Η εσωτερική υποτίμηση που απαιτείται για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά είναι μικρότερη από ό,τι πιστεύουν οι αγορές και οι πιθανότητες η χώρα να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους είναι αυξημένες. Αυτό εκτιμά η EFG Eurobank που τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων. Σύμφωνα με την EFG:
Από το 2000 η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει υποχωρήσει 10%, λιγότερο δηλαδή από ό,τι εκτιμά η αγορά (19% σε μέσα επίπεδα). Τη μεγαλύτερη απώλεια υπέστη η γεωργία (39% σε όρους κόστους εργασίας, 30% σε όρους τιμών) και η βιομηχανία (10% σε όρους κόστους εργασίας και 32% σε όρους τιμών).
Οι αγορές πιστεύουν πως η ανταγωνιστικότητα μπορεί να τονωθεί μόνο μέσω εσωτερικής υποτίμησης με μείωση μισθών και τιμών της τάξης του 20%, που θα οδηγούσε σε βαθύτατη ύφεση. Έτσι εκτιμούν ως λύσεις την αναδιάρθρωση χρέους ή την αποχώρηση από το ευρώ. Ωστόσο, η πρόσφατη υποτίμηση του ευρώ έχει ήδη τονώσει την ανταγωνιστικότητα καθώς άνω του 50% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται σε χώρες εκτός ευρωζώνης. Επίσης η απώλεια της ανταγωνιστικότητας περιορίζεται κυρίως σε γεωργία - βιομηχανία, δηλαδή μόνο στο 15% του ιδιωτικού τομέα και έτσι, μπορεί να αποφευχθεί γενικευμένη εσωτερική υποτίμηση ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να ξεπεραστεί η κρίση χωρίς αναδιάρθρωση χρέους.
Απαραίτητες είναι μειώσεις τιμών και απελευθέρωση ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων. Την περίοδο 2000 - 2009 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη βιομηχανία αυξήθηκε 10% σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους ενώ οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων αυξήθηκαν 32%.
Ολόκληρη η ανάλυση υπάρχει στο link: http://www.eurobank.gr/Uploads/Reports/OikonomiaAgores13July2010.pdf