Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κατανάλωση ενέργειας

Οπως διαβάζουμε:

" Αποτάσσεται την πρωτιά από ΙΕΑ η Κίνα
Εντονη αντίδραση σε έκθεση, που χαρακτηρίζει τη χώρα ως τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας

Σφοδρή όσο και άμεση αντίδραση πυροδότησε στο Πεκίνο η προκαταρκτική εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ότι η Κίνα ξεπέρασε πέρυσι τις ΗΠΑ και έγινε η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα του κόσμου στην ενέργεια. Η ΙΕΑ έκανε λόγο για «αυγή μιας νέας εποχής για το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο», ενώ αν επαληθευθεί, η ιστορικής σημασίας εξέλιξη θα έχει επέλθει πολλά χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις προβλέψεις. Ωστόσο, η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας της Κίνας χαρακτήρισε την εκτίμηση «αναξιόπιστη», τονίζοντας ότι προφανώς οφείλεται σε «έλλειψη γνώσεων για την Κίνα, ιδίως για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών».

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η Κίνα κατανάλωσε πέρυσι 2,265 δισ. τόνους ισοδύναμα πετρελαίου από πηγές όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο, η πυρηνική ενέργεια, το φυσικό αέριο και η υδροηλεκτρική ενέργεια, αλλά και η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Η ποσότητα αυτή είναι κατά 4% υψηλότερη από τα 2,169 δισ. τόνους των ΗΠΑ, έστω και αν η κατά κεφαλήν κατανάλωση παραμένει στις ΗΠΑ πενταπλάσια απ’ όσο στην Κίνα. Η ίδια ποσότητα είναι διπλάσια από τα 1,107 δισ. τόνους που κατανάλωσε η Κίνα μόλις το 2000 – όταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, «οι ΗΠΑ κατανάλωσαν διπλάσια ενέργεια από της Κίνας, κατάσταση η οποία έχει πλέον αντιστραφεί».

Η ΙΕΑ θεωρεί εύλογη την εξέλιξη, δεδομένης της εκρηκτικής οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, η οποία πυροδότησε διαρκή αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε βιομηχανίες και νοικοκυριά, ακόμα και στη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης. Εκτιμά, δε, ότι ο ρόλος της Κίνας θα γίνεται όλο και πιο καθοριστικός ως προς τον τρόπο χρήσης της ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα: από τους τύπους αυτοκινήτων που θα παράγονται ώς τα ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια που θα κατασκευάζονται.

Η ίδια η Κίνα, πάντως, εμφανίζεται για άλλη μια φορά ιδιαιτέρως ευαίσθητη ως προς τον τίτλο που έχει κερδίσει, της χώρας που παράγει τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και προς τον ισχυρισμό ότι η δική της ζήτηση ωθεί ανοδικά τις τιμές στις διεθνείς αγορές".



Αναμένω την εκδήλωση μιας (απόλυτα αναμενόμενης) απορίας: για ποιόν λόγο η Κίνα δεν αποδέχεται την κατάταξη;