Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

H Moody's στα Κινεζικά

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Οίκος αξιολόγησης made in China
Η Κίνα δείχνει τον δρόμο στην Ευρώπη πώς να απαλλαγεί από την καταδυνάστευση των οίκων Μoody΄s, S&Ρ και Fitch

Σε υποβάθμιση των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, ακόμη και της Ελλάδας, προχώρησε ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Dagong Global Credit Rating. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται για «υποβάθμιση», καθώς είναι η πρώτη αξιολόγηση δημοσίου χρέους 50 χωρών που κάνει ο κινεζικός οίκος, αλλά για μια πολύ πιο δυσοίωνη εκτίμηση από τις τυποποιημένες αξιολογήσεις των τριών αμερικάνικων οίκων που ως τώρα επικρατούν, δηλαδή των Μoody΄s, Standard & Ρoor΄s και Fitch.

Αντίθετα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι εδώ και καιρό συζητούν- και όλο αναβάλλουν- τη δημιουργία ενός οίκου αξιολογήσεων που να μην έχει τις μονομέρειες των τριών αμερικανικών εταιρειών, οι Κινέζοι δημιούργησαν έναν τέτοιο οίκο, με φιλοδοξία «να εξυπηρετήσουν τις παγκόσμιες αγορές προσφέροντας έγκαιρη, αντικειμενική και ακριβή εκτίμηση των πιστωτικών κινδύνων», χωρίς χρήση «ιδεολογίας» ή «εξαρτήσεων συμφερόντων από διάφορους κύκλους εθνικών πιστωτικών σχέσεων». Οπως εξηγούν οι κινέζοι ειδικοί, οι αξιολογήσεις τους οφείλουν να είναι «επιστημονικές». Στην αξιολόγηση πάντως των 50 χωρών υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, σε σχέση με τις 3 αμερικάνικες εταιρείες, που αφορούν μια πλειονότητα χωρών, συγκεκριμένα τις 27. Στις 9 περιπτώσεις, η κινεζική αξιολόγηση είναι υψηλότερη, αφορώντας κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ρωσία αλλά και η ίδια η Κίνα που παίρνει τον ίδιο βαθμό με την Ολλανδία ή τη Γερμανία. Σε 18, αντίθετα, περιπτώσεις, η αξιολόγηση της Dagong είναι πολύ πιο αυστηρή από των αμερικανικών εταιρειών και αφορά κυρίως ανεπτυγμένες χώρες, με πιο εντυπωσιακές περιπτώσεις τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ολλανδία ή τον Καναδά, που χάνουν το περίφημο «τριπλό Α».

Οι κινέζοι ειδικοί εξηγούν ότι οι «αποκλίσεις» αυτές ξεκινούν από μια διαφορετική στάθμιση των δεδομένων, καθώς η «μεθοδολογία της Dagong δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ικανότητα μιας οικονομίας να εξασφαλίσει το δημόσιο χρέος της πάνω στη βάση του νεοδημιουργούμενου κοινωνικού πλούτου και λιγότερο των κρατικών χρηματοοικονομικών εσόδων» .

Για ορισμένους επικριτές, όπως ο Κουί Ξινσέν, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Πεκίνου, «γενικά μιλώντας,η έκθεση περιέχει υπερβολικά πολλούς μη ορθολογικούς παράγοντες» , το οποίο ωστόσο συμβαίνει πάντα με τις αξιολογήσεις που πρέπει να λάβουν υπόψη θεσμούς, Ιστορία, κτλ., για να αποτιμήσουν κινδύνους. Ασφαλώς, λέει ο Κουί, η κινεζική αγορά κεφαλαίου δεν είναι ίδια με των ξένων χωρών και η Dagong όχι μόνο δεν έχει ακόμη κερδίσει αποδοχή παγκοσμίως, αλλά και «δεν θα υιοθετηθεί από επενδυτές σε άλλες χώρες».

Αντίθετα, κατά άλλους ειδικούς, ο κινεζικός οίκος απαντάει σε πραγματικό πρόβλημα. «Το πρώτο βήμα της Dagong θα φέρει καλά αποτελέσματα» είπε ο Σουν Λιζιάν, καθηγητής στο κινεζικό κέντρο οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Φουντάν, προσθέτοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να «φτιάξει ένα όνομα στον χώρο των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας» . Αλλωστε, λέει, «το κύριο πρόβλημα είναι το κατά πόσον ο κινεζικός οίκος αξιολογήσεων θα διεξαγάγει σωστές και αντικειμενικές αξιολογήσεις σε σχέση με μελλοντικούς κινδύνους.Διότι αυτό θα γνωστοποιούσε στον κόσμο ότι σε μερικά ζητήματα η Μoody΄s απέτυχε να πιστοποιήσει, κάτι που το έκανε ο κινεζικός οίκος».