα να εγγραφούν τα χρέη τους, που καλύπτει το Δημόσιο με εγγυήσεις του, στο δημόσιο χρέος, κάτι που πολλαπλασιάζει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Οι μεγάλες ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών πρέπει να σταματήσουν να απορροφούν ποσά του κρατικού προϋπολογισμού και να γίνουν κερδοφόρες, επισημαίνουν οι άνθρωποι του ΔΝΤ, κάτι που προεξοφλεί το μέλλον τους και επιβεβαιώνει τα σενάρια για μεγάλη αναδιάρθρωση. Το σίγουρο είναι ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις, θα αυξηθεί λιγότερο ή περισσότερο η τιμή των εισιτηρίων και θα μπει με κάποιον τρόπο και το ιδιωτικό συμφέρον σε αυτές. Από την κυβέρνηση μιλούσαν για ιδιωτικοποίηση μόνο της έκδοσης και του ελέγχου των εισιτηρίων, καθώς υπολογίζεται ότι το 20% των επιβατών των αστικών συγκοινωνιών πραγματοποιεί τις διαδρομές του δωρεάν, εις υγείαν των... φορολογουμένων.

2. Δαπάνες νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ. Η λεγόμενη γενική κυβέρνηση αποτελεί πηγή ανησυχίας για την τρόικα, που τώρα εστιάζει κυρίως στις προμήθειες των νοσοκομείων, καθώς βλέπει ότι το πρόβλημα συνεχίζει να αναπαράγεται. Μάλιστα, το μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει κάθε μήνα από τώρα και στο εξής να δίνονται στη δημοσιότητα αναλυτικά τα στοιχεία για τις δαπάνες τους, κάτι που ακόμη δεν έχει προλάβει να κάνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

3. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση των αγορών. Είναι ένα ακόμη σημείο που έχει αναδειχθεί σε πρωτεύον και επείγον, ενώ στο μνημόνιο οι σχετικές προθεσμίες φτάνουν ώς το 2011. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες και ζητεί αλλαγές εδώ και τώρα, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα, να μπει ζεστό χρήμα στην αγορά και να τονωθεί η ανάπτυξη με νέες επενδύσεις. Ταυτόχρονα ελπίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ελεγχθεί και ο πληθωρισμός, τον οποίο αποδίδει σε μεγάλο βαθμό στις ολιγοπωλιακές δομές της ελληνικής οικονομίας και στα εμπόδια στην άσκηση δραστηριοτήτων. Ετσι, μετά τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, σειρά παίρνουν οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί και οι ορκωτοί λογιστές. Το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης προβλέπει άνοιγμα των εν λόγω επαγγελμάτων ώς το τέλος του χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει και η αγορά ενέργειας.


4Τράπεζες. Επισημαίνεται ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών, χωρίς να κατονομάζονται βεβαίως συγκεκριμένες τράπεζες. Το ΔΝΤ είναι προσεκτικό ώστε να μην προκαλέσει αναταράξεις, αλλά τα στελέχη του είδαν και γνωρίζουν καλά ποιες είναι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, γι΄ αυτό και κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη στήριξης του συστήματος.

Ανησυχία για πληθωρισμό, ανάπτυξη
Πληθωρισμός και ανάπτυξη είναι δύο ακόμη μεγάλες πηγές ανησυχίας για το ΔΝΤ, που στέλνει αυτή τη φορά μαζί με την αποστολή του και έναν ειδικό για την ανάπτυξη. Ο ίδιος ο επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης ενός τρόπου για την ταχύτερη εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι η κοινοτική γραφειοκρατία θα βρει τον τρόπο να το κάνει. Αλλωστε, εκτός από την εκταμίευση, υπάρχει και το πρόβλημα της απορρόφησης, για το οποίο επίσης το ΔΝΤ έχει να δώσει συμβουλές στην κυβέρνηση.

Γενικώς όμως η αίσθηση που θέλει να αφήσει το ΔΝΤ είναι ότι η κυβέρνηση έχει κάνει γενναία βήματα- ιδίως με το Ασφαλιστικό- και πρέπει να επιβραβευθεί και να στηριχθεί για τη συνέχεια. Μετά το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, λένε οι άνθρωποί του, η χώρα έχει κερδίσει πολλούς πόντους σε αξιοπιστία".