"Τα τελευταία όπλα της Fed κατά της ύφεσης
O Aμερικανός κεντρικός τραπεζίτης θα καταθέσει σήμερα ενώπιον της Γερουσίας και αυτό που περιμένουν να ακούσουν νομοθέτες και επενδυτές, είναι ποια βέλη έχουν απομείνει στη φαρέτρα της Fed, προκειμένου να αποτραπεί μία νέα διολίσθηση της οικονομίας στην ύφεση.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, υποσχόμενη να τα διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα ακόμη, ενώ έχει «πλημμυρίσει» την οικονομία με περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια μέσω άλλων προγραμμάτων. Τα περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής είναι λοιπόν εξαιρετικά περιορισμένα.
Η Fed αγόρασε την περίοδο 2007-2009 εξασφαλισμένα με υποθήκες χρεόγραφα αξίας 1,3 τρισ. δολαρίων στο πλαίσιο των προσπαθειών για αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Το χαρτοφυλάκιο αυτό έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, καθώς πολλά απ' αυτά τα χρεόγραφα λήγουν ή προπληρώνονται. Θα μπορούσε λοιπόν, όπως επισημαίνουν αναλυτές στο Reuters, είτε να προχωρήσει σε νέες αγορές εξασφαλισμένων με υποθήκες χρεογράφων, είτε αν κρίνει ότι έχει ήδη μεγάλη έκθεση στο μέτωπο αυτό, να αγοράσει κρατικά χρεόγραφα μακράς διάρκειας.
Ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η πιθανότερη επιλογή της κεντρικής τράπεζας, σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν, είναι οι επιπλέον αγορές κρατικών ομολόγων. Δεν είναι ωστόσο όλοι οι αξιωματούχοι σύμφωνοι με αυτή την άποψη. Ο επικεφαλής της Fed του Ντάλας, Ρίτσαρντ Φίσερ, προειδοποίησε ότι η επανάληψη προγραμμάτων αγοράς ομολόγων, των οποίων είχε αποφασιστεί ο τερματισμός, θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ακόμη ότι η Fed θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αντικίνητρο για τις τράπεζες, που αποφεύγουν τις χορηγήσεις δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εάν μείωνε περαιτέρω, από τα σημερινά επίπεδα του 0,25%, το επιτόκιο, που τους καταβάλλει για τις καταθέσεις τους, οι τράπεζες δεν θα είχαν λόγο να κρατούν τα χρήματά τους στη Fed και επομένως θα μπορούσαν να τα διαθέσουν στην αγορά. Για να έχει, ωστόσο, μία τέτοια κίνηση αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για δάνεια, κάτι που είναι μάλλον αμφίβολο. Ένα νέο πρόγραμμα πιστωτικής διευκόλυνσης των τραπεζών ίσως να απέφερε πιο άμεσα καρπούς. Η σύστασή του, ωστόσο, θα μπορούσε να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι το τέλος της κρίσης αργεί".