Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

"ειν' η γόπα που τη μάζεψε ένας μάγκας" (*)

Οπως διαβάζουμε στο "Βήμα":

"Δύο τσιγάρα, παρακαλώ, κύριε περιπτερά!

Χύμα τσιγάρα μπορούν να αγοράζουν από τα περίπτερα του νομού τους εδώ και περίπου έναν μήνα οι κάτοικοι της Μεσσηνίας. Οι περιπτερούχοι του νομού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση θεωρώντας ότι η μείωση του ποσοστού κέρδους τους, από 8% σε 3,5% ανά πακέτο, αποδεικνύεται μοιραία για τον κλάδο τους. Επιπλέον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τη μειωμένη, λόγω κρίσης, αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. « Στην Καλαμάτα, όπου η ανεργία κάνει θραύση, προτού προχωρήσουμε στη χύμα πώλησηέρχονταν πέντε άτομα μαζί να αγοράσουν ένα πακέτο» δηλώνει στο «Βήμα» η πρόεδρος των Περιπτερούχων Μεσσηνίας κυρία Ειρήνη Γρηγοροπούλου , ενώ ο κ. Χρήστος Καράγιωργας , ιδιοκτήτης περιπτέρου στο κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, συμπληρώνει ότι «η χύμα πώληση είναι ενδεικτική της οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο μου θυμίζει παλιές εποχές, όταν ο παππούς μου με έστελνε να του αγοράσω δύο τσιγάρα από το καπνοπωλείο» .

Αφετηρία για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στάθηκαν για τους περιπτερούχους της Μεσσηνίας τα προβλήματα που εμφανίζονταν στις σχέσεις τους με τις αντιπροσωπείες των καπνοβιομηχανιών. «Οι εταιρείες μάς αναγκάζουν να πάρουμε έναν μίνιμουμ αριθμό πακέτων από κάθε καινούργια μάρκα που βγαίνει στην αγορά. Τις περισσότερες φορές αυτά τα πακέτα μένουν απούλητα, και όταν πάμε να τα επιστρέψουμε,οι αντιπροσωπείες δεν τα δέχονται πίσω, αφού επικαλούνται ότι έχει περάσει η ημερομηνία επιστροφής. Κάτι για το οποίο δεν μας ενημερώνουν από πριν» λέει η κυρία Γρηγοροπούλου. «Ξεκίνησε ως προσπάθεια να ξεφορτωθούμε στοκ που υπήρχε με τις παλιές τιμές,αλλά και με μάρκες που έμεναν αδιάθετες, όμως βλέπουμε ότι οι πελάτες ανταποκρίνονται.

Η οικονομική αδυναμία του κόσμου είναι φανερή, όλο και περισσότερος κόσμος σταμάτησε να αγοράζει ολόκληρο πακέτο» τονίζει ο κ. Καράγιωργας. Επιπλέον, η διάθεση χύμα τσιγάρων βοήθησε τα περίπτερα να αντιμετωπίσουν φαινόμενα όπως η... τράκα. «Ερχόταν συνέχεια κόσμος στο περίπτερο και ζητούσεδύο, τρία τσιγάρα, δεν είχε χρήματα να αγοράσει ολόκληρο πακέτο.Είναι δύσκολο να του αρνηθείς.Με αυτόν τον τρόπο ο πελάτης μπορεί να αγοράσει λίγα τσιγάρα,προς 15 ή 20 λεπτά το ένα» αναφέρει η κυρία Γρηγοροπούλου. «Επιπλέον σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν ναρκομανείς οι οποίοι αν αρνηθείς να τους δώσεις τσιγάρα μπορεί να γίνουν βίαιοι» συμπληρώνει. Μέχρι στιγμής οι περιπτερούχοι του νομού δεν έχουν δεχθεί καμία αντίδραση, ούτε από τις ελεγκτικές αρχές ούτε από τις καπνοβιομηχανίες. «Για μαςη χύμα πώληση είναι ένα μέσον επιβίωσης. Τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα, πολλά περίπτερα σε απομονωμένες περιοχές έχουν ήδη βάλει λουκέτο.Η μείωση του ποσοστού κέρδους είναι καταστροφική,ενώ υπάρχουν φήμες ότι θα υπάρξει και άλλη από τον Σεπτέμβριο. Το τσιγάρο αποτελεί το 60% του τζίρου για τα περίπτερα.Αν το κράτος θέλει να ασχοληθεί με την αγορά του καπνού σοβαρά,ας σταματήσει το λαθρεμπόριοπου κυριαρχεί σε όλη την Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Καράγιωργας.

O Νομός Ηρακλείου ακολούθησε το παράδειγμα της Μεσσηνίας. Εδώ και 15 ημέρες όσοι επισκέπτονται τη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης μπορούν να προμηθεύονται χύμα τσιγάρα από ελληνικές μάρκες. «Πριν από έξι μήνες, όταν ανακοινώθηκε η μείωση του ποσοστού, είχαμε αποσύρει για τρεις ημέρες τα πακέτατης μεγάλης αμερικανικής καπνοβιομηχανίας Ρhilip Μorris,στην οποία ανήκουν οι γνωστότερες μάρκες. Οταν πληροφορηθήκαμε το παράδειγμα της Μεσσηνίας, αποφασίσαμε να το ακολουθήσουμε.Ετσιπουλάμε χύμα ελληνικά τσιγάρα,όπως τα Καρέλια ή τα GR,προς 20 λεπτά το ένα.Εξυπηρετούμε και τον καταναλωτήο οποίος θέλει να μειώσει το κάπνισμα για οικονομικούς λόγους,αλλά διαθέτουμε και τσιγάρα που δεν είχαν υψηλό περιθώριο κέρδους» λέει η κυρία Ελένη Χαιρέτη, πρόεδρος των Περιπτερούχων και Καπνοπωλών του Νομού Ηρακλείου. «Εννοείται ότι ακόμη και ένα τσιγάρο να πουλήσουμε δίνουμε απόδειξη» συμπληρώνει, γιατί οι καιροί είναι πονηροί...

Και στην Κρήτη ο βασικός λόγος της συγκεκριμένης κίνησης έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση: «Ερχεται κόσμος που έχει μαζέψει με τα χίλια ζόρια κέρματαγια να πάρει ένα πακέτο τσιγάρα, αλλά του λείπουν 10 λεπτά.Φυσικά θα του το δώσω,εκείνος όμως δεν ξέρει ότι το προσδοκώμενο κέρδος μου από το πακέτο αυτό μπορεί να είναι μόλις 5 λεπτά» καταλήγει η κυρία Χαιρέτη".


Για το θέμα των τσιγάρων και το άρθρο της "Ελευθεροτυπίας":

"Η υπερφορολόγηση έκοψε τα τσιγάρα... μισαδάκια

Πόλεμος τιμών έχει ξεσπάσει στην αγορά των τσιγάρων, όπου 3-4 πολυεθνικά μεγαθήρια και 2-3 ελληνικές εταιρείες δίνουν μάχη επιβίωσης και κατάκτησης των μεριδίων.

Ακραίες καταστάσεις ανταγωνισμού, που περικλείουν και πρακτικές ντάμπιγκ (πουλάνε τσιγάρα σε τιμή κάτω του κόστους) στην ημερήσια διάταξη.

Από την αρχή του χρόνου η μείωση των πωλήσεων τσιγάρων αγγίζει το 15%. Η μεγάλη αύξηση (ώς και 50%) της τιμής των τσιγάρων λόγω της νέας φορολογίας και τα περιοριστικά μέτρα της αντικαπνικής εκστρατείας πλήττουν τη συγκεκριμένη αγορά.

Πρόσφατα η μεγαλύτερη εταιρεία του χώρου «έριξε» στην αγορά το σήμα της, που είναι και ο λίντερ της, με 3 ευρώ το πακέτο των 20 τσιγάρων, μειώνοντας όμως το μήκος των τσιγάρων που περιέχουν κατά 11 χιλιοστά. Αλλη εταιρεία μείωσε σε δικό της σήμα την τιμή πώλησης από τα 3,20 ευρώ στα 2,90 ευρώ.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φόρος που εισπράττει το Δημόσιο φτάνει τα 2,60 ευρώ το πακέτο, είναι προφανές ότι τα τσιγάρα αυτά πουλιούνται κάτω από το πραγματικό κόστος παραγωγής. Είναι βέβαιο ότι οι πολυεθνικές εταιρείες «απορροφούν» σημαντικό ποσοστό της νέας φορολογίας (εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2010 η απορρόφηση αυτή τους κόστισε 150 εκατ. ευρώ), γεγονός που αδυνατούν να ακολουθήσουν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες.

Εισπράκτορες φόρων

Οι εξελίξεις αυτές, που προχωρούν με φανερή και αισθητή απουσία της κυβέρνησης, οδηγούν σε κλείσιμο τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Εταιρείες που εισπράττουν κάθε χρόνο πάνω από 600 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου και απασχολούν κοντά στους 1.500 εργαζόμενους. Αποτελούν δε πηγή οικονομικής σταθερότητας σε δύο επαρχιακές πόλεις, την Καλαμάτα και την Ξάνθη.

Πέρα από τα παραπάνω, πρόσφατα συζητήθηκε μια πρόταση που θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες. Η πίστωση των 56 ημερών στην αγορά των φοροταινιών που έχει το Δημόσιο με την κατάθεση εγγυητικής τραπεζικής επιταγής.

Φοροταινίες με μετρητά;

Προτάθηκε να καταργηθεί η χρονική αυτή πίστωση των 56 ημερών και η αγορά των φοροταινιών να γίνεται με προκαταβολή του ποσού. Γεγονός που θα προκαλέσει δυσανάλογη επιβάρυνση στις ελληνικές καπνοβιομηχανίες, οι οποίες θα πρέπει να εξεύρουν τα απαραίτητα κεφάλαια (π.χ. η ΣΕΚΑΠ θέλει περίπου 20 εκατ. ευρώ τον μήνα) μέσω δανεισμού, με επιτόκιο που έχει εκτιναχθεί στο 10,5%.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η σχετική πρόταση φέρεται να προέρχεται από τους εκπροσώπους της λιανικής πώλησης (περιπτεράδες) και έχει τη στήριξη των πολυεθνικών καπνοβιομηχανιών".

(*): στίχος από την "Παράγκα" του Διονύση Σαββόπουλου