"Αναθεώρηση του ΑΕΠ οδηγεί σε χαμηλότερο δημόσιο χρέος
Ανάσα για το δημόσιο χρέος θα αποτελέσει η αναθεώρηση του ΑΕΠ που θα ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2011, ενώ ταυτόχρονα δρομολογείται και η αναθεώρηση του δείκτη του πληθωρισμού.
Σε σνημαντική μείωση του δημόσιου χρέος της χώρας, κατά 10 μονάδες του ΑΕΠ, θα οδηγήσει η αναθεώρηση του ύψους του ΑΕΠ, στην οποία οφείλει να προχωρήσει η Ελλάδα μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την προηγούμενη αναθεώρηση.
Με την υπόθεση εργασίας ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ορισμένων κλάδων της οικονομίας υποτιμήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, η προσθήκη του στους επίσημους λογαριασμούς θα αυξήσει το ΑΕΠ επί του οποίου υπολογίζονται σχεδόν όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη.
Εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών μιλούν για αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 10% και την οποία αποδίδουν στην ένταξη μέρους της παραοικονομίας που ανθεί ακόμα στη χώρα, στην «επίσημη» οικονομία.
Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 10% μεταφράζεται σε 24 δισ. ευρώ και το ύψος του ΑΕΠ από το επίπεδο των 240 δισ. ευρώ που βρίσκεται καθηλωμένο λόγω της ύφεσης αυξάνεται σε 264 δισ. ευρώ.
Ο λόγος χρέους ΑΕΠ
Το δημόσιο χρέος, σε όρους γενικής κυβέρνησης, από το επίπεδο των 273 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2009, θα αυξηθεί φέτος στα 300 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ (με τα υφιστάμενα στοιχεία) θα διαμορφωθεί τέλος του 2010 στο 125% του ΑΕΠ.
Με την αναπροσαρμογή του ΑΕΠ κατά 10%, το εθνικό εισόδημα διαμορφώνεται από το επίπεδο των 240 δισ. ευρώ, σε 264 δισ. ευρώ, οπότε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται στο 114% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για όφελος μεγαλύτερο των δέκα μονάδων, όπως αντίστοιχα είχε συμβεί και το 2007 με την προηγούμενη αναθεώρηση, η οποία είχε οδηγήσει το χρέος κάτω 100% του ΑΕΠ, αλλά συγκυριακά, αφού η εκτίναξη των ελλειμμάτων στη συνέχεια το επανέφερε άνω του 100%.
Επίπτωση στον προϋπολογισμό
Στον τομέα του προϋπολογισμού η επίπτωση της αναθεώρησης του ΑΕΠ περιορίζεται σε 0,5-0,6 μονάδες, ποσοστό που φαίνεται μικρό, αλλά αντιστοιχεί σε 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ, έσοδα ή δαπάνες.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ θα γίνει σε συνεργασία με την Eurostat και δεν θα επαναληφθούν οι περιπέτειες του 2007 όταν είχε προταθεί αναθεώρηση του ΑΕΠ κατά 25,7% και η Eurostat την περιόρισε σε 9,6%.
Οι τομείς από τους οποίους προσδοκάται μεγαλύτερο ΑΕΠ είναι το χονδρικό εμπόριο, ο τουρισμός, οι κατασκευές και κυρίως οι υπηρεσίες.
Εξάλλου, όπως σημειώνουν, θα είναι και η τρόικα παρούσα, ενώ άλλαξε και η δομή και λειτουργία της ΕΛΣΤΑΤ (πρώην ΕΣΥΕ, η οποία είναι πλέον ανεξάρτητη, από πολιτικές παρεμβάσεις.
Αλλάζει και ο πληθωρισμός
Σημαντικές αλλαγές στην κατάρτιση του πληθωρισμού επεξεργάζεται η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Ο νέος ΔΤΚ εκτιμάται ότι θα δημοσιευθεί για πρώτη φορά στις αρχές του 2011 και περιλαμβάνει αλλαγές στα αγαθά και στις υπηρεσίες των οποίων οι τιμές παρακολουθούνται, ενώ θα αλλάξει η στάθμισή τους στο «καλάθι του τιμαρίθμου».
Στόχος των αλλαγών είναι ο νέος δείκτης του πληθωρισμού να προσαρμοστεί στις νέες καταναλωτικές συνήθειες και να αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις αυξομειώσεις των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών, που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά. Η αναθεώρηση του ΔΤΚ γίνεται ανά πενταετία.
Η προηγούμενη έγινε το 2005, με βάση την οποία εκδίδεται ο πληθωρισμός από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι και σήμερα. Οι εργασίες αναθεώρησης του ΔΤΚ, με έτος βάσης το 2009, θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, με τη σύσταση της προβλεπόμενης Επιτροπής Αναθεώρησης του ΔΤΚ και την ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών, τους πρώτους μήνες του 2011.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η διενεργούμενη αναθεώρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με έτος βάσης το 2009, θα βασισθεί στα αποτελέσματα της Ερευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2008. Με την έρευνα αυτή, όπως και με τις προηγούμενες ανάλογες έρευνες, συγκεντρώθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για την αξία των αγορών και των σε είδος απολαβών των νοικοκυριών, κατά το χρονικό διάστημα διενέργειας της έρευνας, καθώς και για τα διάφορα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών και των κατοικιών τους.
Η έρευνα κάλυψε τα ιδιωτικά νοικοκυριά όλης της χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τα οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τους. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν περίπου 3.500 νοικοκυριά, που αντιπροσωπεύουν το 10%, περίπου, των ιδιωτικών νοικοκυριών της χώρας. Οι εργασίες αναθεώρησης του ΔΤΚ θα ανατεθούν, όπως και στις προηγούμενες αναθεωρήσεις, στην προβλεπόμενη, για το σκοπό αυτό, Επιτροπή Αναθεώρησης Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, η οποία αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και από εκπροσώπους φορέων εκτός αυτής (υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Τράπεζα της Ελλάδος, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ.
Στο «καλάθι της νοικοκυράς»
Το έργο της Επιτροπής θα επικεντρωθεί στον καθορισμό των ειδών του νέου ΔΤΚ, τα οποία συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», στη μελέτη των αποτελεσμάτων της ΕΟΠ 2008, με σκοπό τον προσδιορισμό των νέων συντελεστών στάθμισης των ειδών, στη μεθοδολογία αντιμετώπισης ειδικών θεμάτων του ΔΤΚ, όπως για παράδειγμα η εποχικότητα ειδών, οι εκπτώσεις και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, καθώς και στη μεθοδολογική και πρακτική αντιμετώπιση οποιουδήποτε θέματος σχετικού με την κατάρτιση και τον υπολογισμό του ΔΤΚ.
Επίσης, θα αναθεωρηθούν οι συντελεστές στάθμισης αγαθών και υπηρεσιών δεδομένου ότι στην πενταετία μεταβλήθηκαν οι καταναλωτικές συνήθειες.
Εκτιμάται ότι το «καλάθι» του νέου ΔΤΚ θα περιλαμβάνει, μετά την προσθαφαίρεση των ειδών, περί τα 800 συνολικά είδη και οι μεταβολές των τιμών τους θα καταγράφονται σε περίπου 4.500 επιχειρήσεις στο σύνολο της χώρας.
Οι πόλεις στις οποίες θα γίνονται οι τιμοληψίες από τα συνεργεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι οι ακόλουθες: Καβάλα, Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Εδεσσα, Κοζάνη, Γρεβενά, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Λάρισα, Βόλος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Πάτρα, Μεσολόγγι, Λαμία, Αμφισσα, Περιφέρεια Πρωτευούσης, Καλαμάτα, Τρίπολη, Μυτιλήνη, Ρόδος, Ηράκλειο, Αγιος Νικόλαος".