Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Η οριακή ροπή προς αποταμίευση, η κυκλοφορία του χρήματος και...ο κουμπαράς

Οπως διαβάζουμε στην "Καθημερινή":

" Οι… κουμπαράδες έδωσαν τη λύση στους Ιρλανδούς

Οι Ιρλανδοί φαίνεται ότι... λεηλάτησαν τους κουμπαράδες τους, όταν εφαρμόστηκαν ορισμένα από τα αυστηρότερα μέτρα λιτότητας στη χώρα και ενέσκηψε η μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στην Ευρώπη.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας εξέδωσε λιγότερα από τα μισά σε αριθμό νομίσματα το 2009, σε σχέση με το 2008, και ουσιαστικά απέσυρε από την κυκλοφορία νομίσματα αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια του 2009 εξαιτίας, της προσφοράς νομισμάτων από τους κουμπαράδες των πολιτών, έδειξαν επίσημα στοιχεία.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της ότι η μειωμένη ζήτηση για νομίσματα «ενδέχεται να απεικονίζει μία μείωση στην αποταμίευση αυτών των νομισμάτων καθώς μειώθηκε παράλληλα και η οικονομική δραστηριότητα».


Μην προσπεράσετε γρήγορα το άρθρο (το ίδιο ισχύει, φυσικά, για όλα τα άρθρα). Στην θέση σας, θα μου δημιουργούνταν τουλάχιστον τρεις ουσιαστικές απορίες, που συναρτώνται με το μάθημα της Μακροοικνομικής και ειδικά την ενότητα περί χρήματος. Μάλιστα, η μία απορία είναι τόσο ουσιαστική , που δύναται να ανατρέψει ένα σημαντικό μέρος της θεωρίας που έχουμε διατυπώσει στο Τμήμα.