Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Κρατικός Πληθωρισμός

Από σήμερα, 1η Ιουλίου 2010 ισχύει ο αυξημένος ΦΠΑ.

Οπως διαβάζουμε στο"Βήμα":

"Εσοδα €800 εκατ. από τις νέες αυξήσεις ΦΠΑ
Κύμα ανατιμήσεων και αφορμή κερδοσκοπίας στην αγορά- Ελπίδες στις προσφορέςκαι τις εκπτώσεις για να συγκρατηθεί ο τιμάριθμος στο 6%(!) όταν στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,4%

«Βόμβα» πληθωρισμού αποτελεί η για δεύτερη φορά αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ μέσα στο έτος καθώς, παρά τις προσπάθειες των επιχειρήσεων να απορροφήσουν το αυξημένο φορολογικό κόστος, αναπόφευκτα για τα νοικοκυριά θα υπάρξουν μεγάλες επιβαρύνσεις κυρίως μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητά τηλέφωνα) και των καυσίμων.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας- Ανταγωνιστικότητας εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός εντός του Ιουλίου θα αγγίξει το 6%, καθώς τον Μάιο και τον Ιούνιο κινήθηκε γύρω από το 5,4%, και ελπίζουν ότι οι μεγάλες προσφορές που έχουν ξεκινήσει στην αγορά θα συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών κάποιων βασικών προϊόντων.

Ωστόσο η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς το φαινόμενο συνεχούς ανόδου των τιμών διαβρώνει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αφού η Ελλάδα γίνεται κάθε μήνα και πιο ακριβή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στις χώρες της ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,4% τον Ιούνιο από 1,6% όπου ήταν τον Μάιο. Δηλαδή ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει με τριπλάσιο ρυθμό απ΄ ό,τι την ευρωζώνη.

Από σήμερα αυξάνονται για δεύτερη φορά μέσα στο 2010 οι συντελεστές ΦΠΑ για το σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών, ενώ για πρώτη φορά επιβάλλεται ΦΠΑ σε επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες ως σήμερα εξαιρούνταν της συγκεκριμένης φορολογίας.

Από τα μεσάνυκτα αυξήθηκαν ήδη οι τιμές των καυσίμων περίπου κατά τρία λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος των τιμών της αμόλυβδης από 1,46-1,48 ευρώ το λίτρο να ανεβεί πλέον στο 1,49-1,52 ευρώ το λίτρο.

Επιβάρυνση αναδρομικά
Λογαριασμοί της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που θα εκδίδονται από σήμερα θα έχουν αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ που θα επιβαρύνει αναδρομικά και τις καταναλώσεις των προηγούμενων μηνών.

Σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, από σήμερα ο βασικός συντελεστής αυξάνεται από 21% σε 23%, ο χαμηλός συντελεστής από 10% σε 11% και ο πολύ χαμηλός συντελεστής από 5% σε 5,5%. Οι ειδικοί συντελεστές των νησιών διαμορφώνονται σε 16%, 8% και 4%.

Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει από τη δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ πρόσθετα έσοδα 800 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά από την πρώτη και τη δεύτερη αύξηση το μνημόνιο προβλέπει πρόσθετη είσπραξη εσόδων 2 δισ. ευρώ!

Παράλληλα επεκτείνεται ο ΦΠΑ σε δραστηριότητες που ως χθες δεν υπάγονταν στον φόρο, όπως είναι οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες, οι δικαστικοί επιμελητές, οι ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα), οι καλλιτέχνες, οι συγγραφείς και οι επαγγελματίες διακίνησης εφημερίδων.

Από σήμερα θα εφαρμοστεί και ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων επαγγελματιών που φορολογούνταν τεκμαρτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα ταξί, τα περίπτερα, οι υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών. Υπενθυμίζεται ότι σε πρατήρια υγρών καυσίμων ο λογιστικός προσδιορισμός ισχύει από την 1η Μαΐου 2010, ενώ στους πωλητές λαϊκών αγορών θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2010.

Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η αγορά πλήττεται από την παρατεταμένη ύφεση και τα έσοδα του κράτους από τη συγκεκριμένη κατηγορία εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Μάλιστα η κατάρρευση των πωλήσεων στην αγορά, που οδηγεί στο χείλος του γκρεμού και στο λουκέτο πολλές επιχειρήσεις, καταγράφεται πλέον και στα επίσημα δεδομένα τα οποία ανακοινώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Συγκεκριμένα ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές)- συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων- στο λιανικό εμπόριο της χώρας σημείωσε μείωση 5,8% τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2009, έναντι μείωσης 15% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Επίσης ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές)- συμπεριλαμβανομένων των καυσίμωνσημείωσε μείωση 0,4% τον Απρίλιο 2010 σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2009, έναντι μείωσης 14,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση κατά 5,8% του δείκτη όγκου προήλθε από τις μειώσεις των δεικτών στους παρακάτω κλάδους:

Ενδυση- υπόδηση-20,9% Πολυκαταστήματα -20,2% Βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη-15,9%. Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων -15,2%, Επιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμός-7,9% Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -4,3% Τρόφιμα- ποτά- καπνός -2,6%".





Ταυτόχρονα,διαβάζουμε και την εξής είδηση:

"Με 7,9% «έτρεχε» ο δείκτης τιμών χονδρικής τον Μάιο. Οπως ανακοινώθηκε, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Μαΐου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2009, σημείωσε αύξηση 7,9% έναντι μείωσης 9,5% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2009 προς το 2008. Ο γενικός δείκτης κατά τον Μάιο 2010, σε σύγκριση με τον δείκτη του Απριλίου 2010, σημείωσε μείωση 0,5% έναντι αύξησης 1,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009. Ο μέσος δείκτης Ιουνίου 2009- Μαΐου 2010, σε σύγκριση προς το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2008-Μαΐου 2009, δεν παρουσίασε μεταβολή".