"Moody's: Από τι κινδυνεύει η Ιρλανδία
Η Moody's υποβάθμισε την Ιρλανδία για δεύτερη φορά σε διάρκεια ενός έτους. Κατά τη συνήθη τακτική του, ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε την επιδείνωση των οικονομικών της κυβέρνησης και τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την οικονομία της, μετά την έκρηξη της «φούσκας» στο real estate.
Ενα μεγάλο μέρος της απώλειας οικονομικής ισχύος της κυβέρνησης αποδίδεται στο αυξανόμενο κόστος του τραπεζικού τομέα. Η κυβέρνηση κινήθηκε δραστικά στη διάρκεια της κρίσης του 2008, στηρίζοντας πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Allied Irish Banks, σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα. Οι κινήσεις αυτές κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το τραπεζικό σύστημα, αλλά με υψηλό τίμημα. Σύμφωνα με τη Moody's, η Ιρλανδία έχει ήδη δεσμευθεί να δαπανήσει περίπου 25 δισ. ευρώ για την αναδιάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και την κάλυψη μέρους των επισφαλών δανείων τους.
Αυτό δεν ακούγεται και τόσο φοβερό, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ προσέφεραν δέκα φορές περισσότερα χρήματα για να στηρίξουν την Citigroup όπως αναφέρεται σε ανάλυση του CNNMoney.com. Ομως, οι συγκεκριμένες δαπάνες του Δουβλίνου αναμένεται να διαμορφωθούν στο 15% του περυσινού ΑΕΠ -με τη Moody's να προειδοποιεί ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που και η Aglo Irish χρειαστεί περισσότερη ενίσχυση, όπως άλλωστε αναμένεται.
Ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι, σε ένα ήπιο σενάριο, οι κυβερνητικές απώλειες θα μπορούσαν να φθάσουν στο 25% του περυσινού ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των τελικών απωλειών θα μπορούσε να επιτείνει τις πιέσεις στην οικονομία της Ιρλανδίας. Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 25% του περυσινού ΑΕΠ ισοδυναμεί με 3,56 τρισ. δολάρια.
Η σκοτεινή αυτή εικόνα δημιουργείται παρά τα τολμηρά μέτρα που εφάρμοσε το Δουβλίνο για να βάλει σε τάξη τα του οίκου του, όπως αύξηση φόρων και μείωση των μισθών στο Δημόσιο. Ομως, αυτού του είδους τα μέτρα ίσως να εξακολουθήσουν να μην αποδίδουν ορατά αποτελέσματα και πολλοί επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να περιμένουν για να διαπιστώσουν τι θα συμβεί.
Παρ' όλα αυτά, αναλυτές του Reuters πιστεύουν ολοένα και περισσότερο ότι τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» που ανακοινώνονται την Παρασκευή θα είναι θετικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και συνεπώς για τα spreads των κρατικών ομολογιακών αποδόσεων στην Ευρώπη".