"Ελληνικά και ισπανικά ομόλογα 420 εκατ. € αγόρασε η Κίνα
Σε αγορές ελληνικών και ισπανικών ομολόγων περίπου 420 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει η Κίνα.
Μιλώντας χθες από τη Σανγκάη ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάρελ δε Γκουχτ, τόνισε ότι η παρουσία της Κίνας στην Ευρώπη μεγεθύνεται διαρκώς είτε με τα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν από αυτήν τον τελευταίο καιρό σε κρατικά ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης -ειδικά της Ελλάδας και της Ισπανίας- είτε μέσω του μεγάλου όγκου άμεσων επενδύσεων που πραγματοποιεί στις χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Οι επενδύσεις της Κίνας σε ελληνικά και ισπανικά ομόλογα ανέρχονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του στα 420 εκατ. ευρώ και όπως είπε αποτελούν μια καλή επένδυση αφού, -παρά τα δημοσιονομικά προβλήματα των δύο χωρών- ο κίνδυνος να χάσουν αυτά την αξία τους είναι μικρός.
Οι οίκοι δεν είναι αντικειμενικοί
Εν τω μεταξύ με τους δυτικούς οίκους αξιολόγησης, που επιδείνωσαν με τις ανακοινώσεις τους την κρίση χρέους της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης πρόσφατα, τα έβαλε χθες ο επικεφαλής του μεγαλύτερου οίκου της Κίνας Danon Global Credit Rating, Γκουάν Ζιανζόνγκ: «Οι δυτικοί οίκοι είναι πολιτικοποιημένοι και δεν τηρούν κατά γράμμα τα αντικειμενικά πρότυπα». Ο Γκουάν τόνισε ότι οι Standard & Poor's, η Moody's και η Fitch, οι τρεις εταιρείες που κυριαρχούν σήμερα στον τομέα των αξιολογήσεων, έχουν έρθει υπερβολικά κοντά στους πελάτες τους, τα προϊόντα των οποίων καλούνται να αξιολογήσουν. Επέκρινε την πρακτική των επιχειρήσεων να αναθέτουν τις αξιολογήσεις τους στους οίκους που δίνουν την υψηλότερη βαθμολόγηση, ενώ τόνισε ότι η Κίνα, ως η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα του κόσμου, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο πώς οι κυβερνήσεις και τα χρέη τους αξιολογούνται".
(*): παράφραση του τίτλου της ταινίας "Καλώς ήλθε το δολάριο".