"Μειωμένες οι επενδύσεις, πήγαν στις αναπτυσσόμενες
Πάτωσαν και πέρυσι οι παγκόσμιες ροές ξένων άμεσων επενδύσεων, η μικρή αλλά άνιση ανάκαμψή τους όμως στο α' εξάμηνο δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) για τις ξένες επενδύσεις, ύστερα από μία μείωση της τάξης του 16% το 2008 οι παγκόσμιες ροές Ξένων Αμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ) μειώθηκαν πέρυσι κατά ακόμη 37%, φτάνοντας το 1,1 τρισ. δολάρια, ενώ οι εκροές συρρικνώθηκαν κατά 43% -περίπου και αυτές στο 1,1 τρισ.
Αξιοσημείωτη είναι η αλλαγή που προκάλεσε η παγκόσμια κρίση στον επενδυτικό χάρτη, οδηγώντας σε μεγέθυνση του μεριδίου των αναπτυσσόμενων χωρών και των οικονομιών υπό μετάβαση, για πρώτη φορά στο 50% του συνόλου των παγκόσμιων εισροών ΞΑΕ πέρυσι. Κάτι που συνέβη παρά τη μείωση των ροών ΞΑΕ προς αυτές κατά 27% (στα 548 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά ύστερα από 6 έτη συνεχούς αύξησης. Ετσι χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων 20 προορισμών ΞΑΕ με τις ΗΠΑ να προηγούνται.
Πτώση όμως σημειώθηκε και στις εισροές ΞΑΕ προς τις αναπτυγμένες χώρες, συνολικά κατά 44% στα 566 δισ. δολάρια, ενώ οι εκροές από αυτές υποχώρησαν κατά 48%.
Πτώση 77% στη μεταποίηση
Ολοι οι παραγωγικοί τομείς σημείωσαν σημαντικές απώλειες ΞΑΕ το 2009 σε σχέση με το 2008 με τη μεταποίηση να επηρεάζεται περισσότερο σημειώνοντας πτώση κατά 77%. Οι μόνες βιομηχανίες που επιβίωσαν ήταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η διανομή φυσικού αερίου και νερού, οι τηλεπικοινωνίες, ο κατασκευαστικός κλάδος και αυτός των ηλεκτρονικών συσκευών.
Η UNCTAD υπογραμμίζει ακόμη στην έκθεση τον σημαντικό ρόλο των ξένων θυγατρικών εταιρειών, οι οποίες απασχολούσαν πέρυσι 80 εκατ. εργαζόμενους και είχαν μερίδιο 11% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά και την ενίσχυση του ρόλου των sovereign funds (κρατικά επενδυτικά κεφάλαια) που αύξησαν τη συμμετοχή τους στις ΞΑΕ κατά 15%, αντικατοπτρίζοντας τη δυναμικότητα των αναδυομένων οικονομιών στις οποίες ανήκουν αυτά. Αντίθετα καταβαραθρώθηκε ο αντίστοιχος ρόλος private equity funds που παρουσιάζουν πτώση στην αξία των ΞΑΕ κατά 65% πέρυσι.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα, η UNCTAD παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για το μέλλον. Προβλέπει έτσι ότι η παραγωγική επέκταση των πολυεθνικών εταιρειών μέσω των ΞΑΕ θα είναι ισχυρότερη το 2011 και το 2012 και ευελπιστεί ότι οι παγκόσμιες εισροές ΞΑΕ θα αγγίξουν τα 1,2 τρισ. δολάρια φέτος, τα 1,3-1,4 τρισ. δολάρια το 2011 και τα 1,6-2 τρισ. δολάρια το 2012. Στην αισιοδοξία αυτή συντελεί και η τρέχουσα προσέγγιση των κυβερνήσεων που συνεχίζουν να απελευθερώνουν το επενδυτικό περιβάλλον, με το 70% των μέτρων που υιοθέτησαν να διευκολύνουν τις ΞΑΕ και το 30% αυτών να έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα.
Τέλος η έκθεση της UNCTAD εστιάζει και στην πράσινη ενέργεια και το ρόλο των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων στην προώθησή της. Οπως τονίζει οι πολυεθνικές αποτελούν μέρος του προβλήματος αλλά και της λύσης. Κατευθύνοντας ΞΑΕ χαμηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε τομείς-κλειδιά (ενέργεια, μεταποίηση, μεταφορές, διαχείριση απορριμμάτων, γεωργία) αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να προσδιοριστεί η συνεισφορά των πολυεθνικών στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, καταλήγει".
Για το ίδιο θέμα και το επόμενο άρθρο τηε "Ελευθεροτυπίας":
"Στα 3,3 δισ. δολ. έπεσαν οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα
Δραματική πτώση σημείωσαν οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα πέρυσι στην απόρροια της ύφεσης και της πιστωτικής κρίσης.
Στην τελευταία έκθεση για τις Παγκόσμιες Επενδύσεις (World Investment Report 2010) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), εκτιμά ότι οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ) στη χώρα μας πέρυσι μειώθηκαν κατά περίπου 25% έναντι του 2008. Προσέγγισαν συγκεκριμένα τα 3.355 εκατ. δολάρια έναντι 4.449 εκατ. δολαρίων το 2008, επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα 17η μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντίστοιχα, οι εκροές ΞΑΕ ανήλθαν στα 1.838 εκατ. δολάρια έναντι 2.418 εκατ. δολαρίων το 2008, φέρνοντας τη χώρα μας στην 15η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
36η σε 208 χώρες
Το απόθεμα των εισροών ΞΑΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 13,6% έναντι 10,9% το 2008, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 45,5%. Αντίστοιχα, το απόθεμα εκροών ΞΑΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν 12,3% το 2009 έναντι 10,6% το 2008 και αυτό πολύ χαμηλότερο και σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε (55%). Ετσι σε όρους αποθεμάτων εκροών ξένων άμεσων επενδύσεων η χώρα μας βρισκόταν πέρυσι στην 36η θέση, σε σύνολο 208 χωρών. Οσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι πέρυσι σημειώθηκαν πωλήσεις αξίας 477 εκατ. δολαρίων και αγορές αξίας 386 εκατ. δολαρίων. Τέλος, ανησυχία θα πρέπει να προκαλεί η επιδείνωση της θέσης της χώρας μας ως τόπος προσέλκυσης ΞΑΕ, αφού με βάση τον σχετικό δείκτη Inward FDI Potential (2008) καταλαμβάνει την 46η θέση έναντι 43ης το 2007 και 38ης το 2000".