Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Και πάλι περί του νόμου προσφοράς και ζήτησης

Οπως διαβάζουμε:

" Παγωμένη η οικοδομή, ανοδικά οι τιμές υλικών

Σε μια περίοδο κατά την οποία η ζήτηση κατοικιών και κατά συνέπεια οι αγοραπωλησίες βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων ετών, οι τιμές των υλικών κατασκευής ακολουθούν την ανιούσα. Το εν λόγω παράδοξο αποδίδεται στην αύξηση του ΦΠΑ και στην κατακόρυφη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που επηρεάζει την αγορά των οικοδομικών υλικών. Ετσι, με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε μεσούσης της εβδομάδας η Eλληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης τιμών υλικών κατασκευής νέων κτιρίων κατοικιών κατά τον Ιούνιο ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,4%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Αντιθέτως, τον Μάιο του προηγούμενου έτους, είχε καταγραφεί πτώση της τάξεως του 2,8% σε ετήσια βάση.

Αντίστοιχα, κατά το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2009–Ιουνίου 2010, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 0,6%, συγκριτικά με την περίοδο 2008–2009, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα η άνοδος ήταν 3,4%. Σε μηνιαία βάση, τον φετινό Ιούνιο, οι τιμές δεν παρουσίασαν μεταβολή, έναντι του Μαΐου.

Οσον αφορά τον γενικό δείκτη τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κατοικιών (περιλαμβάνονται και τα έξοδα εργασιών), κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αυτός σημείωσε αύξηση 0,3% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2009 και μείωση 0,3% κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008. Πάντως, ο μέσος δείκτης του έτους Ιουλίου 2009–Ιουνίου 2010, σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, κατέγραψε μικρή υποχώρηση κατά 0,3%, έναντι αύξησης 2,5% τα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος κατασκευής κατοικιών παραμένει τεχνητά αυξημένο, λόγω των αυξήσεων που οφείλονται σε εξωγενείς της αγοράς ακινήτων παράγοντες. Ετσι, οι κατασκευαστές δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους, στην προσπάθεια αρκετών εξ αυτών να διαθέσουν τις νεόδμητες κατασκευές τους σε ανταγωνιστικές τιμές".


Επιτρέψτε μου να πω ότι το εν λόγω παράδοξο ΔΕΝ οφείλεται ούτε στον αυξημένο ΦΠΑ, ούτε στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου. Οσον αφορά στο θέμα των "περιθωρίων κέρδους" και στις "ανταγωνιστικές τιμές", θα ήθελα να το αναλύσετε εκτενώς (συνδέοντας την μικροοικονομική με την μακροοικονομική). Θεωρώ ότι, το να προβείτε σε αυτή την ανάλυση θα σας δώσει αρκετά εφόδια σε παρόμοια ζητήματα.