Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κλάδος μεταλλευτικών (και ο τρόπος ανάγνωσης ενός άρθρου)

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Ισχυρή πτώση για τις παραγγελίες μεταλλευτικών από το εξωτερικό

Ανεστης Nτοκας

Μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό που ξεπερνά το 15% και φθάνει μέχρι και το 20% εμφανίζουν οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το καμπανάκι κινδύνου για τις εγχώριες εισηγμένες μεταλλευτικές επιχειρήσεις είναι ο περιορισμός των ταμειακών ροών (cash flow) όταν μειώνονται οι παραγγελίες, καθώς αυτή η εξέλιξη οδηγεί στη μη εξυπηρέτηση του κεφαλαίου κίνησης που καλύπτει τις μηνιαίες ανάγκες των εταιρειών. Σοβαρό πλήγμα έχουν δεχθεί οι εισηγμένες μεταλλευτικές εταιρείες από την πτώση των εξαγωγών λόγω της ύφεσης, αφού μειώνονται οι παραγγελίες. Σύμφωνα με πληροφορίες η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα προϊόντα αλουμινίου που χρησιμοποιούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού η μείωση των εξαγωγών αγγίζει και το 40% σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία.

Ως εναλλακτική λύση για να περιορίσουν την αιμορραγία των εξαγωγών στις ευρωπαϊκές αγορές, οι μεταλλευτικές εταιρείες προσπαθούν να ισορροπήσουν από την επέκταση των εξαγωγών τους σε νέες αγορές και κυρίως στη βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στις κινήσεις που πραγματοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να εξισορροπήσουν τις απώλειες είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση της παραγωγικότητας και η διατήρηση σε αγορές όπου μπορεί αυτή τη χρονική στιγμή η πτώση της ζήτησης να είναι μεγάλη, αλλά όταν θα επανέλθει η ζήτηση, οι εταιρείες θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές τους. Υπενθυμίζουμε ότι την εξαετία 2002-2007 οι τιμές των εμπορευμάτων απολάμβαναν την παρατεταμένη ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων (bull market).

Ο κύριος λόγος γι’ αυτό, ήταν η ταχεία και συνεχής αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των αναδυόμενων αγορών της Κίνας και της Ινδίας, σε συνδυασμό με κάποιους περιορισμούς που παρατηρήθηκαν στην πλευρά της προσφοράς, λόγω των χαμηλών επενδύσεων του εξορυκτικού κλάδου κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, της έλλειψης εξοπλισμού και εξειδικευμένης τεχνογνωσίας, των καθυστερήσεων στην ένταξη νέων παραγωγικών μονάδων, του αυξανόμενου κόστους και της γήρανσης των υποδομών.

Η διεθνής κρίση ανέκοψε την ανοδική πορεία και προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στους διεθνείς παίκτες με συνέπεια να βρισκόμαστε στην έναρξη ενός ακόμη νέου κύκλου συγχωνεύσεων και εξαγορών".


Εχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι το άρθρα τα οποία αναρτώνται στο blog, ως στόχο έχουν το να αποτελέσουν έναυσμα για μελέτη και ανάλυση, καθώς και να δώσουν την αφορμή μιας διπλής σύνδεσης: αφ' ενός να συνδέσουν την θεωρία με τα τεκταινόμενα (άρα, κάθε φορά που μελετούμε την θεωρία να προσπαθούμε να βρούμε αντίστοιχα παραδείγματα από τις πραγματικές εξελίξεις) και αφ' ετέρου να επεξηγηθούν τα όποια τεκταινόμενα με την οικονομική θεωρία (άρα, να προσπαθούμε να αναλύουμε τις εξελίξεις βάσει του θεωρητικού υποβάθρου).

Επίσης, έχουμε αναφέρει ότι η ανάγνωση και η μελέτη των άρθρων θα πρέπει να είναι πολυεπίπεδη και να μην περιορίζεται απλά και μόνο στην ανάγνωση. Θα πρέπει να υπάρχει επεξεργασία των εννοιών, των στοιχείων, των αναφορών και των συμπερασμάτων κάθε άρθρου. Θα πρέπει να μην περιοριζόμαστε μόνο σε ότι γράφεται σε κάθε άρθρο, αλλά να προσπαθούμε να το διασυνδέσουμε με όλους τους υπόλοιπους τομείς της οικονομικής (π.χ., να προβούμε σε σκέψεις όπως "για ποιόν λόγο συνέβει αυτό;", "ποιές οι αιτίες εμφάνισης αυτού του φαινομένου;", "τί αποτελέσματα θα έχει αυτό το φαινόμενο στο σύνολο της οικονομίας;", "πώς θα επηρεαστούν άλλοι τομείς της οικονομίας ή της κοινωνίας;", "θέτει ο αρθρογράφος το θέμα στην σωστή του διάσταση;", "είναι ορθά τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα του αρθρογράφου;", "συμβαδίζουν αυτά που διαβάζω σε ένα άρθρο με αυτά που διατυπώνει η θεωρία;", "τί συνέπειες θα έχει αυτή η είδηση για εμένα προσωπικά, ή για τους κατοίκους άλλων χωρών;", "ποιά μέτρα θα έπρεπε να ληφθούν για να προληφθεί ή να θεραπευθεί ένα φαινόμενο;").

(Για παράδειγμα, στο παρών άρθρο, μπορούμε να αναρωτηθούμε: "για ποιόν λόγο ο αρθρογράφος αναφέρει το θέμα των συγνωνεύσεων και εξαγορών; μήπως είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να κατανοήσω; αν όντως δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους της συγκεκριμένης αναφοράς, μήπως θα πρέπει να θέσω την ερώτηση στον καθηγητή μου; Τί επιφέρουν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στις επιχειρήσεις; με ποιόν τρόπο οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επηρεάζουν τις επιχειρήσεις; και γιατί να αυξάνονται λόγω της διεθνούς κρίσης; Είναι θέμα μικροοικνομικής ή συνδέεται και με το σύνολο της οικονομίας; Αντιλαμβάνομαι με ποιόν τρόπο η ζήτηση της Κίνας και της Ινδίας επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές; Ποιά μέτρα πιστεύω ότι θα λάβουν οι επιχειρήσεις για να μειώσουν το κόστος τους;)

Με αυτό τον τρόπο αντιμετώπισης, ανάγνωσης και μελέτης των άρθρων πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην βαθιά κατανόηση της Οικονομικής. Οπως έχουμε αναφέρει, η Οικονομική (αλλά και η κάθε επιστήμη) δεν είναι ένα συνονθύλευμα απαράβατων νόμων, ούτε αποτελείται από θέσφατα και "αιώνιες αλήθειες", τις οποίες θα πρέπει ντε και καλά να ενστερνιστούμε και να παπαγαλίζουμε. Με την δική μας προσπάθεια έχουμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε την Οικονομική, ώστε να βρούμε τις συνιστώσες, τις αιτιολογικές βάσεις, τα ζητούμενα και τις εκφάνσεις της. Ο εν λόγω τρόπος προσέγγισης, πέραν της πραγματικής γνώσης της οικονομικής, μας δίνει και κάτι παραπάνω: μας διαφωτίζει τον τρόπο, τους όρους και τις αξίες που εννοούμε την προσωπική μας ύπαρξη και την συνύπαρξη με τους υπόλοιπους.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο τρόπος που αναφέρω απαιτεί χρόνο, ο οποίος είναι σπάνιος (γι' αυτό και τόσο πολύτιμος: λόγω της σπανιότητάς του! Νόμος της οριακής χρησιμότητας, σε σχέση με το οριακό κόστος χρήστη!). Ομως, ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να επιτύχουμε στον διαγωνισμό είναι να έχουμε κατακτήσει πραγματικά το γνωστικό αντικείμενο (άρα, κόστος ευκαιρίας! Και οριακό όφελος!). Στο χέρι μας είναι να μετατρέψουμε την αναγκαιότητα σε απόλαυση (αυτό που θα λέγαμε: "την ανάγκην φιλοτιμία ποιούμενοι").