"Στην 31η θέση της λίστας των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού η Ρουμανία
Την 31η θέση στη λίστα των χωρών, παγκοσμίως, με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού, ατατάσσεται η Ρουμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού (WGC).
Η Ρουμανία διαθέτει 103,7 τόνους χρυσού, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν την πρώτη θέση, με τα αποθέματα χρυσού να διαμορφώνονται στους 8.113,5 τόνους.
Στην κατάταξη του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού, η Ελλάδα κατατάσσεται σε καλύτερη θέση από τη Ρουμανία, καθώς τα αποθέματα χρυσού διαμορφώνονται σε 112,2 τόνους".
Θα ήθελα, επί τη ευκαιρία, να δούμε και δύο άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην "Ελευθεροτυπία" στις 8/7/20120. Το πρώτο (του κ. Χρήστου Ζιώτη) αφορά στην Ελλάδα:
"Χρυσό 8 εκατ. ευρώ πούλησε η Ελλάδα
Μετά τα «ασημικά», η χώρα πουλάει τον χρυσό της. Η Τράπεζα της Ελλάδος για ακόμη μία φορά, σε περιορισμένη όμως κλίμακα, προχώρησε στη ρευστοποίηση μέρους των αποθεμάτων της σε χρυσό.
Από την πώληση αυτή τα έσοδα ανήλθαν σε περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα παραμείνουν στο θησαυροφυλάκιό της, καθώς δεν μπορούν να διατεθούν απευθείας για τη μείωση του δημοσίου χρέους ή του ελλείμματος. Σε αντίστοιχες κινήσεις προχώρησαν σχεδόν όλες οι τράπεζες που μετέχουν στο ευρωσύστημα, προφανώς στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν από την εκτίναξη των διεθνών τιμών του χρυσού.
Στο δωδεκάμηνο Μαΐου 2009-2010, η ΤτΕ διέθεσε περίπου 12.000 ουγκιές από τον συνολικό χρυσό που διαθέτει, ο οποίος πέρυσι υπολογιζόταν στα 3,613 εκατ. ουγκιές. Από αυτά τα περίπου 370 κιλά χρυσού που πούλησε, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εισέπραξε περίπου 8 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα ρευστά διαθέσιμά της. Η κίνηση αυτή δεν ενισχύει απευθείας τα άδεια κρατικά ταμεία. Ομως, το ελληνικό Δημόσιο ως βασικός μέτοχος της ΤτΕ θα επωφεληθεί από την υψηλότερη απόδοση που θα επιτύχει η ΤτΕ.
Η ΤτΕ περιόρισε το απόθεμά της σε χρυσό κατά 0,33%, ενώ στο ίδιο διάστημα η αντίστοιχη Κεντρική Τράπεζα της Γαλλίας το μείωσε κατά 0,53%, της Σουηδίας κατά 4%, και της Γερμανίας κατά 0,17%. Ωστόσο η κίνηση αυτή επανέφερε μνήμες του 2003 τότε που η ΤτΕ είχε προχωρήσει στη διεθνή αγορά σε πώληση 20 τόνων χρυσού. Η συναλλαγή τότε είχε γίνει στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας (είναι αμφίβολο αν το γεγονός το γνώριζε ακόμη και ο τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης), αποφέροντας στα ταμεία της ΤτΕ περίπου 200 εκατ. ευρώ. Ομως εκ των υστέρων, η όλη μεθόδευση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν από τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έγινε αντιληπτό ότι τα αποθέματα της χώρας μας είχαν περιοριστεί.
Παρ' όλο που από τότε έχει παρέλθει μία επταετία, πολλά πράγματα μοιάζουν να έχουν παραμείνει αναλλοίωτα. Για παράδειγμα, σήμερα ο Προϋπολογισμός αντιμετωπίζει μία υστέρηση εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Μεγάλες αποκλίσεις εμφάνιζε και τότε ο Προϋπολογισμός. Καθώς η οικονομία εισερχόταν στον προεκλογικό κύκλο, οι δαπάνες αυξάνονταν ανεξέλεγκτα με ρυθμό 12,6%, υπερβαίνοντας τον προβλεπόμενο στόχο του 5,2% που είχε θέσει ο Προυπολογισμός."Το δεύτερο άρθρο (του κ. Μωυσή Λίτση) αφορά στις πωλήσεις χρυσού από διάφορες Κεντρικές Τράπεζες:
"350 μετρικούς τόνους χρυσού εκποίησαν οι κεντρικές τράπεζες
Μεγάλες ποσότητες χρυσού έχουν αρχίσει και πωλούν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχει δημιουργήσει στο τραπεζικό σύστημα η κρίση.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν συνάψει συμφωνία swap (ανταλλαγής) με την επονομαζόμενη και «τράπεζα των τραπεζών», τη Διεθνή Τράπεζα Διακανονισμών που εδρεύει στη Βασιλεία της Ελβετίας. Σε ένα σημείο που πέρασε σχετικά απαρατήρητο, όπως επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στην πρόσφατη έκθεση που έδωσε πριν από μία εβδομάδα στη δημοσιότητα, η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών αναφέρει ότι οι κεντρικές τράπεζες «ενεχυρίασαν» 349 μετρικούς τόνους χρυσού το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, εξασφαλίζοντας το ποσό-ρεκόρ των 14 δισ. δολαρίων.
Οι κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να εκμεταλλευθούν την πρόσφατη άνοδο του χρυσού, δίνοντας μέρος των αποθεμάτων τους έναντι ρευστού, με την προοπτική να τον αγοράσουν πάλι κάποια στιγμή αργότερα.
Το μεγαλύτερο μέρος της πώλησης έγινε τον Ιανουάριο, την περίοδο που υπήρχαν έντονες ανησυχίες για επέκταση της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού.
Η αύξηση της χρήσης συμφωνιών swap χρυσού εξέπληξε, καθώς οι κεντρικές τράπεζες είχαν πολύ σπάνια τις τελευταίες δεκαετίες κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής και η ποσότητα χρυσού που διέθετε η Διεθνής Τράπεζα Διακανονισμών παρέμενε σταθερή για χρόνια.
Το ποσό των 14 δισ. δολαρίων που έχουν πάρει μέσω πωλήσεων χρυσού οι κεντρικές τράπεζες θεωρείται μικρό σε σχέση με τα τρισ. δολάρια που διακινούνται σε καθημερινή βάση στη διεθνή χρηματαγορά. Το γεγονός όμως ότι οι τράπεζες χρησιμοποιούν τα αποθέματα χρυσού για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους θεωρείται ακόμη μία ένδειξη της στενότητας που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας.
Τον τελευταίο καιρό, μάλιστα, το euribor, το επιτόκιο με το οποίο δανείζουν η μία την άλλη οι τράπεζες της ευρωζώνης, παρουσιάζει αύξηση επί 27 συνεχόμενες μέρες. Χθες το euribor τριμήνου, που θεωρείται δείκτης για τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς, αυξήθηκε στο 0,802% από 0,797% της προηγούμενης μέρας, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου".
Θα ήθελα να σημειώσω ότι, σύμφωνα με την ΤτΕ (ανακοίνωση 12 Μαρτίου 2009): "Στους 146,4 τόνους ή 4,7 εκατ. ουγγιές ανήλθαν τα συνολικά αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος σε χρυσό στο τέλος του 2008, αξίας 2,9 δισ. ευρώ".