Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Τουρισμού συνέχεια

Σε προηγούμενο σημείωμα (http://economics-alexander-thessaloniki.blogspot.com/2010/07/blog-post_21.html) είχαμε αναφερθεί στο θέμα του τουρισμού. Επίσης, σε προηγούμενο σημείωμα που αφορούσε στις εξελίξεις στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών αναφέραμε ότι: "Η μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 16 εκατ. ευρώ αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 8,8%".

Τα παραπάνω μπορούν έυκολα να εξηγηθούν εάν διαβάσουμε το κάτωθι άρθρο στα "Νέα":

"«Δένουν» αλλού

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι διακοπές με κρουαζιερόπλοιο είναι μόνο για όσους έχουν παχιά πορτοφόλια. Κι όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο!

Αυτό τουλάχιστον λένε οι αριθμοί: το 2009- χρονιά διεθνούς κρίσηςταξίδεψαν με κρουαζιερόπλοια σε όλο τον κόσμο 13 εκατ. τουρίστες, 440.000 περισσότεροι από το 2008 (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιρειών Κρουαζιερόπλοιων ΗΠΑ και νήσων Καραϊβικής). Και αυτό γιατί η κρουαζιέρα ίσως είναι από τους φθηνότερους ποιοτικούς τρόπους διακοπών. Επειδή, λοιπόν, εν μέσω κρίσης οι άνθρωποι προσπαθούν να ξοδεύουν λιγότερα για τις διακοπές τους, επιλέγουν την κρουαζιέρα.

Πάντως, εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να προσελκύσουμε ικανοποιητικό αριθμό τουριστών κρουαζιέρας. Το 2008 αποβιβάστηκε στην Ελλάδα μόνο το 6,5% των επιβατών της μεσογειακής κρουαζιέρας λόγω του καμποτάζ, ενώ στην Ιταλία το 40%. Ετσι, από το σύνολο των άμεσων δαπανών κρουαζιέρας η Ιταλία εισέπραξε το 30,4%, ενώ η Ελλάδα μόνο 3,3%. Είναι καιρός να αλλάξουμε ρότα".