"Ράμπο και για τιμές
Της Δήμητρας Καδδά
ΡΑΜΠΟ που θα ελέγχουν παράλληλα φοροδιαφυγή και αισχροκέρδεια δημιουργούν από κοινού τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών με ρύθμιση που θα κατατεθεί εντός των ημερών στη Βουλή.
Στόχος τους είναι να ελέγχουν τις τιμές πώλησης προϊόντων και πρώτων υλών μεταξύ εταιρειών του ίδιου ομίλου με δραστηριότητα και στο εξωτερικό.
Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις συνολικά νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθεί η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα ετοιμάζεται ρύθμιση με την οποία οι καταναλωτές θα έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν αν υπέστησαν ζημία αγοράζοντας ακριβά προϊόντα και υπηρεσίες από εταιρείες που παραβιάζουν τον ανταγωνισμό.
Υπό επεξεργασία είναι επίσης και τροπολογία για τη διαφάνεια στις τιμές χονδρικής.
Στο θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών, οι έρευνες της γενικής γραμματείας Εμπορίου σε 40 πολυεθνικές δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι σε πολλές περιπτώσεις προϊόντα ή πρώτες ύλες υπερτιμολογούνται κατά την εισαγωγή. Ετσι, αυξάνεται η τελική τιμή στην οποία διατίθενται στην ελληνική αγορά αλλά χάνονται και υπέρογκα ποσά φορολογικών εσόδων καθώς φαίνεται μειωμένο το περιθώριο κέρδους για τη θυγατρική που φορολογείται στην Ελλάδα και αντίστοιχα αυξημένο στη μητρική ή στο παράρτημα του εξωτερικού στο οποίο είναι ευνοϊκότερη η αντιμετώπιση κερδών.
Ακρίβεια
Το ζήτημα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις τιμές, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις πιο ακριβές χώρες ανά την Ε.Ε. Ωστόσο, είναι στη βάση του φορολογικό, αφού οι ίδιες εταιρείες χρησιμοποιούν και άλλες μεθόδους για να περιορίσουν το φορολογητέο τους εισόδημα, για παράδειγμα μέσω υπέρογκου δανεισμού τους από την εταιρεία του εξωτερικού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα που ήδη υπάρχουν πρέπει να «δεθούν» με ελέγχους και επεξεργασία που πρέπει να γίνει και από εξειδικευμένο στα φορολογικά θέματα προσωπικό. Ετσι προωθήθηκε η συνεργασία της γενικής γραμματείας Εμπορίου και της γενικής γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων για να υπάρξει συνδυασμός τεχνογνωσίας σε θέματα κοστολόγησης και φορολογικών θεμάτων.
Η ευθύνη για τη συλλογή των στοιχείων ανήκει στο υπουργείο Οικονομίας, καθώς οι εταιρείες που διεξάγουν ενδοομιλικές συναλλαγές υποχρεούνται βάσει νόμου να τεκμηριώνουν την τιμή μεταβίβασης με στοιχεία στις υπηρεσίες της αρμόδιας γενικής γραμματείας Εμπορίου.
Σε περίπτωση που εντοπιστούν παραβατικές συμπεριφορές προβλέπονται υψηλά πρόστιμα.
Η έρευνα του υπουργείου Οικονομίας έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Ελαβε και εξετάζει τους φακέλους τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών από 40 εταιρείες στο χώρο του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας. Εξετάζει αν υπάρχουν είτε υπερτιμολογήσεις στα προϊόντα που πωλούνται από διεθνικούς ομίλους στη χώρα μας είτε αν οι τιμές που χρησιμοποιούνται «εσωτερικά» διαφέρουν από αυτές στα προϊόντα που διατίθενται προς τρίτους.
Παράλληλα, με τροπολογία θεσπίζεται το δικαίωμα του καταναλωτή αλλά και θιγόμενων επιχειρήσεων να ζητήσουν αποκατάσταση της ζημίας που υπέστησαν λόγω παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (εναρμονισμένη πρακτική, εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης κ.λπ.). Δικαίωμα αποκατάστασης θα έχουν και αν παραβιαστούν καταδικαστικές αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Αποζημίωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπορούν να ζητήσουν και οι «έμμεσοι» αγοραστές, δηλαδή αυτοί που επλήγησαν γιατί η ανατίμηση τους επιβάρυνε μέσω της αλυσίδας διανομής (π.χ. υπερβολικό κόστος μεταφοράς λόγω τιμών καυσίμων ή υψηλές τιμές στο ράφι λόγω μεγάλων ανατιμήσεων των προμηθευτών) .
Οι αγωγές αποζημίωσης θα κατατίθενται στα πολιτικά δικαστήρια και θα είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των εθνικών δικαστηρίων".
Επί του ιδίου θέματος και το επόμενο άρθρο της εφημερίδας:
"Καπέλα από πολυεθνικές
Εχουμε τιμές «φωτιά» σε τυποποιημένα τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής πολυεθνικών εταιρειών, αλλά είμαστε οι πιο φθηνοί σε νωπά φρούτα και οπωροκηπευτικά.
Ενα πακέτο επώνυμες παιδικές πάνες πωλείται τώρα έναντι 19,29 ευρώ στην Ελλάδα, έναντι 12,5 ευρώ στη Γερμανία και 11,76 στη Σλοβενία. Η τιμή για ένα μπουκάλι βότκα φτάνει στα 17,76 ευρώ, έναντι 11,19 ευρώ στην Ισπανία και το ίδιο κουτί αναψυκτικού που εδώ πωλείται 53 λεπτά κοστίζει μόνο 40 λεπτά στη Γαλλία.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τις νέες τιμοληψίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» τα μέτωπα της ακρίβειας στην ελληνική αγορά, συγκρίνοντας τις τιμές με αυτές που τώρα υπάρχουν στο εξωτερικό. Εχουν επιλεγεί πάνω από 70 τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής, όχι μόνο επώνυμα (πολυεθνικών), αλλά και νωπά προϊόντα.
Απουσιάζει η καταναλωτική συνείδηση
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους παραγωγούς, κυρίως με πολυεθνική δράση. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών ερευνώνται από την αρμόδια Γενική Γραμματεία Εμπορίου για ενδοομιλικές συναλλαγές, αλλά έχουν μπει κατά καιρούς και στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της αγοράς, στην Ελλάδα η ψαλίδα των τιμών είναι τόσο μεγάλη όχι μόνο εξαιτίας προβλημάτων στον ανταγωνισμό, ή στο φορολογικό καθεστώς που οδηγεί σε υπερτιμολογήσεις, αλλά και της απουσίας ισχυρής καταναλωτικής συνείδησης".